Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna podłogowa 3 way Fountek NeoCD3.0+FW168+FW200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przesyłam Wam prowizoryczny układ mojego mieszkania

Skomentuj

Nie za duze te kolumny?W tym metrażu słabo to widzę....zakładając że kolumny ustawione będą min 50cm od sciany to do miejsca odsłuchu bedzie ok 2,5-3 m.A za sofą zaraz sciana.....i bas tam bedzie "dokuczał"Pomijam juz to że tym kolumną braknie "powietrza" aby się otworzyć....To idealne pomieszczenie dla fajnych monitorów lub niewielkiej podłogówki ale nie dla 3way.Tak czy siak trzymam kciuki:)

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
        Nie za duze te kolumny?W tym metrażu słabo to widzę....zakładając że kolumny ustawione będą min 50cm od sciany to do miejsca odsłuchu bedzie ok 2,5-3 m.A za sofą zaraz sciana.....i bas tam bedzie "dokuczał"Pomijam juz to że tym kolumną braknie "powietrza" aby się otworzyć....To idealne pomieszczenie dla fajnych monitorów lub niewielkiej podłogówki ale nie dla 3way.Tak czy siak trzymam kciuki
        Roman ja te odległości mierzyłem zachowując pół metra odległości od ściany. Czyli od sofy (w pozycji siedzącej) jest do prawej kolumny 3 metry, a do lewej 3,5 metra.
        Bo lewej nie będę umieszczał w skrajnym lewym górnym rogu tylko zaraz po lewej stronie biurka.

Skomentuj

To niewiele zmienia,duze kolumny potrzebują "powietrza" i przestrzeni.Dodatkowym problemem jest sciana zaraz za sofą.To zadziała jak pułapka dla basu bo własnie na tej scianie bedzie on "wygasał"Słabo to widzę :biggrin:

Skomentuj

To sobie sofę odsuniesz od ściany i będzie OK.
            Ja tak w domu mam, bezpośrednio pod ścianą bas urywa łeb, odsunąłem kanapę z 50cm od ściany i jest w miarę optymalnie.
            Poza tym ja się nie zgadzam z poglądem, że metodą na dobry bas w małym pokoju jest go nie mieć (małe monitorki nie mają zejścia, a L22 będą w miarę liniowo przenosić od 30-35Hz). Jak będzie za dużo to sobie zawsze można equalizerem skręcić.
            W dużych pokojach też jest problem z basem, tylko mody zaczynają się niżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
              Ja tak w domu mam, bezpośrednio pod ścianą bas urywa łeb, odsunąłem kanapę z 50cm od ściany i jest w miarę optymalnie.
              Jasne,tylko jak kolega odsunie sofę o 50cm to bedzie siedział niemal z nosem w kolumnach:)A z tej odleglosci prawdopodobnie bedzie słyszał co gra kazdy głosnik z osobna:) I taki to bedzie kompromis ze od tył bedzie bas urywał łeb a z przodu bałagan i brak "sceny"

Skomentuj

Panowie od ściany przed biurkiem do ściany za sofą w linii prostej jest dokładnie 380 cm !!!!

Skomentuj

Scena i tak będzie zaburzona, bo lewa kolumna gra w otwarta przestrzeń, a prawa wraz z odbiciem od ściany... Poza tym wyjdzie 2.5m od kolumn do uszu, a to nie jest zła odległość.
                  Poza tym rób 3w, najwyżej sprzedasz. Monitorki już masz, to będziesz miał porównanie i napiszesz nam czy lepiej mieć mały czy duży :)

Jak od ściany do ściany prawie 4m to to wcale nie jest takie małe pomieszczenie, nie dajmy się zwariować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    Scena i tak będzie zaburzona, bo lewa kolumna gra w otwarta przestrzeń, a prawa wraz z odbiciem od ściany...
                    dokładnie i to jest Twój największy problem, ja mam tylko zasłonę po lewej stronie zamiast ściany i na bardzo dobrym wzmacniaczu stereofonia czy tam scena kompletnie się "rozjechała"

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
                    Dodatkowym problemem jest sciana zaraz za sofą.To zadziała jak pułapka dla basu bo własnie na tej scianie bedzie on "wygasał"Słabo to widzę
                    z tym się nie zgodzę o ile dobrze zrozumiałem. Mam tak samo umieszczoną kanapę do odsłuch blisko ściany (30cm) i tam właśnie jest dużo basu, tylko w moim przypadku jest go właśnie tam tyle ile trzeba. W pozostałej części pokoju, mieszkania jest niedostatek basu co doceniają bardzo domownicy i sąsiedzi.
                    Budując kolumny samemu można przecież uwzględnić w pomiarach miejsce odsłuchu więc nie widzę problemu

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
                      z tym się nie zgodzę o ile dobrze zrozumiałem. Mam tak samo umieszczoną kanapę do odsłuch blisko ściany (30cm) i tam właśnie jest dużo basu
                      Bas z tak duzych głosniików w pomieszczeniu ok 16m2 ?

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
                      Budując kolumny samemu można przecież uwzględnić w pomiarach miejsce odsłuchu więc nie widzę problemu
                      I co zrobić?wykorzystać tylko część możliwości głosnika?

Skomentuj

Panowie faktycznie część odsłuchowa ma około 16 m2, ale zauważycie, że łączna powierzchnia ma 30 M2. Tak więc mogę kupić panel akustyczny i powiesić go na ścianie nad sofą albo wypróbować inne miejsce. Trudno przed umieszczeniem kolumn sprawdzić jak akustycznie to wypadnie. Myślę, że dźwięk nie będzie się tak źle rozchodził...

Poza tym z tą lewą ścianą przy sofie trochę przesadziłem na rysunku. Ona jest prawie równa z sofą.
                        Dokładnie 8 cm dłuższa od lewego boku sofy. Także mam nadzieję na wyprostowanie niedogodności akustycznych.
                        Last edited by nowyelement; 17.11.2016, 16:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez nowyelement Zobacz posta
                          Trudno przed umieszczeniem kolumn sprawdzić jak akustycznie to wypadnie. Myślę, że dźwięk nie będzie się tak źle rozchodził...
                          Zgoda,mozna zrobic korektę zwrotnicy w jednej kolumnie lub na poczatku spróbować "sciszyć" prawą kolumnę lub "zgłośnić"lewą aby zniwelować ten efekt i "ustawić" scenę:)
                          Last edited by roman763; 17.11.2016, 16:58.

Skomentuj

Przesyłam poprawiony prowizoryczny rozkład mieszkania.
                            Dodam, że w miejscu gdzie są okna nie jest to przestrzeń okienna od sufitu po podłogę (nie mam balkonu).
                            Także część z oknami jest od sufitu do połowy wysokości ściany, poniżej linii okien jest parapet a poniżej ściana.

Przez to, że źle ująłem proporcje niechcący wprowadziłem osoby doradzające mi w błąd za co przepraszam.
                            Myślę, że ten "mały fakt" oraz dodatkowa informacja o linii okien sporo zmieni akustycznie w moim "open space"
                            Na razie staram się zapełnić ściany obrazami. Ostatnio kupiłem jeden pejzaż (jakieś 80x50 cm) oraz trochę większą antyramę z
                            oklepanym wzorem/zdjęciem Manhatanu Nowego Yorku.

Marcin

Skomentuj

Przepraszam z tą ścianą przy sofie jest jeszcze inaczej - nie wiem gdzie ja miałem głowę (tak jest jak się coś pisze i ma się 2 osoby nad głową).
                              Sofa wystaje około 15 cm poza lewą ściankę (ścianka jest o wiele krótsza), tak więc myślę, że z akustyką będzie lepiej.

Dodaję poprawione prawidłowe fotki

Reasumując myślę, że to diametralnie zmienia układ akustyczny pomieszczenia.

Zamieszczone przez nowyelement Zobacz posta
                              Dodaję poprawione prawidłowe fotki
                              Jak widać po zdjęciach mieszkania również kuchnia kończy się na wysokości ścianki przy sofie.
                              Lewa część mieszkania powinna być bardziej obniżona - cała część kuchenna i szafa wnękowa (w kierunku dołu rzecz jasna).
                              Ale namotałem, dostałem to mieszkanie 7 lat temu, a nie potrafię z pamięci mniej-więcej go rozrysować......
                              Last edited by nowyelement; 17.11.2016, 19:09.

Skomentuj

No a to moje wypociny na RS 225 (aluminium) oraz SB12 i SB29....

Last edited by wiesiek9990; 17.11.2016, 21:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                                  No a to moje wypociny na RS 225 (aluminium) oraz SB12 i SB29....
                                  Dobra robota!

Powiedz mi jak je oceniasz? Są chyba niewysokie - metra nie przekraczają?
                                  Jak z impedancją ogólną i brzmieniem?

Skomentuj

Wymiary frontu 90 cm/24cm, głebokość 34 cm (wymiary zewnętrzne), kolumna odchylona do tyłu na ok 8 stopni.
                                    Impedancja wyszła ok 6 om. Dla mnie brzmienie jest OK ( ciepłe raczej)

Pomiar zestawu jest dobry od ok 300Hz. Niestety nie jest odpowiednio wyskalowany.
                                    Skuteczność zestawu to jakies 84, 83 dB.
                                    Podział w zwrotnicy 500Hz oraz 2,6kHz.
                                    Last edited by wiesiek9990; 17.11.2016, 21:54.

Skomentuj

Dzięki - coraz bardziej zawęża mi się grono.
                                      Pewnie niedługo zdecyduję się na, którąś z wersji.
                                      To ładna klasyczna kolumna z niezłymi przetwornikami.
                                      Dla mnie dużym plusem jest również rozmieszczenie według osi centralnej głośników - względy estetyczne.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X