Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

8" do muzyki rock/metal

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

8" do muzyki rock/metal

Witajcie, od pewnego czasu z dobrymi głosnikami 8" nie ma problemu.

I mamy takie głośniki jak:
    -Seas 22RNX
    -Seas 22RNY
    -Seas 22RN4X
    -SBacoustic SB23NRXS45-8
    -Scan Speak 22W/8534G00
    -SBacoustic SB23NACS45-8 (aluminium)
    -Seas 22RNX/P (aluminium)
    -Seas 22RN4X/p (aluminium)
    -Dayton RS225-8 (aluminium)

Natomiast wybór odnośnie charakteru grania jest ciężki.

Potrzebuję CZARNY, SZYBKI głośnik do muzyki metalowej (konstrukcja 3way), który jednocześnie będzie miał trochę "mięsa".
    Na początku myślałem o Daytonie (czarny, szybki głosnik), ale z opisu użytkowników wynika że ten głosnik jest "nijaki", nie ma właśnie tego mięsa... wyobrażacie sobie słuchanie muzyki metalowej na kolumnach które nie mają choć trochę "pierdyknięcia"? :)

SB podobno fajny głośnik, ale jest ciut za duży, no i on jest bardziej ciemnoszary niż czarny.

Jak na razie mój typ to Seas 22RNX z racji dość wysokiego SPL, w miarę niskiego FS i niskiej masy, oraz zdolności pracy w obudowach od 40L (lekka górka w obudowie BR).
    Można go zakmnąć w 40L, będzie szybszy i zniknie podbicie (choć lekkie podbicie przy muzyce metalowej daje właśnie tego kopa).

Ktoś słyszał ten głośnik?
    Nada się?
    Jakieś inne propozycje?

PS. cięcie to taki standard, 350Hz (wyjdzie w praniu), 15-stka jako średniak.

A Tiw? Do rocka w OZ jak znalazl, tylr ze ten spl..

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Seas 22RNX
      Ja go mam w 50L BR. Ale wielkich porównań nie mam. Podobny do RN4xP chyba. Więcej mięsa niż z RS225 które słyszałem.
      Bas zróżnicowany i ciekawy, dużo się w nim dzieje, zejście jest do nieco ponad 30Hz, ale taka "potęga grania" jest mu obca. Mniejszych obudów nie próbowałem, próbowałem tylko wyższego strojenia, to się zaczyna robić dudniąco, ale poniżej 50Hz, powyżej i tak gra swoje. Więc takiego estradowego zadęcia raczej z niego nie uzyskasz.
      Taki jest trochę niepozorny. Daje znać dopiero jak w muzyce się pojawiają bardzo niskie rejestry.
      Last edited by Micwoj; 18.11.2016, 14:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        A Tiw? Do rocka w OZ jak znalazl
        Niestety nie jest czarny, no i już za drogi.
        Szukam coś miedzy 350-450zł.

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
        Więcej mięsa niż z RS225 które słyszałem.
        No to już na +, tyle że masz go w 50L a u mnie będzie max 40L do dyspozycji, i to nie wliczając bas reflexu.

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
        ale taka "potęga grania" jest mu obca
        Nie musi przestawiać mebli, ale żeby nie był rozczarowaniem tak jak RS225.

Myślałem też nad CA22RN4X, który w małym BR zejdzie niżej... tylko ten SPL...

Skomentuj

8955A w obudowie zamkniętej w okolicy 30-35L Wykop i szybkość. Warto sprawdzić.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
            8955A
            Spoko, ale czy przeczytałeś pierwszy post?
            Usher ma taki sam kolor jak SB, i to nie jest kolor czarny.
            Po za tym Usher jest nie dostępny.

Skomentuj

Basy najlepiej 2 sztuki na kolumnę ...
              SB23NRXS45-8
              Aurum Cantus AC-200Mk2
              H1192-08 CD22RN4X

ciekawie mogły by się także sprawdzić Vify NE22 lub np. stare 21W/8555.

Aluminiowe seasy i Daytony odpuść to głośniki do innego grania. Spokojne i kulturne odzywają się wtedy kiedy muszą. Nie atakują raczej mruczą :) Aluminiowy SB tak trochę łączy brzmienie L22 i U 8955 ( takie moje prywatne dywagacje )

Wiele będzie zależało od aplikacji i co kto lubi ja osobiście wolałbym słuchać takiej muzyki w mniejszych litrażach niż za dużych. Najniższe zejście jest niepotrzebne. Stopa realnie gra od 50Hz w zależności od realizacji. Bass od 40Hz. Poniżej 30Hz schodzi kontrabas i fortepian, organy

Nie bez znaczenia będzie klarowny i otwarty, szeroko rozumiany zakres środka. W miksie i realizacji muzyki live szczególnie tej instrumentalnej rockowej podkreśla się parametrycznie tzw"atak" każdego z instrumentów. I tak ogólnie dla basu może być to zakres 700-1,1 , dla stopy 2-4, dla tomów i werbla 3-5, dla blach 8-10, dla elektrycznych 2-3. I tutaj absolutnie nie należy tych zakresów podbijać w filtracji zostało to już zrobione na etapie masteringu. Bo efekt może być odwrotny i przesyt tych częstotliwości spowoduje nienaturalne nieprzyjemny odbiór tych instrumentów.
              Last edited by Zap Projekt; 18.11.2016, 15:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                Basy najlepiej 2 sztuki na kolumnę ...
                Innym razem, teraz jest tylko 40L do wykorzystania i kasa do 450zł na bas na kolumnę.

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                Wiele będzie zależało od aplikacji i co kto lubi ja osobiście wolałbym słuchać takiej muzyki w mniejszych litrażach niż za dużych.
                Max 40L, więcej się nie da.
                Ogólnie wolał bym obudowę zamkniętą, ale głośnik musi w niej po prostu grać, jeśli nie to odpada.
                Z symulacji wychodzi że nie jest tak źle w 40L OZ z CA22RNX... no ale to tylko symulacja.

Skomentuj

a moze staruszek MDS08?
                  moge pozyczyc na testy

mimo ze ma wiele lat to nadal je bardzo lubie

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Spoko, ale czy przeczytałeś pierwszy post?
                    Usher ma taki sam kolor jak SB, i to nie jest kolor czarny.
                    Po za tym Usher jest nie dostępny.
                    Nie na temat...
                    Marian co ty z tym kolorem :) satanistom projektujesz te głośniki :)

Skomentuj

Ma ktoś coś do satanistów!

- - - - - aktualizacja - - - - -

Też słuchają muzyki :biggrin:

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                        Ma ktoś coś do satanistów!
                        taka jedna pani o ktorej ostatnio glosno...

Skomentuj

Kolumny muszą też wyglądać, nie tylko grać. Mam koncepcje i jej nie zmienię

Skomentuj

Ale jak bym wybral SB23NAC, to sie nie da, bo to amelinium i nie pomalujesz

- - - - - aktualizacja - - - - -

Trzeba miec amelinową farbę...

Skomentuj

MDS08 - te to możesz zmieścić dwa w 40L

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                MDS08 - te to możesz zmieścić dwa w 40L
                                mi w domu najlepiej pasuje 22-23 litry/sztuke

Skomentuj

Do swojego 3way potrzebujesz głośnika marian?

Skomentuj

teraz dopiero znalazłem że już proponowałeś.

Skomentuj

Marian..

Mam CA22RNX w aplikacji Troelsa 3-way Classic.
                                      Gra w 34 litrach. Nie zamula, stopa pięknie chodzi :)

Ostatnio stoją nieużywane, mogę wykręcić i wysłać Ci do testów.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        Do swojego 3way potrzebujesz głośnika marian?
                                        Jak by to powiedzieć... do swojego projektu, którego niekoniecznie ja będę słuchał na co dzień :)
                                        Chcę wdrożyć w życie mój projekt "kolumny do metalu".

Zamieszczone przez gregorj Zobacz posta
                                        Mam CA22RNX w aplikacji Troelsa 3-way Classic.
                                        Gra w 34 litrach. Nie zamula, stopa pięknie chodzi
                                        No właśnie miałem pytać czy ktoś ten projekt słyszał :)
                                        No to skoro Troels użył go do takiego projektu (nie za duży litraż, 15-stka na średniaku) to pewnie mi też podpasuje. A jak stopka fajnie chodzi to tym bardziej.

Zamieszczone przez gregorj Zobacz posta
                                        Ostatnio stoją nieużywane, mogę wykręcić i wysłać Ci do testów.
                                        Odezwę się jak będą potrzebne, bo być może kupię w ciemno.
                                        Po za tym jak będę kupował od razu więcej głośników (łączna suma) to może na rabat się załapię

Skomentuj

Czaruję...
                                        X