Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Top HiFi Speaker set ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Top HiFi Speaker set ?

Witam.
    Pod tym tytułem kryje się pytanie: jakie znacie najlepszy gotowy zestaw kolumn.
    Szukam czegoś co zatka dziurę czasową w moim życiu bo od kompa tylko płaską dupkę wyhoduję.

Zestaw głośników + zwrotnic + projekt obudowy.
    Najlepiej 3 lub 2.5 drożne bo mają stać w pokoju 50m2.
    Budżet na zakup głośników i zwrotnic do 15tyś chyba że warto dołożyć...

Atutem będzie zestaw kina domowego lub bliźniaczy zestaw podstawkowy.
    Last edited by maxdila; 20.11.2016, 17:11.

cos wiecej o wymaganiach?

Skomentuj

Raczej nie albo klasycznie - szerokie pasmo w miarę liniowe zaczynające się poniżej 30Hz.
      Nie będę ukrywał że miło by było gdyby początek pasma był ich atutem.

Skomentuj

Posluchalbym w salonach kolumn do ok 50tys zl na glosnikach, ktore mozna kupic w detalu i wyslal je naszym ogarniaczom na zaprojektowanie zwrotki. Majac 15tys. masz w czym wybierac, wiec musi to byc swiadomy wybor pod konkretna elektronike, bo zakladam, ze ta jest sprecyzowana i jej nie ruszasz.

Skomentuj

Elektronika jest do dobrania.
          Moje ucho modeli wzmacniaczy czy źródeł nie koniecznie rozróżnia, rozróżnia za to klasy tych sprzętów.
          Na odgarniaczy nie liczę bo nie mam ochoty to w tą stronę ciągnąć.
          Posłuchać głośników za 50koła mogę ale w tym wypadku bez wyżej wymienionych usługodawców nie da rady.
          Wolał bym gotowy zestaw który można posłuchać w salonie.
          Wiem że idę na łatwiznę ale takie mam podejście i proszę tego nie kwestionować.

Skomentuj

Nie idziesz na latwizne, bo to sie latwe moze tylko wydawac jak nie wiesz czego konkretnie szukasz. Gra caly system i kazdy klocek moze Ci go wykoleic a kasy nie malo zeby utopic, wiec trzeba zaczac wycieczki po salonach i zaczac sluchac, aby czegos sie zaczepic.

Skomentuj

To przedstawię to tak - jak je zbuduję i się okaże że nie spełniają moich wymagań to będę miał pretekst do zrobienia kolejnych.
              Co mi da odsłuch kolumn za 50k jak będą podpiętę do np. zestawu CD+PRE+Końcówka McIntosh'a za 100k....
              Twoim rozumowaniem musiał bym elektronikę wozić ze sobą żeby dobrać kolumny.

Skomentuj

No ale niestety tak to wyglada jak chcesz byc pewny :) A jeszcze najlepiej jakbys po kilku odsluchach przywiozl sprzet do siebie i zweryfikowal pomieszczenie :)

Skomentuj

No właśnie to jest kolejny problem, w salonach pokoje odsłuchowe są różne.... Ale jak pisałem dla mojego ucha to nie wielka różnica.
                  Na pewno w salonie gdzie już parę razy byłem pozytywne wrażenie robi samo pomieszczenie - odizolowane od sklepu, przyciemnione, czarne ściany i tylko sprzęt który został wybrany do odsłuchu na miejscu.

Skomentuj

Kwestia doświadczenia w słuchaniu, aby wydobyć najbardziej interesujące Cię informacje o zestawie :)
                    No, ale zawsze możemy puścić wodzę fantazji i nie patrząc na aspekt odsłuchów, zaproponować jakiś zestawik za 15tysi :)

Skomentuj

Chętnie bym sobie zobaczył propozycje...
                      Sam znalazłem u słynnego konstruktora taką propozycję http://www.troelsgravesen.dk/Illuminator-4.htm
                      Tylko dopiero teraz się dowiedziałem że nie podaje wartości zwrotnic, trzeba sobie ją zamówić na jantzen-audio.com

Skomentuj

Zerknij na to

http://www.troelsgravesen.dk/Illuminator-5.htm

Skomentuj

Widziałem ale przekracza mój budżet.

Skomentuj

Czaruję...
                          X