Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica-pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Reszta ok?

Skomentuj

Reszta wygląda już normalnie ...
      Bardzo proste filtry jak na konfiguracje i aplikacje głośników. Morel ciężko stwierdzić może być różnie w zależności od aplikacji i taki filtr bez pułapek może wystarczy i poprawnie ułoży zbocze. Para SB sama w sobie ma wysoką sprawność więc dziwi brak tłumienia - bas z 1 woofera zapewne jest zakrzyczany. Dodatkowo SB15NRX według moich doświadczeń jest raczej kłopotliwych głosnikiem i wymaga minimum jednej korekty pasma jak nie 2. A tutaj mamy bardzo prosty filtr. Samotny 100uf też nie wróży rewelacji Sb-ki grają basem i kłócą się w wooferem. Na koniec na Basie mamy cewkę tylko 4mH i kond tylko 22uf to jest raczej wysoki podział a w tego typu konstrukcji / aplikacji podział powinien być poniżej 200Hz.
      Ale to tylko takie moje gdybanie czysto teoretyczne. Pomiary pokazały by o wiele więcej.

Ps. zauważyłem jeszcze jedną rzecz po oglądnięciu zdjęć kolumn. Układ głośników midbasowych jest niesymetryczny co raczej sugerowało by aplikacje 3,5 drożną całości. filtracja pojedynczym filtrem 2 głośników nawet identycznych, ale oddalonych od kopułki w różnych odległościach spowoduje sporą dziurę w pasmie przynajmniej w większości przypadków ). I o ile jest to dopuszczalne pod pewnymi względami to już napewno nie zagra poprawnie na tak prostych filtrach. Takie proste układy zwrotnic przy takim ułożeniu głośników często widuje w udawanych chińczykach pod różnymi markami gdzie zasada jest prosta ma ładnie wyglądać , ma być dużo głośników i ma być tanio nie ważne jak gra. wartość konda 4.0uf też o tym świadczy nie pytajcie skąd wiem bo nie wiem - wiedza wynika z doświadczenia. Ale często u chińczyków pojawiają się takie śmieszne wartości elementów ( nie katalogowe )
      Last edited by Zap Projekt; 21.11.2016, 22:12.

Skomentuj

Teraz jest podział 4000 i 350

- - - - - aktualizacja - - - - -

WITAM PANIE ADAMIE

Skomentuj

Zamieszczone przez sizaru Zobacz posta
          WITAM PANIE ADAMIE
          - Cześć :)

Teraz jest podział 4000 i 350
          - Teraz podział może być w innym miejscu bo zmienione zostały głośniki. górny podział na troje babka wróżyła ale dolny za wysoko.

Skomentuj

teraz jest kondensator 4,7 +1,5 uF tak ustalił sławek.xm

Skomentuj

sławek.xm
              - Sławek trochę tam potrafi. Nieco pracuje z różnymi głośnikami :) Więc pewnie ma racje :)

Skomentuj

pewnie się do pana zgloszę ale dopiero po nowym roku

byłu mnie w domu z całą aparaturą i to on dokonywał pomiarów z tym morelem

Skomentuj

Najpierw sprawdź czy Sam nie podołasz chłopaki z forum pomogą skonfigurować prosty system pomiarowy.
                  Na początek możesz zrobić kolumny 2 drożne z układzie symetrycznym w nowych obudowach. Taki układ nie powinien być trudny w zbudowaniu. Czyli bez tego basowego głośnika niewiadomego pochodzenia.
                  A jak zobaczysz ile jest pracy z takim prościutkim układem 2 drożnym zrozumiesz dlaczego nikt za 200zł nie zrobi układu 3,5 drożnego :) :flapper:
                  Last edited by Zap Projekt; 21.11.2016, 22:25.

Skomentuj

będę musiał spróbować ale i tak wolałbym oddać je do fachowca

Skomentuj

byłu mnie w domu z całą aparaturą
                      - to dobrze że był, poznałeś to już nie pomylisz Go z takim innym Sławkiem który raczej nie powinien nikomu nic doradzać :)

Tak jak mówiłem Ci kiedyś na Priv , najpierw spróbuj, A jak nie podołasz to oddasz.

Skomentuj

zdaję sobie z tego sprawę ale te kolumny kosztowały 2000 zl a ja już wsadziłem w nie prawie tyle samo i jeszcze wsadzić tyle samo nie znając końcowego efektu -ryzyko

Skomentuj

ale te kolumny kosztowały 2000 z
                          - No niestety kupując komercyjne kolumny za 2000zł jeszcze od marki która się kreuje na brytyjską albo inna niemiecka i w dodatku są to kolumny duże i wielogłośnikowe to nie spodziewajmy się niczego więcej poza fajnym wyglądem. Zamiast się napalać na fajną markę i wygląd było trzeba zamówić coś u rodzimych małych producentów lub zrobić DIY. Stawiam piwo że jakbyś Sam wystrugał z małą pomocą jakiegoś Fachmana monitory na tym SB i Morelu grały by pod każdym wględem ciekawiej od tych kolumn z Salonu. No może było by mniej buczącego Basu. Czas się obudzić i zejsc na Ziemie. Albo coś kosztuje albo tylko fajnie wygląda.

kosztowały 2000 zl a ja już wsadziłem w nie prawie tyle samo
                          - A dlaczego nie pomogli Tam gdzie kupiłeś głośniki ?? Najlepiej sprzedać towar i zapomnieć o kliencie :flapper:

Skomentuj

mądry polak po szkodzie

Skomentuj

Czaruję...
                            X