Reszta ok?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
zwrotnica-pomoc
Collapse
X
-
Reszta wygląda już normalnie ...
Bardzo proste filtry jak na konfiguracje i aplikacje głośników. Morel ciężko stwierdzić może być różnie w zależności od aplikacji i taki filtr bez pułapek może wystarczy i poprawnie ułoży zbocze. Para SB sama w sobie ma wysoką sprawność więc dziwi brak tłumienia - bas z 1 woofera zapewne jest zakrzyczany. Dodatkowo SB15NRX według moich doświadczeń jest raczej kłopotliwych głosnikiem i wymaga minimum jednej korekty pasma jak nie 2. A tutaj mamy bardzo prosty filtr. Samotny 100uf też nie wróży rewelacji Sb-ki grają basem i kłócą się w wooferem. Na koniec na Basie mamy cewkę tylko 4mH i kond tylko 22uf to jest raczej wysoki podział a w tego typu konstrukcji / aplikacji podział powinien być poniżej 200Hz.
Ale to tylko takie moje gdybanie czysto teoretyczne. Pomiary pokazały by o wiele więcej.
Ps. zauważyłem jeszcze jedną rzecz po oglądnięciu zdjęć kolumn. Układ głośników midbasowych jest niesymetryczny co raczej sugerowało by aplikacje 3,5 drożną całości. filtracja pojedynczym filtrem 2 głośników nawet identycznych, ale oddalonych od kopułki w różnych odległościach spowoduje sporą dziurę w pasmie przynajmniej w większości przypadków ). I o ile jest to dopuszczalne pod pewnymi względami to już napewno nie zagra poprawnie na tak prostych filtrach. Takie proste układy zwrotnic przy takim ułożeniu głośników często widuje w udawanych chińczykach pod różnymi markami gdzie zasada jest prosta ma ładnie wyglądać , ma być dużo głośników i ma być tanio nie ważne jak gra. wartość konda 4.0uf też o tym świadczy nie pytajcie skąd wiem bo nie wiem - wiedza wynika z doświadczenia. Ale często u chińczyków pojawiają się takie śmieszne wartości elementów ( nie katalogowe )Last edited by Zap Projekt; 21.11.2016, 22:12.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sizaru Zobacz postaWITAM PANIE ADAMIE
Zamieszczone przez sizaru Zobacz postaTeraz jest podział 4000 i 350
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sizaru Zobacz postasławek.xm
Skomentuj
-
Najpierw sprawdź czy Sam nie podołasz chłopaki z forum pomogą skonfigurować prosty system pomiarowy.
Na początek możesz zrobić kolumny 2 drożne z układzie symetrycznym w nowych obudowach. Taki układ nie powinien być trudny w zbudowaniu. Czyli bez tego basowego głośnika niewiadomego pochodzenia.
A jak zobaczysz ile jest pracy z takim prościutkim układem 2 drożnym zrozumiesz dlaczego nikt za 200zł nie zrobi układu 3,5 drożnego :) :flapper:Last edited by Zap Projekt; 21.11.2016, 22:25.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sizaru Zobacz postabyłu mnie w domu z całą aparaturą
- - - - - aktualizacja - - - - -
Tak jak mówiłem Ci kiedyś na Priv , najpierw spróbuj, A jak nie podołasz to oddasz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sizaru Zobacz postaale te kolumny kosztowały 2000 z
Zamieszczone przez sizaru Zobacz postakosztowały 2000 zl a ja już wsadziłem w nie prawie tyle samo
Skomentuj
Skomentuj