Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie dotyczące głośnika GDN 20/40

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie dotyczące głośnika GDN 20/40

Witam :)
    Zacznę od samego początku.
    Po minimy na początek fakt ze ten głośnik to już leciwa konstrukcja słabo wypadająca na tle współczesnych głośników.
    Od jakiegoś czasu stałem się posiadaczem kolumn Tonsil Space '86 z oryginalnymi głośnikami.
    Pisząc oryginalne mam na myśli cały układ drgający. Bo przecież wiemy że łatwo spotkać kolumny w których ktoś wymienił membran na chińskie zamienniki. W moich wymieniłem same resory górne prosto z Tonsilu bez rozklejania pozostałej części głośnika. Było to bardzo pracochłonne, a najwięcej zabawy było z wklejeniem średniotonowego. Ale nie o tym miało być.
    Teraz właściwe pytanie. Jaki litraż powinna mieć obudowa zamknięta dla GDN20/40 by można było usłyszeć troszkę basu bez podbijania go .
    Nie mam zamiaru przerabiać istniejących kolumn. Po prostu się zastanawiam. Bo jak zaczniemy symulacje w winISD, dla litrażu który mają obecne obudowy to niestety.
    Uzyskujemy +3,5 db przy około 110 hz . I 70hz już -1db.
    Najbardziej mnie zastanawia fakt, ze teraz nie da się bardzo słuchać tych kolumn bez podbicia basu. Bo po prostu go nie ma. Nie powiem żebym słuchał bassu, ale monitory EVE sc208 mają go mają go już z nadmiarem na płasko jak na moje ucho.
    I teraz moje pytanie. Jak kombinować z tym głośnikiem by wydobyć z niego bass w innej obudowie. Ile litrów, jak silnie ją tłumić.
    Kolumna grały by przyjemnie, gdyby nie permanentny brak zejścia w dole.
    Last edited by sound129; 28.11.2016, 14:12.

Tak naprawde nikt Ci nic dokladnego nie doradzi, jesli nie mamy rzeczywistych parametrow T-S tego glosnika.

Skomentuj

Miałem new mildton 80, chyba takie same jak twoje. To moje pierwsze hifi :)
      Na ten bas nic nie pomoże, one po prostu tak mają. Pewnie jakby im skrzynki powiększyć 2x to może zeszłyby do poziomu jaki mają współczesne monitorki z 15cm głośnikiem, za to wyplułyby membrany.
      Skoro masz je w oryginalnym stanie, to lepiej zostaw je sobie dla sentymentu. Ich brzmienie ma swój urok.

Albo opchnij jako oryginał, dołóż trochę pieniążków i za to przejrzyj dział gotowych konstrukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Tak naprawde nikt Ci nic dokladnego nie doradzi, jesli nie mamy rzeczywistych parametrow T-S tego glosnika.
        Rozpatrujemy nowy głośnik, bo pożyczyłem i grają identycznie na nowych basowych. Ta kolumna tak została zaprojektowana. Ale co tu zmienić ?

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
        Skoro masz je w oryginalnym stanie, to lepiej zostaw je sobie dla sentymentu. Ich brzmienie ma swój urok.
        Albo opchnij jako oryginał, dołóż trochę pieniążków i za to przejrzyj dział gotowych konstrukcji.
        Kolumny zostają :) oryginalne . Bo są naprawdę w perfekcyjnym stanie.
        Last edited by sound129; 28.11.2016, 15:02.

Skomentuj

No to nic nie zmienisz poza tlumieniem.

Skomentuj

Chodzi mi o totalnie nowe kolumny przy wykorzystaniu GDN 20/40. Nie ruszamy tylko tych które zakupiłem.
            Czyli zamawiam nowy GDN 20/40 z Tonsilu. I co dalej. Bo jak robię symulację to w sumie nawet i 100 litrów mogło by być dla tego głośnika.
            Tylko czy to nie za dużo, druga sprawa wygląd. Wyjdzie straszna kolubryna.
            Realnie myślałem o jakiś 25-28 litrach, mocno tłumionych.

Skomentuj

No to ja nie wiem po co robic nowe kolumny na nowym gdn20/40. Przeciez ten glosnik to straszna lipa :) Stracisz czas i pieniadze, a efekt i tak bedzie marny.

Skomentuj

Zamieszczone przez sound129 Zobacz posta
                Czyli zamawiam nowy GDN 20/40 z Tonsilu. I co dalej.
                I dalej jesteś w lesie. Przejrzyj ofertę budżetowych STXów, jeśli nie chcesz więcej pieniążków wydawać.
                Przejrzyj gotowe projekty.
                To już nie ta epoka. Też mam takie tonsile, ale stoją sobie u teściów i sobie czasem przypominam jak to dobrze że poszedłem dalej...

Skomentuj

Czaruję...
                X