Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica 3way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica 3way

Witam kolegów.
    Mam pytanie do mądrzejszych ode mnie w temacie zwrotnic. Szwagros zakupił od "płaczącego" niemca :lol: kolumny 3way. Elementy bez szału i chciałbym wymienić kilka newralgicznych aby poprawić brzmienie. Chodzi głównie o kondensatory i rezystory. Cewki wszystkie są powietrzne i bez podanych wartości dlatego je zostawiamy w spokoju.
    Poniżej zamieszczam fotę płytki od zwrotnicy i schematu, który stworzyłem na jej podstawie.
    Prosze was o spr czy dobrze rozrysowałem schemat i podpowiedź, które kondy i rezy są najistotniejsze.

Z własnego i niezbyt dużego doświadczenie wymieniłbym w torze średniotonowego: C3 i R2, w torze wysokotonowca C2. Nie wiem czy podmieniać również w średniaku C4 i R3.
    Tweeter odwrócony w fazie.

Z góry dzięki za pomoc.

Pokaż fotkę elementów.
    Dobrze jak byś napisał jakie to kolumny, model, marka.

Ja bym zmienił na żółte STX kondesatory, jak są tam elektorlity lub coś słabego + rezystory MOX z polinku. Tyle. Bez wariacji jak czerwone Jantzeny. Szkoda kasy.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zmienimy el na takie, na jakie bedzie stać szwagra. Na chwilę obecną mam prawie wszystkie wartości kondów z białych mundorf-ów m-cap. Więc pewnie one pójdą.

Nie ma fotki el., tylko taką dostałem od szwagra. Teraz są skręcone i grają, dlatego nie będę mu zawracał "d...".

Kolumny to chyba mało istotne, jakieś canton-y lub grundig.

Chodzi mi jedynie o spr poprawności schematu (z płytką), który zrobiłem i podpowiedzi, które kondensatory i rezy sa najistotniejsze (wg schematu).

Skomentuj

Schemat wygląda, że jest okej. Ale nie porównywałem z ścieżkami, brak czasu. Zresztą zamieniaj element za element to się nic nie stanie.

Kluczowy C2, ewentualnie C3, tu można dać lepszy, resztę obojętnie aby MKT był nie elektrolit, i rezystory jeśli są cementowe (te białe sześcianiki), to wszystkie na MOX po 50gr i styka.

STX są tanie, ale jak masz mcap to już dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
          Schemat wygląda, że jest okej.
          Nie jest ok, przecież filtr tweetera będzie robił zwarcie. Cewka L2 jest wpięta przed kondensatorem a powinna być za.

Skomentuj

Fakt, tak to jest jak się na szybo patrzy w telefonie, sorry.

Skomentuj

Dobrze prawisz Yoszi_80. Poprawię
              A jak reszta wg. płytki?

Z tego co ja wiem (tak wyczytałem), to najistotniejsze el. w zwrotnicy są szeregowo z głośnikiem. One mają największy wpływ na sygnał.
              Wiec czy to co napisałem: czyli dla tweetera C2, średniego C3 i rezystor R2 są najistotniejsze i muszą być bezwględnie wymienione na lepsze?

Skomentuj

Zwrotnica3way

Masz schemat zgodny z Pcb.

Pozdrawiam

- - - - - aktualizacja - - - - -

Na twoim schemacie jest jescze błędnie wstawiony C2 zamiast na szynie+ to masz jako szyne -.

Skomentuj

To dobrze, że nie nakreśliłem herezji.

Zamienniki kondów już mam: na tweeter będzie mundorf alu-oil (C2), na średnika zwykły, biały m-cap (C3), rezystor (R2) to konstrukcja grafitowa DIY kolegi z forum tylko wartość deczko mniejsza (zamiast 1,5R to będzie 1,3R) bo taki mam.
                  Myślę, że ta zmiana przyniesie dużo dobrego ale to spr w niedzielę.
                  Dzięki za spr mojego schematu.

Skomentuj

Jeśli głośniki pozwolą to będzie hi end

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zmiana cewek mogła by tylko zaszkodzić. (rezystancja)

Skomentuj

Czaruję...
                    X