Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino 7.1.4 - główne ograniczenie - miejsce

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino 7.1.4 - główne ograniczenie - miejsce

Witajcie,
    Jako że za pół roku przeprowadzam sie do nowego mieszkania, myślę nad aranżacją salonu pod kino.
    Pomieszczenie będzie miało 42m2, ale sama "przestrzeń kinowa" to prostokąt o wymiarach 5.2mx3.5m.
    Zamarzył mi się domowy Dolby Atmos w systemie 7.1.4, jedna żona zastrzegła sobie, że poza frontami wszystkie inne kolumny mają być "niewidoczne" - więc sufitowe, surroundy i surround backi wbudowane w ściany, subwoofer z kolei wbudowany w szafke RTV domowej roboty.
    Rodzi to niestety konieczność zastosowania specyficznych, mało wymagających pod względem litrażu głośników.
    Fronty to DIY na Scan Speakach - SS9700 i 15W8530
    Jeśli chciałbym zostać przy skanie, siłą rzeczy jedynym głosnikiem spełniającym wymagania jest 5F/8422-T01. Nie jestem jednak przekonany do tego głośniczka - szczególnie w kategorii cena/jakość lepszym wyborem zdaje mi się Vifa TC9FD(przeszło 2 razy tańsza, w dodatku ma świetne opinie i odpowiada jej praca w infinite baffle)
    Problem mam też z subwooferem. Aktualnie mam Peerless XLS 10 korzystającego z membrany biernej i wzmacniacza 400W. Średnio mi jednak ten głośnik odpowiada, jest zbyt wolny do aktualnych frontów i nie ma opcji zgrać go za pomocą DSP z frontami w stereo.
    Kosztem zejścia, wolałbym kupić coś z lepsza dynamiką i "kickiem" - wpadł mi w oko SB Acoustics SB23MFCL45-4, teoretycznie powinno mu odpowiadać 10L closed.
    Drugim typem jest Tang Band W5-1138SMF, tyle że tutaj wziąłbym 4 sztuki. Ogranicza mnie panel - jest 4OHm, więc w przypadku głosników o nominalnej impedancji 4Ohm, muszę zastosować 1 lub 4. 4xSB 23 to byłoby już za dużo

Co myslicie o takim układzie? Jest sens w takim kinie zostawiać tak dobre jakościowo fronty? Da się to jakoś zgrać? Czy lepiej zrobić całe kino na samych Vifach a frony podłączyć osobno do wzmacniacza stereo?(czego wolałbym uniknąć, kolejny klocek i niepotrzebna komplikacja sprzętu - w założeniu 7.1.4 amplituner to Pioneer LX-59 i frony zasilane z Pioneera A70 - ampli posiada 9 końcówek, więc do 7.1.4 i tak potrzebny jest dodatkowy wzmacniacz mocy).

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
    jedna żona zastrzegła sobie
    A co druga na to?

Dolby Atmos to rozwiązanie dopiero raczkujące, jeśli chodzi o ilość i jakość dostępnych materiałów - zastanowiłbym się poważnie czy jest sens wydawania na to kasy...

Z jednej strony chcesz zbudować sobie fajne kino z atmosem, a z drugiej wpychasz do niego głośniki 7cm średnicy i śmiesznej mocy 10W.
    Do tego ten sub 20cm w obudowie 10l i pomieszczeniu 42m2 - on po prostu tam zginie.
    To wszystko razem da raczej mizerny efekt na takiej powierzchni i nie sądzę, żebyś pomimo wydanych kwot na markowe głośniki był z tego zadowolony.

Zastanów się może jednak nad klasycznym 5.1, bo w tym przypadku mniej wcale nie musi oznaczać gorzej.
    Może w miejsce obecnych frontów zbuduj jakieś lepsze/większe i zrezygnuj z suba, skoro nie masz miejsca.
    Wiem, że w kinie kanał subwoofera to nie dodatek, a osobna ścieżka dźwiekowa, ale dobre jakościowo fronty (np. na TIWach), odtworzą ją lepiej niż miniaturowy subwoofer.
    A dodatkowa korzyść będzie taka, że dobrze zagra to również w zwykłym stereo.

Skomentuj

Atmosa biorę pod uwagę głownie dlatego, że remontu tego pomieszczenia nie będę robił przez najbliższe 10 lat, więc to jedyna szansa na sufitowe głośniki, a chyba w zasadzie każdy film na UHD Bluray będzie miał ścieżkę Atmos/DTS:X?
      Co do kina bez suba nie dam sie przekonać - mam też 3W Classic Troelsa i nie gra to w kinie lepiej niż te Scany + sub.
      Alternatywnie myślę o dołożeniu drugiej membrany biernej do XLSa, powinno to pozwolić zmniejszyć troche obudowę. Zna ktoś jakieś narzędzie do projektowania komory dla głośnika z wykorzystaniem membran biernych?

Skomentuj

Niedawno na forum pojawiła się konstrukcja subwoofera podkanapowego. Fajna opcja, jakbyś miał możliwość upchnięcia suba pod kanapą to można by sobie pozwolić nawet na stosunkowo spory litraż.
        Alternatywnie myślę o dołożeniu drugiej membrany biernej do XLSa, powinno to pozwolić zmniejszyć troche obudowę.
        Ilość MB nie ma wpływu na potrzebną wielkość obudowy. Natomiast każde podwojenie ilości MB powoduje, że dla utrzymania strojenia należy każdą z nich obciążyć 2x większą masą niż w przypadku jednej membrany.
        Zna ktoś jakieś narzędzie do projektowania komory dla głośnika z wykorzystaniem membran biernych?
        W winisd nie najgorzej to wychodzi, bassbox ma błąd w algorytmie i zupełnie źle symuluje MB.

Skomentuj

W salonie będą tylko fotele więc niestety sub w kanapie odpada. W takim razie podziałam z tym co mam - upcham jakoś XLS do szafki pod RTV, wszak to raptem 30 litrów.
          Myslę czy nie lepszym wyjściem będzie zrezygnowanie z 7.1.4 na rzecz 5.1.2, niestety wciaż oganicza mnie konieczność instalacji głośników w ścianie - czy takie Vify TC9FD nie byłyby dobrym rozwiązaniem w wariancie po 4 sztuki na kanał? Też są papierowe jak Revelator
          Koniecznie chciałbym zostawić fronty - budowa całego kina na Revelatorach to grubo za dużo. Ma ktoś doświadczenia z kinem na innych głośniach na froncie niż reszta kina? To naprawdę buzy cala koncepcję? Przecież często zestawy składają się z 3Way na froncie w wariancie 15mid-26bas i 2 way na satelitach z 18stkami - przecież często głośniki z tej samej serii grają inaczej w zależności od rozmiaru?

Skomentuj

Witajcie,

Pioneer LX-59 i frony zasilane z Pioneera A70 - ampli posiada 9 końcówek, więc do 7.1.4 i tak potrzebny jest dodatkowy wzmacniacz mocy).
            Klasa D pełną gębom.
            Co chwilę mam styczność ze sprzętem w którym krótko po gwarancji padają te świetne wysokosprawne końcówki mocy.
            Lepiej było by rozdzielić elektronikę na procesor/końcówka mocy.
            Oczywiście będzie drożej ale i tak za rozwiązanie jakie chcesz wykorzystać nie wydasz mało.

Skomentuj

Zobacz Config AURO 3D i poczytaj troche, wali na pysk DA i DTS-X ....
              Last edited by thx-boy; 05.12.2016, 17:19.

Skomentuj

Czaruję...
              X