Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja woofera - pomożecie w dokładnym strojeniu BR i pomiarach ARTA LIMP?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja woofera - pomożecie w dokładnym strojeniu BR i pomiarach ARTA LIMP?

Cześć, mało piszę ale od wielu lat dużo czytam, a im więcej czytam - tym mniej wiem :)
    postaram się krótko i na temat:

Pacjent:
    Dayton Audio DVC 385-88 - obecnie w closed ~70Litrów, napędzany panelem Irka 150W @4Ohm z filtrem subsonicznym przestrojonym na ~19Hz
    obecnie podbijany na dole ~8db procesorem DSP (bez zmiany dobroci przetwornika)

Parametry:
    Niestety dwie różne wersje - jedna ze strony producenta, druga z parts-express.com (prawdopodobnie ich własny pomiar)
    i teraz nie wiem czy takie są różnice, czy na stronie producenta jest tzw rev.2 przetwornika, a na parts-express.com rev.1 - brak oznaczeń niemniej po zamieszczonych zdjęciach widać że różnią sie struktura membrany - więc mogła być poprawka - producent podmienił parametry, natomiast parts-express.com już nie

Cel:
    Dołożenie dołu aby odciążyć wzmacniacz - priorytetem jest impuls - tzn pewien kompromis z założeniem że impuls przy muzyce ma być przyzwoity
    -Stąd przebudowa na BR ~140Litrów

Zakres pomocy :) :

1) Opinia bardziej osłuchanych osób na temat kompromisu strojenia (zejście/impuls) - przy założeniu że impuls ma najwyższy priorytet - czy coś takiego jak poniżej będzie jeszcze dla muzyki okey - 12ms@30Hz; 24ms@20Hz ?
    https://diyaudio.pl/i/25251/95677e01...1480947519.jpg
    przy takim impulsie zyskam ~+7db@20Hz

2)
    a) Z uwagi na dwa zestawy parametrów TS chciałbym zmierzyć ten głosnik w ARTA LIMP i na tej podstawie symulować wstępnie BR,
    b) następnie zweryfikować to strojenie pomiarem BR żeby trafić w przyjętą odpowiedź impulsową

Problemem jest to że nigdy nie mierzyłem - potrzebowałbym wsparcia aby pomiary były sensowne - lutownice i miernik mam, kabelki przygotuje takie jak będzie trzeba - z uwagi na głośnik i jego niskie FS - pomiar będzie w obudowie, a nie z masą dodaną, druga kwestia że obudowa closed będzie dostępna do czasu modyfikacji - ponieważ wykorzystam ją do BR - stąd później pomiaru samego przetwornika nie powtórzę :/ dlatego chciałbym aby był możliwie dokładny i pozbawiony błędów
    -wiem, że pomiary to temat rzeka, są manuale i helpy -zamierzam z nich skorzystać - niemniej może znajdzie się ktoś doświadczony w pomiarach kogo będę mógł dopytać na privie żeby nie zaśmiecać forum

Mogą pojawić sie pytania o typ muzyki itd - muzyka każda - tak instrumentalna jak i elektroniczna, sprzęt jest do muzy i kina. nie robiłem wielu projektów by mieć porównanie czy 24ms@20Hz or 12ms@30Hz mocno popsuje muzykę w stosunku do obudowy closed (@40Hz idą już podobnie na tej symulacji) -brak mi doświadczenia. Wzmak przydałby sie mocniejszy niestety, bo przy kinie i obenych podbiciach dołu brakuje mu mocy - celem jest oszczędność mocy i wykorzystanie DSP bardziej do równania ch-ki niż podbijania

Myśle że jak dobrze pójdzie przebudowa mogłaby nastąpić w okolicach świąt także jest trochę czasu by to fajnie rozplanować i się przygotować

Z góry dziękuje za uwagi/opinie i poświęcony czas

PS jakby coś to deklaruje, że z Waszej pomocy zrobie tutka na pomiar przetwornika w ARTA LIMP - ze zdjęciami i screenami i przygotowaniem kabelków, kalibracje, weryfikacje itd - co by go można było podwiesić w dziale

Sprobujemy cos pomoc.

Po pierwsze, co do impulsu i GD to nie nalezy tego mieszac. GD nie jest parametrem impulsu. Zeby sie nie rozpisywac podrzuce linka http://www.audiostereo.pl/szybki-bas_26307.html

Glosnik, ktory chcesz jest juz pokaznych rozmiarow, dlatego bedzie wymagal nieco innego podejcia przy pomiarach. Bedziesz potrzebowal odpowiedniego napiecia, aby go wlasciwie pobudzic w trakcie pomiaru, oraz trzeba uzyc metody pomiarowej przy zuzyciu sinusow, a nie szumu rozowego. Na poczatek warto bedzie zrobic pelnego jiga, ktory umozliwi podlaczenie zewnetrznego wzmacniacza do napedu glosnika. http://artalabs.hr/AppNotes/AP1_Meas...ox-Rev4Eng.pdf

Druga sprawa, glosnik tak duzy, z niskim rezonansem bedzie wymagal wykonania pomiaru przy pomocy obudowy zamknietej. Pomiar z masa dodana, moze sie nie sprawdzic, poniewaz rezonans z masa dodana moze wypasc bardzo nisko, w zakresie, gdzie karta dzwiekowa moze miec problemy z liniowoscia pracy ( np 10hz lub mniej ). Dlatego zaleca sie metode z obudowa zamknieta. Metody masy dodanej uzywa sie raczej przy pomiarach mniejszych glosnikow, badz glosnikow o rezonansie wlasnym nie mniejszym niz powiedzmy 30hz.
    To narazie tyle. Powinienes poki co przyswoic sobie prace z ARTA LIMP, a pozniej przyjadzie czas na konkrety.

Skomentuj

super! :)

o tym że masa dodana odpada przeczytałem już w helpie do ARTY - stąd właśnie konieczność wykonania bezbłędnych pomiarów przed modyfikacją - bo później stracę obudowę zamkniętą - której jestem pewien i do której wyliczę dokładną objętość (obudowa, przegrody, otwór na głośnik i sam głośnik) bo wiem że ARTA wymaga dokładnego litrażu. Niestety help do ARTY mówi że dla takiego głośnika pomiar powinien odbyć się w obudowie zamkniętej 140litrow :/ -nie mam - mam ~70L - mam nadzieje że wystarczy...

Miałem nadzieje że uniknę robienia pełnego jiga i pociągnę na jakimś SB Live - ale skoro tak mówisz tzn ze nie ma to tamto i trzeba zrobić - na dniach podjadę do elektroników, kupie co trzeba i właduje w mydelniczkę - także odezwę jak będzie złożony Jig (ten pierwszy z linka którego wkleiłeś)

:) bardzo jestem ciekawy co z tego wyjdzie

Skomentuj

No wiesz, mozesz sprobowac z rezystorem, jesli wyjscie SB live da rade, to moze sie uda.

Natomiast co do litrarzu, to musialbys sprawdzic jak masz teraz Fc w obudowie i byc moze zmiesci sie w maksymalnym 50% shifcie piku rezonansu.

Skomentuj

no więc zupełnie na szybko przygotowałem kabelek z rezystorem ~59.6Ohm (zmierze później dokładnie tak jak mówi help do Arty - czyli voltomierzem i baterią) na szybko wpiąłem pod lapka tosibe (mam jeszcze innego lapka i starego puszkowego pc-a z sb live tylko muszę go wygrzebać)

kable po zwarciu przy głośniku pokazują 0.06Ohm w Arta Limp - po korekcie kabli w Arcie o 0.05Ohm, wykres pokazuje stabilne 0.01Ohma

poniżej to co mi wyszło (dayton dvc 385 88 w budzie zamkniętej ~70 litrów podłączony równolegle)

daje rade karta? -mam zrobić test na pozostałych kompach czy od razu zrobić jiga żeby podpiąć wzmak

pytanie drugie - z tym 50% shiftem piku rezonansu to mówisz do mnie po chińsku - damy rade z tą budą czy będzie problem?

ewentualnie prowadź co poprawić i co jeszcze sprawdzić

Edit:
          uczę się :) - shift piku rezonansu wypada 58,5% :/
          -oczywiście to tak na szybko teraz sprawdzam -głośnik zgodnie z tutkiem limpa w pozycji pionowej - niestety nadal jakby w obudowie -2cm dystanse ma zeby otworzyć obudowę a kosz pozostał sztywno trzymany
          Last edited by baltazare; 06.12.2016, 22:02.

Skomentuj

zniknęła opcja edycji

mam wstępnie cos takiego:

i jeszcze raz spr wkleić parametry głosnika bo cos linki z pierwszego posta nie działają
            (jednak obie karty pochodzą ze strony producenta takze musiala być zmiana)

Skomentuj

Troche masz nierowne te pomiary, pewnie zbyt maly sygnal. Pik rezonansowy powinien byc gladki bez jakiegos stopniowania jak jest u Ciebie. Napewno mierzysz sinusem, a nie szumem rozowym?

Przy pomiarze zaznacz wszystkie okienka w menu Nonlinear LSE, a potem rozwin zakladke i uzyj ostatniej opcji. Teraz program sam bedzie mierzyl Re cewki i nie trzeba tego mierzyc miernikiem ( a z tym jest problem, bo musi byc naprawde porzadny sprzet ). Przy wpisywaniu srednicy membrany, wpisuj tyle az program obliczy taka powierzchnie cm2 jaka podaje producent.

Jesli mierzysz w obudowie, to musisz odliczyc objetosc glosnika, jaka zajmuje w obudowie. Shift juz wiesz co oznacza, wiec nie bede pisal.

Raczej kierowalbym w stronie budowy pelnego jiga. Przyda sie w przyszlosci jak bedziesz mierzyl czestotliwosci.

Skomentuj

Chyba, że wkręcisz głośnik odwrotnie, magnesem na zewnątrz. Jak producent nie podaje objętości zajmowanej w obudowie, łatwiej można obliczyć/zmierzyć dodaną objętość.

Skomentuj

nie leci szumem - niemniej sinus w limp to nie jest sweep jaki znam z holimpulse itp - to stałe 1-dno sekundowe częstotliwości, które idą skokowo - wieczorem spr poeksperymentować i zwiększyć liczbę próbek (zagęścić te częstotliwości) - mam nadzieje ze gdzies jest na to opcja
                  średnica membrany jest właśnie tak wpisana
                  nie znam objętości głośnika wiec będzie mierzony magnesem na zewnątrz tak jak Łasica zasugerował- uprzednio sprawdzę objętość membrany żeby było wiadomo ile doliczyć do obudowy
                  sprawdzę też pomiar na sb live
                  jeśli wieczorem/jutro ocenicie ze nadal lipa to kupie co trzeba na jiga i go poskładam do weekendu

PS aby stestować poprawność kalibracji wystarczy że zamiast głośnika podstawie dokładnie sprawdzony rezystor i musze w limpie otrzymać jego prawidłową wartość?

Skomentuj

Zamieszczone przez baltazare Zobacz posta
                    nie leci szumem - niemniej sinus w limp to nie jest sweep jaki znam z holimpulse itp - to stałe 1-dno sekundowe częstotliwości, które idą skokowo - wieczorem spr poeksperymentować i zwiększyć liczbę próbek (zagęścić te częstotliwości) - mam nadzieje ze gdzies jest na to opcja
                    No to niedobrze, takiego glosnika nie zmierzysz dobrze w ten sposob. Oto wlasnie chodzi, ze program liczy skokowym sinusem, dzieki temu jest duzy odstep sygnalu od szumu i glosnik jest lepiej pobudzany takim signalem. Oczywiscie mozna zmieniac ilosc probek, ich czas i przerwy miedzy probkami.
                    Oczywiscie mozesz mierzyc z magnesem na zewnatrz, wtedy tak jak piszesz musisz obliczyc pojemnosc z przodu glosnika i dodac ja pojemnosci obudowy.

PS aby stestować poprawność kalibracji wystarczy że zamiast głośnika podstawie dokładnie sprawdzony rezystor i musze w limpie otrzymać jego prawidłową wartość?
                    Wlasciwie tak, ale rozbieznosc wartosci rezystora moze byc wieksza niz dokladnosc pomiaru. Najwazniejsze jest, aby skalibrowac polaczenia. Robi sie probe pomiaru zlaczanych kabli, stawiasz kursor na 1khz oraz 10khz i sprawdzasz indukcyjnosc i rezystancje. Potem wpisujesz te wartosci w korekcje i znowu mierzysz. Tutaj uzywasz juz szumu rozowego i robisz kilka-kilkanascie pomiarow usredniajacych. Powinienes miec wynik bliski 0 Ohm i w miare rowna odpowiedz fazy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      No to niedobrze, takiego glosnika nie zmierzysz dobrze w ten sposob. Oto wlasnie chodzi, ze program liczy skokowym sinusem, dzieki temu jest duzy odstep sygnalu od szumu i glosnik jest lepiej pobudzany takim signalem. Oczywiscie mozna zmieniac ilosc probek, ich czas i przerwy miedzy probkami.
                      Oczywiscie mozesz mierzyc z magnesem na zewnatrz, wtedy tak jak piszesz musisz obliczyc pojemnosc z przodu glosnika i dodac ja pojemnosci obudowy.

Zamieszczone przez baltazare
                      Wlasciwie tak, ale rozbieznosc wartosci rezystora moze byc wieksza niz dokladnosc pomiaru. Najwazniejsze jest, aby skalibrowac polaczenia. Robi sie probe pomiaru zlaczanych kabli, stawiasz kursor na 1khz oraz 10khz i sprawdzasz indukcyjnosc i rezystancje. Potem wpisujesz te wartosci w korekcje i znowu mierzysz. Tutaj uzywasz juz szumu rozowego i robisz kilka-kilkanascie pomiarow usredniajacych. Powinienes miec wynik bliski 0 Ohm i w miare rowna odpowiedz fazy.
                      A przeniesie ktoś takie mądre rady do "nasze poczynania z Artą" pls? Bo w wątku luzem to zginą za miesiąc.

Skomentuj

No to niedobrze,
                        albo ja się zakręciłem, albo się nie zrozumieliśmy "nie leci szumem" w sensie nie mierzę szumem tylko sinusem skokowym
                        czasów nie tykam, niemniej zmiana zmiana Measurement setup>>frequency increment z 1/24 na 1/48octave zmniejsza skok częstotliwości

Robi sie probe pomiaru zlaczanych kabli, stawiasz kursor na 1khz oraz 10khz i sprawdzasz indukcyjnosc i rezystancje. Potem wpisujesz te wartosci w korekcje i znowu mierzysz. Tutaj uzywasz juz szumu rozowego i robisz kilka-kilkanascie pomiarow usredniajacych. Powinienes miec wynik bliski 0 Ohm i w miare rowna odpowiedz fazy.
                        dla 1kHz rezystancja a dla 10kHz indukcyjność?
                        jak to się ma do tutoriala z http://www.artalabs.hr/AppNotes/LIMP..._4_English.pdf (strona 13)
                        który poleca obie wartości zebrac z kursora dla fazy 45 stopni?

"Place the cursor at approximately 45° of phase and click
                        the RLC button in the main menu bar. The
                        'Impedance at cursor' window appears, showing the
                        resistance and the inductance at the cursor position.
                        These values are transferred to 'Cable Impedance
                        Compensation' "

co będzie właściwsze? - czy ja coś mieszam? :)

PS pomiary usredniające to linear i Exp? - jakaś różnica pomiędzy tymi dwoma opcjami?

Skomentuj

albo ja się zakręciłem, albo się nie zrozumieliśmy "nie leci szumem" w sensie nie mierzę szumem tylko sinusem skokowym
                          czasów nie tykam, niemniej zmiana zmiana Measurement setup>>frequency increment z 1/24 na 1/48octave zmniejsza skok częstotliwości
                          To dobrze robisz, ale widocznie napiecie jest za niskie.

dla 1kHz rezystancja a dla 10kHz indukcyjność?
                          Tak robie.

jak to się ma do tutoriala z http://www.artalabs.hr/AppNotes/LIMP..._4_English.pdf (strona 13)
                          który poleca obie wartości zebrac z kursora dla fazy 45 stopni?

"Place the cursor at approximately 45° of phase and click
                          the RLC button in the main menu bar. The
                          'Impedance at cursor' window appears, showing the
                          resistance and the inductance at the cursor position.
                          These values are transferred to 'Cable Impedance
                          Compensation' "

co będzie właściwsze? - czy ja coś mieszam?
                          Chodzi o to, ze jak postawisz kursor w zlym miejscu, to program poda niewlasciwe wartosci i kalibracja nie bedzie dokladna. Ja zawsze dokonuje pozniej precyzyjnego dostrojenia. Sprawdzam jak dziala kalibracja mierzac polaczenie przewodow. Jak mam rowna rezystancja bliska 0 Ohm i rowna faze to uwazam ze kalibracja dziala ok. W moim systemie jest sporo polaczen wiec rezystancja plywa w pewnym zakresie. Dlatego zawsze przed pomiarami dokonuje kalibracji.

PS pomiary usredniające to linear i Exp? - jakaś różnica pomiędzy tymi dwoma opcjami?
                          To usrednianie dla pomiaru szumem. Ja uzywam liniowej. Dokladna roznice opisuje manual :)

Skomentuj

a mam do Ciebie jeszcze takie pytanie troche na około (próbuje wystartowac tego emeryta z sb live i naszło mnie na rozkminki) - przzyjmując że mam ten konkretny wzmak itd i że chce dobrą obudowe br - to mierzyć sam głośnik czy z kablem do wzmaka (zakładając że kabel jakiś tam wpływ będzie miał - co będzie właściwsze dla adaptacji w obudowe?
                            przy tym akurat wooferku kabel jest krótki, ale mam jeszcze do poprawienia paczki suuround, a do nich kable po kilkanaście metrów
                            -stąd pytanie czy tak długi kabel traktować jak integralną część głośnika i mierzyć kabel+głośnik, czy kompensować kabel i mierzyć sam głosnik?
                            dalej rodzi się pytanie czy mierzyć ze zwrotnicą czy bez (wiem że zwrotnica zmieni właściwości przy zmianie obudowy) tylko co byłoby właściwsze dla potrzeb projektu?

Skomentuj

a mam do Ciebie jeszcze takie pytanie troche na około (próbuje wystartowac tego emeryta z sb live i naszło mnie na rozkminki) - przzyjmując że mam ten konkretny wzmak itd i że chce dobrą obudowe br - to mierzyć sam głośnik czy z kablem do wzmaka (zakładając że kabel jakiś tam wpływ będzie miał - co będzie właściwsze dla adaptacji w obudowe?
                              Mozna tak zrobic, przy zalozeniu, ze ten przewod bedzie zawsze uzywany z tym glosnikiem.

przy tym akurat wooferku kabel jest krótki, ale mam jeszcze do poprawienia paczki suuround, a do nich kable po kilkanaście metrów
                              -stąd pytanie czy tak długi kabel traktować jak integralną część głośnika i mierzyć kabel+głośnik, czy kompensować kabel i mierzyć sam głosnik?
                              Lepiej miec baze pomiarowa samego glosnika, poniewaz pozniej w procesie symulacji obudowy, mozesz wpisac rezystancje szeregowa dla glosnika. Glownie tyczy sie to cewek w torze niskotonowym, ktore jakas rezystancje maja, ale jesli kabel jest dlugi i cieniutki, to rowniez moze wplywac na parametry glosnika. Mozesz wowczas zmierzyc rezystancje tych przewodow i dodac ja do symulacji.

dalej rodzi się pytanie czy mierzyć ze zwrotnicą czy bez (wiem że zwrotnica zmieni właściwości przy zmianie obudowy) tylko co byłoby właściwsze dla potrzeb projektu?
                              Mierzy sie bez zwrotnicy. Na podstawie takich surowych parametrow dobierasz obudowe i przewidujesz jaka moze wystapic rezystancja szeregowa w juz gotowej kolumnie ze zwrotnica, plus rezystancja dlugiego przewodu.

Skomentuj

no to wszystko jasne :)
                                teraz tylko baze pomiarową uruchomić - mam już tego emeryta pc, siedzi w nim soundblaster live 5.1 (sb0100 - podobno dobra karta do pomiarów) tylko nie mogę ruszyć z wejściem stereo -zawsze widzi jako mono i kalibracja na zero - w innym wątku przeczytalem ze karta jest okey do pomiarow (sw) - jutro podjade po molexa 4 pinowego i powinienem dostac wejście stereo aux do dyspozycji - mam nadzieje ze to nie drivery bo nawet orginalną płyte wygrzebalem i zawsze jest mono :/

-zobaczymy czy się uda i co z tego wyjdzie

jaka moc czy głośność jest potrzebna żeby zrobić właściwy pomiar? - pytam w konktekscie tego jiga z diodami i zewnętrznym wmakiem
                                dodatkowe pytanie jakie rodzi się w konsekwencji to lepiej użyć panelu Irka sub150@4Ohm czy wzmaka onkyo do kolumn: 20Hz-20kHz +0db; -0.75db
                                wykres: http://hometheaterhifi.com/volume_14...eceiver-fr.jpg
                                całość testu wzmaka: http://hometheaterhifi.com/volume_14...06-part-5.html
                                -oba sa w dyspozycji - nie wiem który lepszy do pomiarów

Skomentuj

Nie trzeba duzej mocy, bo pomiar jest na napieciu max kilku voltow ( na wiecej nie pozwoli uklad w jigu). Mysle ze nawet 1V dla tego glosnika wystarczy.
                                  Rodzaj wzmacniacza nie ma wiekszego znaczenia. Nie moze byc w mostku no i nie powinien miec filtrow w torze i tyle.

Skomentuj

Jeśli nagrywanie masz w mono to może pod mikrofon się podpiołeś :)

Skomentuj

tak pod mikrofonem, jak i w line-in - gdy wzbudze jeden kanal na jacku to drugi idzie tak samo -także coś jest nie halo, spr pod aux na wtyczkę molex która jest na karcie - może pomoże

Skomentuj

okey, ruszyło - winne dźwięku mono były drivery z oryginalnej płyty - znalazłem nowszą wersje i jest stereo

teraz nasuwają mi się następujące pytania o kalibrację:
                                        w punkcie pomiaru podłączam głośnik i zwieram oba kanały line-in aby pominąć na nich rezystor,
                                        ustawiam głośności aby nie było żółtego (~-10db) i kalibruje oba kanały przyciskiem jako średnią z np 10 razy

czy może w miejscu pomiaru ma być pusto albo złączone kable? - tutorial wkazuje tylko jak postąpić z jigiem
                                        "The soundcard is calibrated using 'Calibrate Input Channels'. The process is very simple.
                                        If using the ARTA Measuring Box, move the switch SW1 of the Box to the Impedance Measurement
                                        position, and SW2 to the Imp Cal position."
                                        nie porusza natomiast jak to wygląda przy pojedyńczym rezystorze i stąd moje głupie pytanie

i kwestia ustawienia poziomów - lepiej dać:
                                        line out 100% / line in 50%
                                        czy
                                        line out 50% / line in 100%
                                        (oba na full to za dużo, a w kontekście pełnego jiga żeby dać prądu ze wzmaka domniemam że wyjście na max żeby było więcej prądu na głośniku a przyciszyć wejście, ewentualnie mogę jeszcze wstawić większy rezystor)?

jeszcze miałem pytanie czy wyjście na karcie sb ustawić na głośniki czy na słuchawki - ale po założeniu loopa holimpulse pokazał totalną kaszane po przełączeniu na słuchawki więc odpowiedź już znam :)

takie coś wyskrobałem testowo na tym sb live (głośnik w obudowie, kompensacja kabli zgodnie z tutkiem dla fazy 45 stopni)

jak to wygląda?

zamieszczam jeszcze dwa screeny z przebiegu fazy dla połączonych kabli - z kompensacją rezystancji kabli 0.065ohm (faza poszarpana i pomiar rezystancji 0.01Ohm) i bez kompensacji -faza gładka tylko rezystancja pomiaru wskazuje wtedy 0,08Ohm

Skomentuj

Czaruję...
                                        X