Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Satori MW 13P vs. MW16P - który waszym zdaniem...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Satori MW 13P vs. MW16P - który waszym zdaniem...

Witam ! Sprawa wygląda następująco - w planach mam zbudowanie podłogówek w których mają być umieszczone w.w midwoofery (2way), tylko pytanie które. Słyszałem i czytałem różne opinie, ogólnie pozytywne na temat satori , lecz zazwyczaj nie ma wyjaśnień dlaczego tak a nie inaczej. Czy mogły by zabrać głos osoby znające temat , które słyszały bądź "bawiły się" którymś z w.w modeli lub jeszcze lepiej - obiema wersjami ? Mile widziane posty z porównaniami . Temat był by też pomocny dla osób mających też w przyszłości zamiar użyć satori w swoich diy.
    Last edited by Fazio88; 05.12.2016, 22:30.

Do 2way ciężko będzie. Ostatnio do 3way z tych dwóch po rozmowach wybrałem mr13p ;-) wersja nowsza, łatwiejsza do aplikacji. Nieźle komponuje się z 8calowym dołem.

Skomentuj

Zamieszczone przez kotti7 Zobacz posta
      Nieźle komponuje się z 8calowym dołem.
      A z czym dokładnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez kotti7 Zobacz posta
        Do 2way ciężko będzie
        Nic nie ciężko - ogarnie wszystko co ma ogarnąć. W końcu to midwoofery to gdzie mają być stosowane jak nie w 2 drożnych układach :). MR- rki to wersje średnio tonowe sprawdzą się lepiej w aplikacjach wielodrożnych. A to czy wersja 13 czy 16 to już śliski temat co kto lubi. Sam zdecyduj
        Układ symetryczny 2 x MW13 i beryl od satori i będziemy mieli Hi-End do małych pomieszczeń dla osób które bardzie cenią klarowność od trzęsienia ziemi :)
        Last edited by Zap Projekt; 06.12.2016, 10:04.

Skomentuj

Jak to ma być układ 2 drożny to lepiej brać 16tkę która produkuje sensowny bas. Z 13tki to będzie z tym krucho.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Jak to ma być układ 2 drożny to lepiej brać 16tkę która produkuje sensowny bas. Z 13tki to będzie z tym krucho.
            Zdecydowana większość osób tak wybierze ale są też miłośnicy mini monitorów z małym basem :) Takie konstrukcje też cieszą się powodzeniem i niejednokrotnie są za niemałe pieniądze. Ale fakt trzeba być świadomym tego że ilość basu będzie skromna , bo pakowanie takich głośników 5 calowych w 40-50 litrów i sztuczne pompowanie basu to chyba nie ten kierunek.
            Należy Sobie zadać pytanie do jakiego celu będą kolumny. Bo jak mają stać w salonie o robić za nagłonienie większej przestrzeni i nie możemy Sobie pozwoli na 3 drogi to spoglądałbym na większe głośniki nawet na MW19. Ale jesli mają to być małe konstrukcje do bliskiego odłuchu przy pracy na komputerze to brałbym bez namysłu MW13 :)
            Last edited by Zap Projekt; 06.12.2016, 10:12.

Skomentuj

A propos, czy berylowy tw od SBA jest już dostępny?

Skomentuj

Sprawa wygląda następująco , ma to być compaktowa konstrukcja "podłogowa". Druga sprawa - kolumny stać będa w małym pokoju 5 x2,5m po oby dwu stronach biurka . Nie słucham muzyki z dużą głośnością , czasem zrobię głośniej ale to dosłownie chwilkę . Zależy mi bardziej na szczegółowości dźwięku niż na "decybelach" , jednak lubię jak czasem zejdzie nisko , wtedy gdy to jest potrzebne. Aktualnie w tym pokoju stoją kolumny które pokazywałem niedawno w jednym z tematów/projektów Pawła.S , są to kolumny na PCX/MCX z STX i nie mówię że jest źle , ale brakuje tego czegoś... (koniec offtopa) Chciał bym aby dźwięk był bardziej szczegółowy wyraźniejszy i czystszy .
                Nie ukrywam też że fajnie było by mieć coś z wyższej półki - taka skromna fanaberia

PS. Branża - to ze mną wczoraj rozmawiałeś koło 16 na tel.
                Last edited by Fazio88; 06.12.2016, 18:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  a reszta pasma? detale? przyjemnosc ze sluchania?

bo tez mi siedzi w glowie od dawna taki 16cm satori

Skomentuj

Nie ukrywam że najbliższa memu sercu chyba 16 ,już mówię dlaczemu :) Nowe midwoofery będa zaadaptowane do aktualnie używanych przezemnie kolumn , w których komora niskotonowca ma 19L pojemności , więc też chcę to wykorzystać. Druga sprawa jest taka że czasem kolumny przenosze do pokoju 25m2 w którym lubię też ciut głośniej posłuchać np. koncertów . Nie ma najmniejszego problemu z adaptacją gdyż wystarczy dołożyć front z nowymi otworami.
                    Last edited by Fazio88; 07.12.2016, 19:09.

Skomentuj

No to MW16 :)

Skomentuj

Na sąsiednim forum bardziej chwalą MR16

Skomentuj

MR16 to sredniotonowiec :) A sąsiednie forum to trzeba czytać z takim dużym sitkiem do filtrowania. Ja tam ostatnio nic nie robię tylko się kłócę z "mniejszymi lub bardziej znawcami" :)
                          Tak MR16 jest bez dwóch zdań ciekawszy ale do kolumny wielodrożnej w aplikacji średnio tonowej.
                          Last edited by Zap Projekt; 07.12.2016, 20:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
                            MR16 to sredniotonowiec :) A sąsiednie forum to trzeba czytać z takim dużym sitkiem do filtrowania. Ja tam ostatnio nic nie robię tylko się kłócę z "mniejszymi lub bardziej znawcami" :)
                            Tak MR16 jest bez dwóch zdań ciekawszy ale do kolumny wielodrożnej w aplikacji średnio tonowej.
                            Cześć,
                            trochę odgrzeje ale nie ma co zakładać praktycznie takiego samego tematu. Mam obecnie SS 26W/4558T00 i chce go połączyć z jednym ze wspomnianych Satori. Na górę pójdzie D2604/832002 LE i moje pytanie co byście polecali MW13 czy MW16. Mam 13 i przed składaniem wszystkiego do kupy chciałbym się upewnić czy to ma sens. Miałoby to grać w OZ chyba że się nie sprawdzi lub będą jakieś przeciwwskazania to będzie BR. Z góry dzięki za pomoc.

Skomentuj

zrób 4-way MW19 +MW13 8 omowymi

- - - - - aktualizacja - - - - -

do tego SS to najlepsze rozwiązanie

Skomentuj

Jak dla mnie to dziwne połączenie. Wyglada jakbys na sile chcial sklepac cos, z tego co juz masz, zamiast zrobic robic cos sensownego.

Skomentuj

Ok, co byś zmienił? Założenie bylo takie żeby niskotonowy miał możliwość w miarę dobrego zejścia w małej obudowie i był wytrzymały w razie gdyby wylądował w oz i został np potraktowany dsp. Średniotonowy radzi sobie dobrze tam gdzie woofer niedomaga czyli 200- 300 hz i tam gdzie teoretycznie możnaby go uciąć. U góry ciecie byłoby na 1k do czego obydwa sredni i wysoki sie nadają. Nie ma tu dziela przypadku jeśli coś jest nie tak to moje założenia dlatego jeśli trzeba coś zmienic np dac 16 lub 18 na średnioniskotonowy to prosze o wskazowki. Widzialem taki monitor tylko dodano mu jeszcze membrane bierną a na średnicy nie było satori. Rozważalem też mniej subwooferowy Vifa Tymphany NE265W-04 10 lub satori https://loudspeakershop.eu/glosnik-s...-4-p-3104.html tyle, że paczki mogą być większe.

- - - - - aktualizacja - - - - -

4 drogi byłoby mega ale paczki wyszły by porównywalne z magico s5 gdzie są te discovery po modzie https://audio.com.pl/testy/stereo/ze...nikowe/2379-s5
                                  Last edited by stojo; 29.12.2019, 01:20.

Skomentuj

Proponowałbym z góry określić, czy to ma być system pasywny, czy aktywny i wtedy kompletować klamoty. Jesli chcesz to upchac w monitor w stylu studyjnych Focali, to skupilbym sie na modelu w pelni aktywnym, ze sredniotonowcem okolo 5 cali. Napisales, ze chcesz podzial na 1 kilo? Czy to nie jest blad? Nawet z WG nie zejdziesz z kopulka do takich wartosci. Satori 16 nie lubie, bo jak dla mnie ten glosnik ma dosc slaba barwe, poza tym jak chcesz uzyskac bardzo dobre charakterysyki katowe, to trzeba brac jak najmniejszy midwoofer/sredniak i ciac stromym filtrem ( jak to w monitorach studyjnych ).

Skomentuj

Aktywny, taki jest cel nadrzędny mimo wielu wątpliwości. Czyli zamienić MW13 na mr13 a rezte zostawic bez zmian?

Skomentuj

Czaruję...
                                      X