Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8948a TL vs. HDS/FW146/RS225

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Usher 8948a TL vs. HDS/FW146/RS225

Panowie :)
    Posiadam obecnie zestaw na Usherach 9950-20 i 8948a w TL projektu Hermesa.
    Gra to bardzo fajnie, ale w pokoju ponad 27m2 czasem trochę brakuje niskich, w związku z czym chciałbym zbudować coś na 8".
    Wpadł mi w oko projekt na HDS/FW146/RS225.
    No i teraz pytanie do osób, które miały okazję słyszeć ushery, jak również tego daytona - jak wypada takie porównanie?
    Opinie o daytonie są różne, sporo osób pisze, że nie bardzo to gra basem, ale ciekawy jestem porównania do usherów.
    Następny projekt z ciekawych to dopiero satori z tiwem, ale półka cenowa wyższa o dobrych parę poziomów, a nie wiem czy chcę obecnie tyle inwestować.
    Wszelkie komentarze mile widziane :)

RS225 to głośnik kulturny taka tańsza wersja L22. Głośnik nie atakuje a odzywa się wtedy kiedy potrzeba. Dla miłośników zdecydowanego Basu odpada.
    Moja rada rób coś na Sbkach 29RDC + 15 + 22. Jeśli podoba Ci się 8948 na środku to 15RNX też Ci podpasuje :)

Skomentuj

Najprościej i najszybciej byłoby dołożyć 8955a i zrobić V3jki jeśli Ci brzmienie odpowiada. Dostaniesz do tego co masz nieco dołu :). Jeśli chcesz się bawić w nowe paczki to warto dołożyć pare zł do dobrego zestawu.

Skomentuj

Mam chętnego na swoje kolumny, więc mogę i chcę je wymienić na coś innego.
        Poza tym 8955 już nie do kupienia.
        Patrzyłem na SB ale SB23NRXS45-8, bo chyba o tego chodzi, ma nie za wysoką skuteczność i tylko 60W więc pasowało by pewnie dać 2szt. a to juz się robi wielka trumna...
        Poza tym na średnich może jednak jakieś alu zamiast papieru, chociaż nie jest to warunek konieczny.

Skomentuj

Ja tam Amelinium na średnich lubię. Takie delikatne granie. Z tańszych ameliniowych FW146 i RS125 jest OK z nieco droższych 15NAC i L16. W FW168 i RS180 na średnice bym się nie pchał.
          Wyższa skuteczność na basie to z reguły gorsze zejście i słabsze brzmienie. Nie wyznaczałbym sobie priorytetów na podstawie dB i W :). Wszystko powyżej 85dB to już dobry wynik jak na konstrukcje na małych głośnikach.
          Ten pęd za wysoką skutecznością można tłumaczyć tylko kiedy ma się ku temu powody. Single End na zasilaniu lub bardzo wyraźne upodobanie takim brzmieniem z wysokosprawnych głośników. A bardzo często jest także snuciem przypuszczeń po lekturze katalogów komercyjnych. Poza wyjątkami a ja znam takie gdzie podana jest najprawdziwsza prawda :). Należy przyjąć na luźno że efektywność jest zawyżona średnio o 3dB zejście średnio o 6dB a impedancja w katalogu zawsze podawana jest jako 8 Ohm :) O hiper Ultra dźwiękach przenoszonych przez głośniki które w katalogu nie ciągną nawet do 20Khz to już szkoda gadać.
          Chcesz wyższą sprawnosć z dobrym brzmieniem na Basie to lukaj na 10". Np. te z SS discovery są bardzo ciekawe ale drogie ...

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
          a to juz się robi wielka trumna...
          - Chcesz wyższą sprawnosć z dobrym brzmieniem na Basie to lukaj na 10". Np. te z SS discovery są bardzo ciekawe ale drogie ... A zagrają w litrażu podobnym do 8 calówek.
          Last edited by Zap Projekt; 10.12.2016, 14:03.

Skomentuj

Chciałem kolumny nie szersze niż 25-27cm, więc 10" to już raczej za dużo, bo wtedy szerokość musi być ok. 30-32cm.
            Zastanowię się nad tymi SB, chyba że jeszcze coś innego wymyślę.

Skomentuj

Są 10 calówki z koszem 255-260 mm. Wtedy obudowa można mieć szerokość raptem 10 mm większą, nawet jak dodasz w cm to mieścisz się w 280 mm :)
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A coś konkretnego masz na myśli? Najlepiej sprawdzonego :)

Skomentuj

Czy zestaw na revelatorze 18w to byłby jakiś postęp z stosunku do 8948a ?

Skomentuj

Mam 9950 i 8948A w tl hermesa(wytlumienie modyfikowane) ze zwrotka ravena. Gra to wybitnie, a chcialbym zrobic krok na przod... ciezki temat.

Skomentuj

Obawiam sie, ze trzeba bedzie jednak te satori z tiwem zrobic, zeby sie nie cofnac i nie zalowac.
                      Ewentualnie zestaw borysa z tiwem.

A co zmieniles w wytlumieniu tlki usherowej?
                      Last edited by piotreq123; 10.12.2016, 20:09.

Skomentuj

Tlumienie - caly tunel gabka tapicerska na okolo 1/2 tunelu. Cala 1 czesc tunelu tlumiona wata poliestrowa i welna owcza. Na sciankach mam oczywiscie maty bitumiczne.

Skomentuj

A w brzmieniu co to zmieniło?

Skomentuj

Szczerze to juz nie bardzo pamietam jak bylo kiedys, jak mialem 8935A, wiec nie potrafie odpowiedziec. Teraz gra dla mnie naprawde dobrze i mam ogromny dylemat w co pojsc by nie byl to krok w bok.

Skomentuj

Ja mam Ten sam zestaw co ty tylko w BR niedługo zmieni miejsce grania z salonu do pokoju z kompem. Zakupione mam już tiwy i AL 130 do średnich. Na wysokie planuje dać satori. Czekam może ktoś będzie odsprzedawał bo nowe trochę drogie, ale co tam jak się nic nie trafi to trzeba będzie kupić i nowe.
                              Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                A w brzmieniu co to zmieniło?
                                Jeśli chodzi o tą linię, to trzeba ją mocno tłumić.
                                Jeśli nie ma tam dobrego wytłumienia to niska średnica wydobywająca się z tunelu jest dość wkurzająca, zwłaszcza przy męskich wokalach.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  Jeśli nie ma tam dobrego wytłumienia to niska średnica wydobywająca się z tunelu jest dość wkurzająca, zwłaszcza przy męskich wokalach.
                                  Mocniej tlumiac uzyskalem lepsza srednice, wiec sie zgadza.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Mam wytłumienie dokładnie wg. projektu Hermesa i jak dla mnie ten zestaw gra po prostu perfekcyjnie, lekko, fajnie, poza tym, że w pokoju 27m2 trochę giną basy.
                                    Mimo wszystko trzeba powietrza trochę więcej przepompować, żeby w takim pomieszczeniu dobrze usłyszeć i poczuć niskie częstotliwości, stąd moje poszukiwania czegoś na 8".
                                    Zwłaszcza, że jeśli chodzi u mnie o gatunki muzyczne, to raczej dominuje elektronika.
                                    Last edited by piotreq123; 11.12.2016, 22:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                                      Najprościej i najszybciej byłoby dołożyć 8955a i zrobić V3jki jeśli Ci brzmienie odpowiada. Dostaniesz do tego co masz nieco dołu . Jeśli chcesz się bawić w nowe paczki to warto dołożyć pare zł do dobrego zestawu.
                                      To chyba najsensowniejsze rozwiązanie. "Cofanie" sie z 8948a do SB15 nie jest dobrym pomysłem, usher jest zwyczajnie lepszy. Jeżeli już to lepiej iść w górę, np z ushera na satori no ale to wymiana większej ilości głośników. Zamiast Ushera 8955a z którym może być problem z dostępnością, można dać SB23NRX.

Skomentuj

Na obecny zestaw już jest jeden chętny, więc będę budował coś nowego.
                                        Następny krok po tych usherach to dopiero satori?
                                        Nic pomiędzy nimi się nie znajdzie, oczywiście w rozsądnej kasie?

Skomentuj

Czaruję...