Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik jako membrana bierna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik jako membrana bierna

Szwagry,

Pytanie nurtujace mam, jak to jest.
    Czy uzycie sprawnego glosnika jako membrana bierna i regulacje rezystorem zadziala poprawnie?
    Nie mowie tu o kosztach, lecz czy akystycznie/fizycznie ma to sens i czy moze poprawnie funkcjonowac w roli MB.

Czy moze lepiej dedykowana MB i ciezarki?

Pytanie, jaki głośnik i jaka obudowa? Jak zwierasz rezystorem to rezonans może co najwyżej pójść w górę, a w zabawach z mb zazwyczaj masy się dokłada żeby f rezonansu obniżyć.
    Moim zdaniem lepiej "regulować" Q i f dobierając różne podatności zawieszeń i dokładać masy.

Skomentuj

Jeszcze nie wybralem.
      Tak pytam bo krecimy kolejny forumowy projekt ale chyba - pojade ambitniej i kupie 'prawdziwa' MB

Tak czy siak, dzieki za jakas odpowiedz. Kreci sie w okolo tego troche mitow, tak wiec...

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
        Jak zwierasz rezystorem to rezonans może co najwyżej pójść w górę
        no wlasnie odwrotnie!
        zwarcie "czyste" daje nam najwieksze tlumienie
        dodawanie rezystancji dziala jako slabsze tlumienie, czyli idziemy blizej rezonansu glosnika

sa jeszcze kondy
        z tym sie nie bawilem jeszcze

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
        Kreci sie w okolo tego troche mitow, tak wiec...
        sam mam ochote zbadac ten temat. ale nie mam jak skrzynek zrobic teraz :(

- - - - - aktualizacja - - - - -

a jeszcze zawsze mozna dociazac ta "mb"

Skomentuj

w tych jest głośnik jako MB

http://www.lecontoure.com/M160E.html
          audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
          http://www.rane.com/note160.html
          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            Cytat Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
            Jak zwierasz rezystorem to rezonans może co najwyżej pójść w górę
            no wlasnie odwrotnie!
            zwarcie "czyste" daje nam najwieksze tlumienie
            dodawanie rezystancji dziala jako slabsze tlumienie, czyli idziemy blizej rezonansu glosnika
            Ja rozpatruję wariant rozwartego głośnika vs zwarcie rezystorem. Nie chodziło mi o zwarcie gołym przewodem.
            Zwarcie cewki powoduje straty.

Skomentuj

Ja rozpatruję wariant rozwartego głośnika vs zwarcie rezystorem.
              glosnik z rozwarta cewka nie rozni sie niczym od MB poza masa dolozona

Zwarcie cewki powoduje straty.
              jakie?

Skomentuj

Dokładanie ciężaru jak też też tłumienie membrany elektrycznie obniża rezonans membrany biernej. Natomiast zwiększanie masy podnosi dobroć, a tłumienie elektryczne ją obniża.

Takie przetworniki byłyby dobrym materiałem do zbadania tego zagadnienia
                http://loudspeakerfreaks.com/Product...oduct_ID=11362
                http://loudspeakerfreaks.com/Product...roduct_ID=7641

Skomentuj

Znalazlem tez inne zestawy w sieci z kondami wstawionymi przy glosniorze, ciekawe.

Skomentuj

glosnik z rozwarta cewka nie rozni sie niczym od MB poza masa dolozona
                    Pod warunkiem że karkas cewki jest z nieprzewodzącego materiału.

Skomentuj

jakie?
                      Jak masz mb to Qts = Qms bo nie istnieje Qes. W momencie jak masz głośnik i zrobisz zwarcie na cewce to dokładasz jakąś wartość Qes. A to oznacza, że Qts poleci w dół.
                      Jako, że duża dobroć układu oznacza małe straty i odwrotnie, a Qms nie ruszyłeś to z tego wniosek że masz straty związane z indukującymi się w cewce prądami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                        Takie przetworniki byłyby dobrym materiałem do zbadania tego zagadnienia
                        http://loudspeakerfreaks.com/Product...oduct_ID=11362
                        http://loudspeakerfreaks.com/Product...roduct_ID=7641
                        mam obecnie na stanie membrane bierna 8" stx
                        szkoda tylko ze glosnika do kompletu juz nie znajdziemy :/

ale te straty w cewce wykorzystujemy

Skomentuj

Rezystor w cewce glsnika tylko może wyhamować ruch membrany, nie zmieniając jej rezonansu, to ciężar go obniża.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                            Rezystor w cewce glsnika tylko może wyhamować ruch membrany, nie zmieniając jej rezonansu, to ciężar go obniża.
                            To prawda. Tłumienie rezystorem, czy czyste zwarcie nie zmienia f rezonansu.
                            Intuicyjnie, można pomyśleć, że skoro wprowadzamy hamowanie to tak jakby usztywnić zawieszenie i pomyśleć, że f powędruje w górę. Ale należy pamiętać, że to tłumienie elektryczne ma charakter liniowy w tym zakresie, więc zmieni się (zmaleje) Q układu, a f zostaje taka sama.
                            Trzasnąłem dzisiaj kilka szybkich pomiarów dwóch lab12, z których jeden pracował jako mb. Pomiary potwierdzają to co napisałem wcześniej.

Skomentuj

A masz jakieś wykresy z tych pomiarów? Np. pomiary impedancji głośnika aktywnego z opisem jaki był rezystor?
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A pomiary FR zrobione przy membranach wystarczą? Mogę powtórzyć pomiary z różnymi rezystorami i wrzucić.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                  Znalazlem tez inne zestawy w sieci z kondami wstawionymi przy glosniorze, ciekawe.
                                  Żeby rozpracować wpływ kondensatora na działanie należałoby rozrysować schemat zastępczy takiej membrany biernej.

Przy okazji jeśli ktoś mógłby udostępnić dla forumowiczów skany książki https://goo.gl/SxT3ks to byłoby miło.

Skomentuj

musze sie tym pobawic...

Trzasnąłem dzisiaj kilka szybkich pomiarów dwóch lab12, z których jeden pracował jako mb. Pomiary potwierdzają to co napisałem wcześniej.
                                    to moze pobaw sie roznymi omawianymi tu opcjami?

Skomentuj

A pomiary FR zrobione przy membranach wystarczą? Mogę powtórzyć pomiary z różnymi rezystorami i wrzucić.
                                      Może być wszystko co masz, choć pomiar impedancji też by się przydał :)
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W LspCAD da się symulować głośnik w roli membrany biernej. Tylko najpierw trzeba poprawnie rozrysować schemat zastępczy takiego układu.

Chyba rozgryzłem do czego służy kondensator podłączony do głośnika pracującego jako membrana bierna. Samym rezystorem można regulować w zasadzie tylko tłumienie membrany biernej, bo wpływ na częstotliwość rezonansową jest znikomy. Dopiero podłączenie kondensatora do zacisków membrany biernej pozwala na regulację częstotliwości rezonansowej.
                                        Można podłączyć przełącznik obrotowy z kilkoma pojemnościami oraz potencjometr drutowy i w trakcie pomiaru lub odsłuchu na bieżąco sprawdzać wpływ wartości pojemności i rezystancji na działanie układu.
                                        Last edited by Echo1; 17.12.2016, 20:36.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X