Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w wyborze przetworników do kolumn 3-drożnych (Stereo)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w wyborze przetworników do kolumn 3-drożnych (Stereo)

Dzień Dobry.

Zwracam się z prośbą o pomoc w doborze przetworników, które chciałbym zamknąć w 3-drożnych kolumnach stereo.
    Nie znalazłem na forum tematu, który odpowiedziałby mi w 100% na moją rozkmine. Jednocześnie licze, że mój wątek skupi wypowiedzi różniące się od siebie preferencjami, aby wyciągnąć jakiś kompromis.

Do rzeczy. Nie mam zamiaru płacić za kolumny podłogowe stereo 5-6tyś gdzie połowa ceny to cena za markę mając dostęp do forum, na którym wypowiadają się kreatywni ludzie z ogromną wiedzą. Postanowiłem poskładać coś sam, tymbardziej że poznałem bardzo uzdolnionego stolarza, który twierdzi że zrobienie wiernej kopii takich kolumn jak np. Sonus Faber Venere S nie stanowi dla niego problemu.

Chciałbym, żebyście podali swoje typy głośników do użycia. 3-way, jeden sopran, jeden mid, dwa basowe do max 20cm.
    Nie mam typu co do strojenia, litrażu itp. Sprzęt będzie napędzany Harman Kardon 3770 w salonie otwartym połączonym z kuchnią razem około 40m2 (część salonowa to 29m2). Część salonowa delikatnie wygłuszona watą szklaną o grubości od 6 do 8 cm (ściana za telewizorem, sufit, ściana na przeciw telewizora)
    Docelowo w przyszłości do stereo dojdzie sub aktywny ale narazie nie zawracałbym sobie tym głowy.
    Przeznaczenie tego sprzetu to tylko i wyłącznie odsłuch muzyki (nie zależy mi na przestrzeni podczas filmów ani na głębokim brzmieniu głosu Mateusza Borka). Szeroko zakrojonej elektroniki (muzyka klubowa) deep house, house, tech house, techno, trance, psy trance.
    Generalnie muzyka w zakresie od 110 do 135 BPM

Chce się zmieścić w 2 tysiącach za przetworniki ale jak wyjdzie 3tyś. ale sprzęt będzie warty tej ceny to oczywiście też wchodzi w gre.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
    Last edited by MISTICO; 18.12.2016, 21:31.

http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty-kolumny do koloru do wyboru
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jeśli mają być 2 basy na kolumnę, to na pewno nie zmieścisz się w 2 tyś.

Jest projekt Ravena na 2x 8", ale czy do muzyki elektronicznej się nada (Audax), to nie wiem. Mnie elektronika na alu drażni.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
        Napisałem że na forum nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie więc po co dajesz link do innego działu forum ?

Jedynie jaki projekt mnie zainteresował to Daytony Żółwika

http://diyaudio.pl/showthread.php/25...eference-Black

A co do kwoty to napisałem też że można lekko zakładany budżet przekroczyć.
        Jaką masz propozycje kolego Marian

Skomentuj

Zamieszczone przez MISTICO Zobacz posta
          Napisałem że na forum nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie więc po co dajesz link do innego działu forum ?
          A ten projekt widziałeś: http://diyaudio.pl/showthread.php/26...t-by-raven1985 ?

Skomentuj

Chciał pomóc.

A dlaczego nie znalazłeś odpowiedniego projektu dla siebie w tym dziale?
            Ja podałem przykład, ale nie jestem pewien czy alu na górze do muzyki elektronicznej to dobry pomysł.
            Z drugiej strony sam podajesz projekt oparty o głośniki aluminiowe, więc...?
            Albo wiesz co chcesz (rodzaj głośników), albo nie wiesz i liczysz na naszą pomoc.

No chyba że obudowy w projekcie Ravena Tobie nie odpowiadają (bo w sumie musiał byś wykonać takie same), to napisz o tym.

Im więcej napiszesz, np. jakich kolumn wcześniej słuchałeś i które Tobie się podobają, tym lepiej.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
            Właśnie o tym projekcie piszę.

Skomentuj

Ktoś na forum dłubał coś ala FX-200 z dwoma niskotonowymi. Nie mogę tego znaleźć.

Skomentuj

Moze o tym mowa: http://diyaudio.pl/showthread.php/26...FX-400-TL-quot

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                  Fakt, niestety nie ma zwrotki do tego.

Skomentuj

A możesz określić czemu nie pchałbyś się w glośniki aluminiowe do muzyki elektronicznej? każda informacja jest cenna.
                    Załóżmy że budżet po przegłosowaniu rady nadzorczej (ja i żona) wzrósł do 3 tyś.
                    Co do obudowy i jej ształtu to wygląd odstawiam na drugi plan. Chce zeby się prezentowały nieprzeciętnie ale najwazniejsze żeby grały jak należy.
                    Litraż i strojenie przede wszystkim. Wygląd później, wiec nie jest dla mnie problemem powielić czyjś projekt. Co do projektu STX FX-400 TL nie jestem przekonany.
                    Miałem dwie pary kolumn z STX (fakt że budżetowe ale jednak) i były to najsłabsze kolumny powyżej 1000zł jakie miałem przyjemność słuchać.
                    Jedne jakie sam posiadałem były stylizowane jak STX F-130 n ( wygląd Altusów na basówkach 30cm ) kupiłem je w 2006 roku za 600zł za sztuke.
                    Grało to bardzo kiepsko ale jako młody chłopak nie miałem za duzo wymagań, byle było głośno i dużo basu.
                    Nie wiem jak teraz wyglada jakość produktó STX ale troche się obawiam.

Bardzo podoba mi się projekt Ravena ale czy góra nie będzie w nim odstawać od reszty ?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi jak do tej pory.

Skomentuj

Bardzo podoba mi się projekt Ravena ale czy góra nie będzie w nim odstawać od reszty ?
                      A co Cię skłania do takiego pytania? Bo nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi w tym pytaniu.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A możesz określić czemu nie pchałbyś się w glośniki aluminiowe do muzyki elektronicznej? każda informacja jest cenna.
                        Mnie osobiście drażni taka muzyka na takim głośniku wysokotonowym.
                        Dźwięk jest dla mnie za "ostry".
                        Wysokie tony w muzyce elektronicznej to co innego niż np. dźwięk blach perkusyjnych, które to na głośniku aluminiowym akurat brzmią fajnie.

Albo po prostu ja mam taki gust brzmieniowy i tyle.
                        Idź do jakiegoś salonu i sam posłuchaj.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          A co Cię skłania do takiego pytania? Bo nie bardzo wiadomo o co Ci chodzi w tym pytaniu.
                          Chodzi mi o stosunek mocy jednego sopranowego i średniaka do dwóch całkiem solidnych basowców.

Dobrze, jakieś konkretne propozycje po za tymi dwoma projektami które już tu zostały przytoczone ?

Skomentuj

Chodzi mi o stosunek mocy jednego sopranowego i średniaka do dwóch całkiem solidnych basowców.
                            Dlatego trzeba umieć poprawnie dobierać głośniki do siebie.
                            Jeśli się zastanawiasz to znaczy że na temat projektowania kolumn głośnikowych jeszcze nic nie wiesz.
                            Tutaj jest wszystko w porządku.
                            Zresztą projekt by nie powstał jeśli głośniki nie pasowały by do siebie.

Dobrze, jakieś konkretne propozycje po za tymi dwoma projektami które już tu zostały przytoczone ?
                            Tą stronę przeglądałeś?
                            http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...r_Projects.htm

Skomentuj

Tak masz racje, o projektowaniu nic nie wiem, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc.
                              Strona którą podesłałes jest swietna ale czy wiekszosc glosnikow z tych projektów jest do dostania ?

Skomentuj

Większość tak, np. tutaj: http://audiotransducers.com/pl/manufacturers
                                Last edited by marian; 21.12.2016, 13:59.

Skomentuj

Spoko, projekty ze strony są świetne serio. Ale głośniki Scan Speak są dla mnie za drogie bo same woofery w tych zestawach kosztowałyby 3k za pare.
                                  Szukam czegoś tańszego.
                                  Co do dostępności Audio Technology, nie widze ich w polskich sklepach.

Skomentuj

Audio Technology jest jeszcze droższe od Scana.
                                    Patrz na projekty na Seasach z serii Prestige.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dziękuje, jeszcze jakieś propozycje?

Skomentuj

SBacoustics?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X