Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz + odtwarzacz CD (muzyka metalowa)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz + odtwarzacz CD (muzyka metalowa)

Panowie, znajomy któremu robię teraz kolumny ''do metalu", potrzebuje również wzmacniacz + odtwarzacz CD do kompletu.

Przypomnę że kolumny (3way) są oparte o głośniki 1x Seas CA22RNX, Seas MCA12RC oraz tytanowy Audax TW025A20.
    Opis dźwięku - jasny i precyzyjny.

Potrzebny wzmacniacz o ciepłym brzmieniu i dobrym basie który "dociąży" kolumny w tym zakresie, jednocześnie ich nie zamuli (preferowany szybki bas).
    Jeśli chodzi o moc to im więcej watów tym lepiej.

Odtwarzacz CD raczej neutralny, ale pasujący do kompletu i rodzaju muzyki.

Muzyka która przeważa w repertuarze mojego znajomego:
    https://www.youtube.com/watch?v=dNoTvg0t52c

Wiem, ciężki temat gdyż tego typu muzyka jest zazwyczaj kiepsko zmiksowana.

Znajomy nigdy nie miał dobrego sprzętu stereo oraz nie jest osłuchany, więc On sam nic nie podpowie za dużo czego oczekuje.
    Dodatkowo tam gdzie teraz mieszka nie ma sklepów z takim sprzętem, więc nie może powiedzieć co mu się podoba a co nie.
    Ma to po prostu dobrze grać.

Jaki jest minus przy wyborze tego wzmacniacza i odtwarzacza?
    A no taki że nie będzie możliwości osłuchania sprzętu w całości przed zakupem. Znajomy mieszka za granicą, kolumny do niego jadą jako pierwsze, a dopiero później On sam kupi pozostały sprzęt.

Kasa jaka jest na wydanie to 5 tyś.zł.
    Sprzęt może być używany jeśli będzie warto.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Jaki jest minus przy wyborze tego wzmacniacza i odtwarzacza?
    A no taki że nie będzie możliwości osłuchania sprzętu w całości przed zakupem. Znajomy mieszka za granicą, kolumny do niego jadą jako pierwsze, a dopiero później On sam kupi pozostały sprzęt.
    No to trochę wróżenie z fusów... :) No ale spróbujmy...

http://www.haiku-audio.pl/brightmk3 (4650zł)
    Za resztę używanego cd`ka z lat 80-90tych..

Skomentuj

Trochę to bezsensowne pytania.
      O samym hardwarze się nie wypowiem bo nie miałem takiego ,ale ten przykład muzyczny z youtube to jakieś disco polo ,a nie heavy metal:glare: Warto może posłuchać historii tej sceny ,zamiast nowych wypocin :
      https://www.youtube.com/watch?v=IVMpA5W-5l4
      Słucham tej muzyki od lat 80-tych i mogę tylko podpowiedzieć ,że przede wszystkim liczą się dobre kolumny ,bo nawet na starym Zodiaku 2 x 15 W zagra to dość ładnie .Owszem wymagania są dzisiaj inne co do jakości ,zatem co wybrać?
      Miałem amplitunery Pioneera vsx-415 i było git dla heavy metalu ,a teraz mam Yamaha RX-A550 i brzmi to nieco łagodniej ,ale z jajem .Inna klasa i nie gorsza .
      A o typowych wzmacniaczach niech się wypowiedzą ich właściciele.
      p.s.:
      A tu jest nowszy heavy metal ,gdzie soprany są wysokie ,a bas powinien moim zdaniem schodzić jak najniżej:
      https://www.youtube.com/watch?v=2PmPlSC-3o8
      Last edited by czart; 19.12.2016, 22:11.

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
        przede wszystkim liczą się dobre kolumny ,bo nawet na starym Zodiaku 2 x 15 W zagra to dość ładnie
        Hmm, z tym Zodiakiem to ciekawa propozycja, aczkolwiek znajomy dopiero zaczyna swoją przygodę z audiofilskimi sprzętami i myślę, że rzucać go od razu na głęboką wodę to nie jest najlepszy pomysł. Zestawić od razu topowy zestaw to żadna sztuka, jeszcze chłopak usłyszy wszystko co było do usłyszenia i co wtedy? Myślę, że powinien przerzucić trochę sprzętu dążąc do ideału, zaczynając chociażby od wspomnianego przez kolegę dolphin123, Haiku Bright MK3.

Budowanie wymarzonego zestawu audio ma sprawiać przyjemność i być długotrwałą przygodą, czyż nie?

Skomentuj

Ja myślę ,że taki zestaw przede wszystkim ma nie sprawiać wrażenia niedosytu .Sam zaczynałem od tuningu Altusów i tu nabrałem smaka na porządny sprzęt audio ,potem miałem vify ,a teraz illuminatory-tu się zatrzymałem .Ciekawa to droga i kosztowna ,ale nie żałuję .Ciągle się uczę :biggrin:
          "długa droga nie musi być złą drogą"
          Last edited by czart; 19.12.2016, 22:37.

Skomentuj

Żadnych innych propozycji?

Skomentuj

Ja polecę końcówkę mocy malo znanej w naszym kraju firmy Adcom. Mam model 5400 i bardzo sobie chwale. Z preamem jak kto lubi, ja gram na Rotelu, ale można spróbować cos lampowego.

Skomentuj

Ja mam coś takiego jak Sansui AU-D33 i daje radę, choć już stary i ma swoje problemy(trzeszczące potki) - no i znaleźć takie coś jest ciężko. No i pomimo tylko 2x50 W potrafi naprawdę solidnie zagrzmieć.

Skomentuj

Ja polecę Polsko irlandzki manufaktury marki Borys model bg9. Kawał basu, ale pod kontrolą.

Skomentuj

Udalo sie marian kupic sensowny wzmacniacz?

Skomentuj

Jeszcze nie.
                      Mam plan pojeździć z kolumnami testowymi po salonach i tam coś wybrać.

Skomentuj

Imo szkoda wydac 5 na cos fabrycznego, za to mozna kupic juz cos uzywanego co kiedys bylo klasa wyzsza. Ale obowiazuje taka sama zasada, musisz pojezdzic i posluchac ewentualnie mozemy zrobic liste polecanych modeli
                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Bumpalump taka lista by się przydała.

Skomentuj

Ja za 3k sprzedałem Hegla H70, myślę że warto się tym klockiemz ainteresować w podanym budżecie.

Skomentuj

Krótka lista od najlepszego, przy czym ostatni i tak jest bardzo dobry w ogolnym rozrachunku

Krell Kav 300i ogromny zapas mocy, wysteruje kazde kolumny, neutralny dosc chlodny charakter ale duzy wplyw bedzie mialo zrodlo i kolumny
                              Sony TA-F830ES bardzo duza moc, wysteruje niemal kazde kolumny, neutralny, swietny szybki bas, swietna stereofonia
                              Marantz PM-16 spora moc, wydajnosc, cieply charakter brzmienia

Sony CDP-557ESD neutralne dosc techniczne granie, duzy wplyw na finalny odbior bedzie mial wzmacniacz i kolumny
                              AVM Evo CD2 muzykalny, slodki dosc cieply w odbiorze
                              Sony CDP-x7ESD podobnie do 557ESD ale nie jest juz tak neutralny
                              Sony CDP-x707ES cukierkowy, muzykalny
                              Sony CDP-337ESD / 338ESD neutralny dosc cieply dzwiek, perfekcyjny szybki bas
                              Marantz CD-16 solidy bas, lekko ocieplona srednica, dosc szczegolowa gora

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                              Ja za 3k sprzedałem Hegla H70, myślę że warto się tym klockiemz ainteresować w podanym budżecie.
                              Nie wiem jak ma sie H70 do H160, ale sprzedalem kiedys wzmacniacz Sony TA-F670ES za 900zl i ktos zamienil Hegla H160 na ten wzmacniacz ;p

H80 tez odebralem jako kiepski nijaki wzmacniacz
                              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Właśnie wróciłem z pierwszego odsłuchu.
                                Osłuchiwałem dwa zestawy:
                                NAD C368 + C568
                                ROTEL A12 + CD14

Zestaw Rotela miał więcej niższego basu (który nawet ruszał kanapą) i więcej wysokich tonów.
                                Te wysokie tony były spoko w jazzie, ale w metalu już się gubiły i sypało piachem.
                                Średnica sucha, zbyt sucha do słuchania damskich wokali.
                                Stereofonia całkiem spoko.

Zestaw NAD-a miał bardziej zwarty bas, grał spokojniej, średnica była bardziej wypełniona a wysokie tony już tak nie denerwowały.
                                Słabsza stereofonia, węższa scena.

Kombinowałem podpięcie na krzyż, czyli zamianę odtwarzaczy, ale to już nie było to i faktycznie brzmiało to jak "kombinowanie".
                                W każdym wzmacniaczu można było podkręcić bas i wysokie. W Rotelu nie trzeba było nic podkręcać (bo w porównaniu z NAD-em już było więcej basu i wysokich), za to w NADzie po podkręceniu basu przy głośniejszym słuchaniu metalu robiło się sympatycznie.

Ogólnie z tych dwóch wybrał bym zestaw NAD-a (mimo iż ten wzmacniacz to klasa D).

Minusy w odtwarzaczy CD Rotela - brak możliwości przewijania utworów.

Jak na razie dwa zestawienia osłuchane :)

Skomentuj

Marian,jeśli masz mozliwość to odsłuchaj Atoll-a in 100.Cd-ki też mają w ofercie.Widzę że ma go w ofercie w Bydgoszczy salon Elektropunkt
                                  Last edited by roman763; 31.01.2017, 21:48.

Skomentuj

posłuchaj Denona kompletu 720ae,

Skomentuj

Jak podoba Ci się ten NAD to poszukałbym czegoś na ICEpowerze. Ta sama charakterystyka, ale zdecydowanie lepszy na basie. Ewentualnie NC400 z Hypexa, też w tej cenie da się złożyc chyba.
                                      Żeby nie być gołosłownym:
                                      http://www.ebay.com/itm/Stereo-icepo...UAAOSw~bFWHGEa
                                      lub słabsza moc ale z DACiem:
                                      http://www.ebay.com/itm/SMSL-A6-ICEp...YAAOSw4GVYU7Kw
                                      Rozłoży to tego NADa na łopatki.
                                      Last edited by srekal34; 01.02.2017, 07:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
                                        Marian,jeśli masz mozliwość to odsłuchaj Atoll-a in 100.Cd-ki też mają w ofercie.Widzę że ma go w ofercie w Bydgoszczy salon Elektropunkt
                                        No, muszę tam podjechać.
                                        Raz tam byłem, myślałem ze ten salon jest większy a okazało się że to w sumie średniej wielkości pokój.

A tak to wyglądało w Top Hi-Fi:

Na razie będę słuchał tego co jest aktualnie w Bydzi, potem zobaczymy, może będzie trzeba pojeździć po innych miastach.
                                        Dziś jadę do Emaru, mają tam zestawy Marantza.
                                        Last edited by marian; 01.02.2017, 08:13.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X