Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odbudowa zwrotnicy pod ARV-104, ARN-150, 2xARX-150 i 2xARN-226

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odbudowa zwrotnicy pod ARV-104, ARN-150, 2xARX-150 i 2xARN-226

Cześć wszystkim!

Mam taki trudny temat, otóż potrzebuję odbudować zwrotnicę w kolumnach, a że jestem trochę laikiem, to potrzebuję czyjejś pomocy w zaprojektowaniu/odbudowaniu jej.
    Kolumna składa się z przetworników TVM, dokładnie modeli: ARV-104-01/8, ARN-150-05/8, 2xARX-150-24/4 (połączone szeregowo) i 2xARN-226-05/4 (również szeregowo).
    Ktoś wcześniej zmieniał zwrotnice w kolumnach, zrobił w domu, ale nie wytrzymały i w jednej nie gra wysokotonowy oraz 2xARX'y (znalazłem luźny kondensator i zwarcie przy lutowaniu cewki), a w drugiej zwrotka jest połamana przez co trzeba ją zrobić od nowa.

Załączam parę zdjęć, co może ułatwić orientację w jej aktualnej budowie oraz jak wygląda budowa samej kolumny. Próbowałem rozszyfrować aktualny schemat zwrotnicy, ale jest dla mnie nie jasny, więc narysowałem tylko elementy jakie widzę, pojemność kondensatorów i wyjścia na przetworniki oraz wejścia z terminala.

Kolumna:

Budowa od środka:

Amatorski schemat połączeń zwrotnicy (nie zabijcie mnie za jakość :o ):

Zwrotnica w jednej kolumnie (cała, ale z uszkodzeniami):

Zwrotnica w drugiej kolumnie (połamana):

W miarę możliwości, jeśli się da, to chcę wykorzystać elementy, które zostały lub kupić nowe (nie wiem jakie wartości mają cewki i czy te w ogóle się nadadzą do użytku), a całość wykonać na wyciętej sklejce i ładnie wszystko polutować.

Pomożecie? :)

PS. Kolumny są budżetowe, mają po prostu grać, a nie szokować jakością dźwięku, także proszę nie rzucać propozycji typu "wyrzuć na śmietnik". :rolleyes: Od jakości mam inne zestawy.

Na smietnik to sie nie nadaja. Jesli glosniki sa sprawne, to potrzeba to solidnie pomierzyc i zaprojektowac zwrotnice od nowa. Bez pomiarow ciezko bedzie pomoc, chyba ze dorwiesz schemat oryginalnej zwrotnicy.

Skomentuj

Gdybym miał oryginalny schemat, to pewnie wątku by nie było. :) Właśnie się zastanawiam czy jest jakaś możliwość kontaktu z nieistniejącym już producentem tego sprzętu.

Skomentuj

Trudno powiedziec, probuj. Tak czy siak, zwrotnica 4drozna nie bedzie jakos super tania.

Skomentuj

mam schemat oryginalnej zwrotnicy od EASS 300
          jest o jednego malego ARNa mniejsza

mysle ze smialo mozesz jej uzyc

Skomentuj

Dziękuję! :thumbsup: To pozostało jeszcze znalezienie schematu dla ARN'a i poskładać całość do kupy. :) Znalazłem też schemat dla Polarisa 300, tyle że tam jest ARN-226-03/4 i ARN-150-03/8, reszta Tonsile, da radę to wykorzystać dla ARN150-05/8?

Skomentuj

Zamieszczone przez Piewca Pożogi Zobacz posta
              To pozostało jeszcze znalezienie schematu dla ARN'a i poskładać całość do kupy.
              NIE!
              to bys musial miec zupelnie inna zwrotnice!
              tak wiec albo szukasz od EASS 400 albo zostaw luzem tego ARNa i rob ta z mojego schematu (arn 150 nie podlaczony! )

Skomentuj

No, to odpada. Szukam dalej i liczę, że może ktoś pomoże w temacie. :)

Znalazłem ogłoszenie, że ktoś ma na sprzedaż taki model, tylko że na drugim końcu Polski, w Lublinie. :( Napisałem zapytanie czy jest możliwość sfotografowania zwrotnicy, zawsze to jakaś pomoc.
                Last edited by Piewca Pożogi; 20.12.2016, 19:52.

Skomentuj

jak nic nie znajdziesz to odpusc tego ARNa 150. jest tak cichy ze nawet nie mam pomyslu po co oni go tam dali

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    to bys musial miec zupelnie inna zwrotnice!
                    A nie musi skoro ma inaczej ułożone głośniki...? Taka sztuka widzę robi się w wątku, po mimo że to arny..

Skomentuj

mniej szkody narobi odsuniecie ARVki o 150mm niz dorabianie na sile kolejnego toru

mam wielki sentyment do tesli... ale tego obecnie nie oplaca sie robic zgodnei ze sztuka bo to nie zagra :/

Skomentuj

zamiana miejscami ARX z ARN.
                        Robi nam się konfiguracja 3,5 drożna ARV + ARX + ARX + ARN-y.
                        Mały ARN odcięty niech robi za MB.
                        ...
                        I wszystko było by pięknie jakby opłacało się w to bawić koszt samych filtrów przekroczy 2-4 krotnie wartość głośników. A samo zaprojektowanie takiego układu będzie raczej trudne.

Skomentuj

ARXy są połączone szeregowo i są w jednej komorze, a ARN w osobnej razem z ARV, doszłaby albo modyfikacja obudowy, albo ciągnięcie kabla. Rozumiem, że ARN miałby być niepodłączony?

Skomentuj

Poczekajcie może znajdę coś w swoich zasobach... :P

Mam sporo zwrotek do TVM Acoustic ale nie ma z Empire Audio ;/
                            Last edited by ploter; 20.12.2016, 21:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez Piewca Pożogi Zobacz posta
                              Rozumiem, że ARN miałby być niepodłączony?
                              on jest tam zbedny

Skomentuj

Rób EASS 300.
                                Dobrze byłoby gdybyś miał coś do mierzenia indukcujnosci cewek. Mógłbyś wtedy wykorzystać swoje cewki.
                                Ja nabyłem sobie takie ustrojstwo. http://allegro.pl/tester-elementow-e...299744455.html (Tester elementów elektronicznych M328 DIY _BTE-152)
                                Fajnie można pomierzyć cewki, kondensatory, rezystory i wiele innych elementów elektronicznych.

Skomentuj

duzo taniej mu wyjdzie zakup gotowych cewek w polinku

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    duzo taniej mu wyjdzie zakup gotowych cewek w polinku
                                    Masz rację, tylko autor pisał że chce wykorzystać jeśli się da to co już ma.
                                    Kiedyś też potrzebowałem zmierzyć cewki to zrobili mi to w serwisie rtv za "dziękuję".

Skomentuj

Ja bym z ten konstrukcji wywalił ARN 150, przeniósł górnego ARX w miejsze ARN , kopułkę dał między ARX'y . Dziurę po kopułce zakleił albo odciął kolumnę powyżej górnego ARXa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                        Kiedyś też potrzebowałem zmierzyć cewki to zrobili mi to w serwisie rtv za "dziękuję".
                                        a ja chodzilem na warsztaty szkolne do mojej bylej szkoly
                                        ale zrobilem JIGa do SW i po klopocie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X