Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil Siesta Centralny jako fronty w KD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil Siesta Centralny jako fronty w KD

Koledzy, pomóżcie bo mam dylemat.

Szukam czegoś do rozbudowy KD 5.1, mój obecny zestaw to :
    -fronty monitory na GDN 15/40/5 + VIFA 25XT na zwrotnicach Irka
    -centralny oryginalna Siesta Center

Chciałbym obecne monitory dać na tył tak jak stoją, ewentualnie podmienić w nich VIFY na te same GDWK 10/80/26 plus zwrotnice z Siest, po tej operacji zostaje mi jeszcze front to obsadzenia, i tu mam dylemat :

opcja nr 1 : robie klony Siest wg oryginalnego projektu

opcja nr 2 : na fronty kupuję jeszcze 2x centralną Siestą, znalazłem akurat nowe po 400 PLN więc bdb oferta

opcja nr 3 : na fronty kupuję jeszcze 2x centralną Siestę j.w. plus robię własne skrzynki tak żeby GDN 15/40/3 dostały skrzydeł (mam nadzieję że zwrotka może zostać oryginalna)

Wiem że to forum DIY więc odpowiedź powinna być 1 lub 3, ale jak Waszym zdaniem poradzą sobie centrale jako fronty? W KD to pewnie nawet lepiej niż zwykłe Siesty ale przy muzyce będzie pewnie już słabo?

Przyznam się że najbardziej po głowie chodzi mi opcja nr 2, z ewentualnym wykonaniem własnych skrzynek w późniejszym terminie.

Czy GDN 15/40/3 bardzo różni się brzmieniowo od GDN 15/40/5 z frontów Siest?

Skąd taki kuriozalny pomysł aby dawać 2x centralny tonsila w miejsce frontów ?Toż to okaleczanie całego zestawu.W tych centralkach masz zwrotnicę złożoną tylko z jednego kondensatora na gdwk ,a pasmo przenoszenia głośników u dołu jest do 5000 Hz.Jak to ma ładnie grać? Jakby już nie nie było żadnej alternatywy.

Skomentuj

Problemem nie jest samo uzycie centrala jako frontow, bo od strony akustycznej ustawienie centrala do pionu da nawet lepsze charakterystyki kierunkowe. Problemem moze byc jakosc glosnika wysokotonowego. Chyba, ze pasuje Ci granie tego tweetera, to mozna spokojnie uzyc centrali jako frontow ( w pionowej pozycji ).
      Oczywiscie gdn 15/40/3 beda niewykorzystane w obudowie centrala, bo to naprawde dobrej klasy glosniki, zaslugujace na kopulke z przedzialu 150-200zl. Poza tym w taka mala obudowa zamknieta dla tych glosnikow, to tez duzy kompromis.

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
        Skąd taki kuriozalny pomysł aby dawać 2x centralny tonsila w miejsce frontów ?Toż to okaleczanie całego zestawu.W tych centralkach masz zwrotnicę złożoną tylko z jednego kondensatora na gdwk ,a pasmo przenoszenia głośników u dołu jest do 5000 Hz.Jak to ma ładnie grać? Jakby już nie nie było żadnej alternatywy.
        Czyli mam rozumieć że w Siestach centralnych nie siedzi ta sama zwrotka 3 rzędu co we frontach i satelitach? Wieczorem może uda mi się je rozkręcić to sam zobaczę bo wg producenta w środku ma siedzieć zwrotnica o tej samej topologii co w reszcie głośników z zestawu.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Problemem nie jest samo uzycie centrala jako frontow, bo od strony akustycznej ustawienie centrala do pionu da nawet lepsze charakterystyki kierunkowe. Problemem moze byc jakosc glosnika wysokotonowego. Chyba, ze pasuje Ci granie tego tweetera, to mozna spokojnie uzyc centrali jako frontow ( w pionowej pozycji ).
        Oczywiscie gdn 15/40/3 beda niewykorzystane w obudowie centrala, bo to naprawde dobrej klasy glosniki, zaslugujace na kopulke z przedzialu 150-200zl. Poza tym w taka mala obudowa zamknieta dla tych glosnikow, to tez duzy kompromis.
        Nie wiem czy mi pasuje ten GDWK bo ciężko cos powiedzieć słuchając samego centrala, do tego dopiero co rozpakowanego. Generalnie pomysł wziął się z tego że chciałbym na szybko mieć jakiś zestaw do KD, z możliwością użycia jako ewentualną bazę pod modyfikacje w okresie letnim jak będę miał więcej czasu na zrobienie skrzynek etc.

Tak jak wspominałem, mam możliwość kupna centralnego w cenie 400 PLN, co jest praktycznie niewiele więcej niż sumą ceny samych komponentów (2 x 100 PLN za GDN, 60 PLN za GDWK 10/80/26 plus zwrotka i obudowy). Do tego średnio mam miejsce żeby postawić pełne fronty obok telewizora, centrale w pionie mógłbym zamontować na ścianę i żona jakoś by to przebolała.

Jeśli jednak okaże się że zwrotnica w środku jest inna niż w pozostałych Siestach to pomysł faktycznie bez sensu, ech nie miał chłop problemu to sobie wynalazł :)
        Last edited by Piotrus; 29.12.2016, 08:15.

Skomentuj

Dobrze jest sprawdzić jak to się ma do rzeczywistości Może ja sam mylę "fieste z siesta ":mad: ,ale cienki głośnik wysokotonowy we frontach to nie jest dobry pomysł na pewno .Po za tym nic nie wiemy o pomieszczeniu i jaki amplituner do tego .

Skomentuj

Dobrze jest sprawdzić jak to się ma do rzeczywistości Może ja sam mylę "fieste z siesta ":mad: ,ale cienki głośnik wysokotonowy we frontach to nie jest dobry pomysł na pewno .Po za tym nic nie wiemy o pomieszczeniu i jaki amplituner do tego .
            Sprawdziłem, w środku siedzą te same zwrotki co we frontach i satelitach także nie ma tragedii. Ciekawa sprawa z tymi Fiestami bo one między sobą różnią się tylko umiejscowieniem wysokotonówki, zwrotki powinny być takie same - może miałeś w rękach jakieś składaki robione na lewo przez pracowników ?

Skomentuj

W końcu sprawdziłem i tak wygląda to co miałem ,czyli jeszcze niżej :
              http://allegro.pl/kolumna-tonsil-fen...rs_rule_id=201 (Kolumna Tonsil FENIX CENTER FVAT 5 LAT GWARANCJI)
              Tam na pewno był tylko jeden kondensator taki tani foliak -jak podmieniłem go na audyna mkp to grało to troszeczkę ładniej i tyle z tego dało się zrobić.Tak czy inaczej ja bym postawił w kinie domowym na najlepsze jakościowo fronty ,a satelity bym olał ,tym bardziej ,że grają tu czynniki ekonomiczno-estetyczne :) No w końcu jak tyły i centralny będą odstawać od reszty jakością dźwięku to żonka będzie musiała wymyslić ładną gustowną zasłonkę :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Trochę posłuchałem i faktycznie, w porównaniu do XT25TG wyraźnie słychać że jest słabo, ale raczej tylko w przypadku muzyki. Jako KD jest w miarę ok bo dźwięk brzmi naturalnie. Chyba się skuszę na dodatkowe dwa centrale z myślą że kiedyś wymienię wysokotonówkę i wyrzeźbię zwrotnicę. Za to całość ma wyraźnie większą skuteczność niż Irkowa GDN + XT25TG

Jakie wysokotonówki będą Twoim zdaniem ciekawie grały z tymi szklanymi GDN? A może dokupić 3x Xt25TG i wtedy miałbym identyczny cały system frontów plus satki?

- - - - - aktualizacja - - - - -

W końcu sprawdziłem i tak wygląda to co miałem ,czyli jeszcze niżej :
                http://allegro.pl/kolumna-tonsil-fen...rs_rule_id=201 (Kolumna Tonsil FENIX CENTER FVAT 5 LAT GWARANCJI)
                Tam na pewno był tylko jeden kondensator taki tani foliak -jak podmieniłem go na audyna mkp to grało to troszeczkę ładniej i tyle z tego dało się zrobić.Tak czy inaczej ja bym postawił w kinie domowym na najlepsze jakościowo fronty ,a satelity bym olał ,tym bardziej ,że grają tu czynniki ekonomiczno-estetyczne :) No w końcu jak tyły i centralny będą odstawać od reszty jakością dźwięku to żonka będzie musiała wymyslić ładną gustowną zasłonkę :biggrin:
                Siesta to kompletnie inna konstrukcja (inny wysokotonowiec plus MKP w zwrotkach na dzień dobry) niż miałeś, także może jesteś zrażony bezpodstawnie?
                Większość dźwięku w KD idzie jednak przez centrala więc raczej postawię na to żeby mieć przód zrobiony dokładnie z tych samych głośników kosztem zejścia w dół z basem. Za to dialogi i scena będą bardziej przestrzenne.

Skomentuj

Czaruję...
                X