Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o pomoc w interpretacji wykresu [holmimpulse]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o pomoc w interpretacji wykresu [holmimpulse]

Jeszcze jedno pytanie. Udało mi się zmierzyć programem FR i IR głośnika Tang Band.
    Zmierzyłem to w układzie pomiarowym gdzie rolę przedwzmacniacza przejął mikser Behringer Xenyx a jako mikrofon zastosowałem mikrofon wielkomembranowy Behringer C3. Udało mi się uzyskać taki wynik:

Powiedzcie proszę czy:

1. Czy mikrofon który zastosowałem Behringer C3 nadaje się do pomiarów? Jak wypada w porównaniu z Panasonic WM-61A?
    2. Czy właściwie interpretuję że zgodnie z wykresem FR musiałbym odciąć zwrotnicą ten głośnik od 1kHz wzwyż?
    3. Czym jest miejsce oznaczone GATING O jakie bramkowanie i czego w tym miejscu chodzi?
    4. Rozumiem, że na dolnym wykresie IR markery 2,3,4,5 i inne to odbicia w miejscu pomiaru?

5. rozumiem że w poniższym zrzucie - jest to powiększenie pierwszego impulsu IR - na czarno wskazana jest wzorcowa odpowiedź głośnika a na niebiesko moja zmierzona? Jak więc wynik wypada w porównaniu do Waszych innych głośników. Jak rozumieć kolejne oscylacje po prawej stronie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zamieszczone przez ARMAGEDON Zobacz posta
    1. Czy mikrofon który zastosowałem Behringer C3 nadaje się do pomiarów?
    Nie nadaje sie.

Tutorial do Holma jest na elektrodzie.

Skomentuj

A mikser jako przedwzmacniacz do Panasonic WM-61A może być?

Skomentuj

Tak bezposrednio raczej nie. Xenyx ma za duze napiecie phantom dla kopulki panasonica. Do wm-61a lepiej zbudowac zewnetrzny wzmacniacz i stosowac pomiar dwukanalowy.

Skomentuj

Jasne że tak. Chciałem wkładkę zasilić z 9V lub zrobić dzielnik napięcia do tego napięcia, a dalej wykorzystać przedwzmacniacze Xenyxa jako właśnie przedwzmacniacz. Mam możliwość nawet wyprowadzić sygnał z wyjścia DIRECT miksera, żeby nie powielać szumów itd. Ponoć Xenyx ma dobre te przedwzmacniacze. Wydaje mi się że lepszej liniowości nie osiągnę na NE 5532, jednak jeśli się mylę to dajcie znać. Nie mam praktyki w tego typu pomiarach.

Skomentuj

Czaruję...
          X