Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogowe stereo Tonsil GDN 15/40/5 + D2604-830000 vel. Euphony 90

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogowe stereo Tonsil GDN 15/40/5 + D2604-830000 vel. Euphony 90

Witam,
    to mój pierwszy post na forum. Noszę się z zamiarem budowy kolumn podłogowych zainspirowanych projektem Audio Solutions Euphony 90 Clone http://diyaudio.pl/showthread.php/27...phony-90-Clone jednak w nieco zmodyfikowanej wersji. Kolumny mają być w wersji stereo z możliwością późniejszej rozbudowy do 5.1. Napędzane Yamaha RX-V771. Salon około 26m^2, ale dość wysoki (poddasze 3,70m w szczycie) i otwarta kuchnia 20m^2. 60% muzyka wszelaka (radio) + 40% kino (współpraca z projektorem). W pierwotnej wersji chciałem zrobić kolejną reprodukcję sprawdzonych Euphony 90, ale słyszałem dużo dobrego o Tonsilach GDN 15/40/5 (8 Ohm) i chyba te głośniki chciałbym zastosować + kopułka D2604-830000. Stolarsko poradzę sobie z projektem bez najmniejszych problemów, bo już wykonywałem w swoim warsztacie hobbistycznym kolumny dla znajomych, jak i dla siebie suba do auta. Zastanawiam się nad dodatkową modyfikacją ww projektu - rozważam kolumny zamknięte o nieco zmniejszonej objętości. Zależy mi na jak najbardziej czystym graniu z szybkim basem niedominującym nad tonami średnimi i wysokimi. Jeśli basu zabraknie, to następnym projektem będzie aktywny sub. :-) Warto pchać się w ogólę w te przetworniki, czy może zainteresować się czymś alternatywnym w podobnej kwocie. Chcę zaznaczyć, że koszty nie determinują tutaj projektu, ale jestem zwolennikiem optymalnych rozwiązań i wspomniane przetworniki wydają się trafiać w moje preferencje.

Jeśli ma to być kopia euphony 90 to musisz kupić głośniki jak w projekcie. Kupując inne musisz przeprojektować zwrotnice.

Skomentuj

W rzeczy samej liczę się z tym. Bardziej mi chodzi o same przetworniki. Tonsil dobrze gra w Siescie lecz góra trochę kuleje. Za to Euphony 90 ma niebanalny design, który idealnie trafia w mój gust. Kolumny oprócz grania muszą wyglądać. Chciałbym połączyć zalety obu projektów.

Skomentuj

Panie, nie ten dzial. Po drugie z tych gdn nie bedzie w ogole basu w obudowie zamknietej. Wiecej problemow z basem bedziesz mial przy wspomaganiu subem takich klozetow, niz z normalnie zaprojektowanymi podlogowkami w BR.

Skomentuj

Nie przekreślam BR. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z obydwoma rodzajami obudów, ale swego czasu zrobiłem właśnie suba w obudowie zamkniętej o zmniejszonej objętości do auta i byłem zachwycony szybkim nienatarczywym basem. BR dobrze wzmacnia niskie tony, ale jak dla mnie zbytnio wydłuża brzmienie i jest dudniący. Zastanawiam się też nad konstrukcją pośrednią - górny przetwornik zamknąć, a dolny zostawić z BR, ale przyznaję się bez bicia, że brak mi doświadczenia na takie eksperymenty.

Skomentuj

Przeniosłem wątek do Akustyki, na razie to daleko do gotowej konstrukcji. Powodzenia w działaniach.

Skomentuj

Przemyślałem sprawę i chyba jednak będzie od razu konstrukcja BR w podłogę (jak w klonie z forum) - najwyżej poeksperymentuję z przytkaniem otworu jak już będzie gotowa konstrukcja. Niemniej jednak dalej skłaniam się ku zastosowaniu Tonsili GDN 15/40/5 zamiast SDS-134. Charakterystyki mają podobne, wiec chyba nawet spróbowałbym na oryginalnej zwrotnicy.

Skomentuj

Absolutnie nie mozesz uzyc tej samej zwrotnicy. Tonsil ma dzwon rezonansu, ktory trzeba precyzyjnie wyciac w zwrotnicy.

Skomentuj

SDS tez ma dzwon :) - filtr nie jest stromy więc znamiona dzwonienia zostały :). GDN ma dzwonek niżej. Co nie zmienia faktu że takich rzeczy się nie robi.
                  Last edited by Zap Projekt; 24.01.2017, 13:52.

Skomentuj

Może zamiast 15/40/5 lepiej 2x http://www.skleptonsil.pl/gdn-13-50-9-12-ohm,id433.html
                    lub 2x http://stx.pl/w-15-160-16-fcx.html i masz piękne i dobrze grające kolumny

Oczywiście byś musiał kogoś poprosić o zaprojektowanie zwrotnicy
                    Last edited by elvis18; 24.01.2017, 15:30.

Skomentuj

Popularność tonsila 13/50/9 jest dla mnie pewnym fenomenem, bo ludzie się nim zachwycają, a charakterystykę ma taką sobie. Zwłaszcza ta dolina przy 3,5..4 kHz. STX ma fajny design, ale na moj gust bardzo podobny do pierwszego tonsila 15/50/5 i wersja 16R już bez dwoch zdań determinuje użycie innej zwrotnicy. Tu też co prawda zamierzam sam powalczyć, bo coś tam w teorii umiem policzyć, ale moje praktyczne doświadczenie jest słabe więc wolę pokusić się o modyfikację sprawdzonego projektu (np. lekkie przesunięcie pasma w dół dla GDN 15/50/5) aniżeli projekt od podstaw dla wersji 12, czy 16R.
                      Last edited by szymonrc; 24.01.2017, 17:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez szymonrc Zobacz posta
                        Popularność tonsila 13/50/9 jest dla mnie pewnym fenomenem, bo ludzie się nim zachwycają, a charakterystykę ma taką sobie. Zwłaszcza ta dolina przy 3,5..4 kHz.
                        Nie jest taka sobie, tylko bardzo dobra. Ten glosnik zachowuje sztywnosc membrany w szerokim zakresie czestotliwosci, a obnizenie charakterystyki w zakresie 3,5-4khz nie ma juz takiego znaczenia, bo ten glosnik powinen operowac do max 2-2,2khz.

STX ma fajny design, ale na moj gust bardzo podobny do pierwszego tonsila 15/50/5 i wersja 16R już bez dwoch zdań determinuje użycie innej zwrotnicy. Tu też co prawda zamierzam sam powalczyć, bo coś tam w teorii umiem policzyć, ale moje praktyczne doświadczenie jest słabe więc wolę pokusić się o modyfikację sprawdzonego projektu (np. lekkie przesunięcie pasma w dół dla GDN 15/50/5) aniżeli projekt od podstaw dla wersji 12, czy 16R.
                        Dlaczego upierasz sie przy innych midbasach, skoro sam nie bedziesz wstanie zrobic do tego zwrotnicy? Jesli nie masz doswiadczenia, to lepiej skopiowac projekt w calosci.

Skomentuj

Nie upieram się na Tonsile, ale są dwa powody dla których chciałbym je wykorzystać: opieram się na subiektywnych opiniach użytkowników, którzy w większości potwierdzają jakość dźwięku z Tonsili - właściwie nie natknąłem się na jakieś megakrytyczne opinie, natomiast w przypadku SDS zdania są podzielone. Drugi powód może zdziwić i wydawać się nieracjonalny, ale źle się czuję kopiując toczka w toczkę czyjeś pomysły. To takie pójście po najmniejszej linii oporu, jest mało twórcze (odtwórcze) i powoduje we mnie niedosyt. Lubię mieć czasem pod górkę, bo przez to uczę się nowych rzeczy. Są w sumie jeszcze dwa mniej istotne powody przemawiające za GDN 15/40/5: design z membraną z włókna szklanego i stosunek ceny do jakości - jeśli budowa podłogówek zakończy się sukcesem, to planuję zrobić pozostałe głośniki do kompletu 5.1 i przy 8 głośnikach już są wymierne korzyści.
                          Wracając do tematu zwrotnicy. Przeglądałem jeszcze raz projekt do Euphony 90:
                          https://diyaudio.pl/i/3332/01acacf70...1462786177.jpg
                          Czy to błąd w schemacie, czy w moim rozumowaniu, ale czy przy filtrze II rzędu D2604 nie powinien mieć zamienionej polaryzacji ze względu na przesunięcie fazy?

Skomentuj

Trzymam kciuki.

Skomentuj

Nie upieram się na Tonsile, ale są dwa powody dla których chciałbym je wykorzystać: opieram się na subiektywnych opiniach użytkowników, którzy w większości potwierdzają jakość dźwięku z Tonsili - właściwie nie natknąłem się na jakieś megakrytyczne opinie, natomiast w przypadku SDS zdania są podzielone
                              Ja rowniez uwazam, ze "szklane" Tonsile to swietne glosniki i zlego slowa nie powiem. Byc moze nawet sporo lepsze od SDS, ale...

Drugi powód może zdziwić i wydawać się nieracjonalny, ale źle się czuję kopiując toczka w toczkę czyjeś pomysły. To takie pójście po najmniejszej linii oporu, jest mało twórcze (odtwórcze) i powoduje we mnie niedosyt. Lubię mieć czasem pod górkę, bo przez to uczę się nowych rzeczy.
                              Bardzo tutaj cenimy takie podejscie. Ambitnie i nalezycie, ale dobrze jesli idzie za tym jakas podstawa teoretyczna. Narazie to co wymysliles, to raczej zrobienie czegos innego troche na sile. Rozumiem, ze nie masz dostatecznej wiedzy, dlatego albo powierzysz komus wykonanie zwrotnicy do tego projektu, albo sam nauczysz sie jak to zrobic ( pewnie troche to potrwa ) lub po prostu skopiujesz jakis gotowy projekt, a w miedzy czasie bedziesz poszerzal swoja wiedze.

Są w sumie jeszcze dwa mniej istotne powody przemawiające za GDN 15/40/5: design z membraną z włókna szklanego i stosunek ceny do jakości - jeśli budowa podłogówek zakończy się sukcesem, to planuję zrobić pozostałe głośniki do kompletu 5.1 i przy 8 głośnikach już są wymierne korzyści.
                              Wracając do tematu zwrotnicy. Przeglądałem jeszcze raz projekt do Euphony 90:
                              To tez jest jakis argument.

Skomentuj

Popieram wybór Tonsili. Mam Czaty na GDN13/50/1 i po wymianie wysokotonówki na śmiesznie taniego Visatona TW6NG i przestrojeniu br udało mi się uzyskać muzykalny bas i przyśpieszające rytm muzyki wysokie tony.
                                Całość brzmi jednocześnie miękko i szczegółowo.
                                Do Peerlessa kilka razy się przymierzałem, ale nigdy nie słuchałem. Jednak parametry qts ma do niczego i wg mnie może się jedynie nadać do obudowy zamkniętej lub TL.

Skomentuj

Czaruję...
                                X