Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Open Baffle 2xPAP1075 + ?????

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Open Baffle 2xPAP1075 + ?????

W roku 2015 w ramach eksperymentu zakupiłem od forumowicza z AS głośniki PAP1075 + Tang Band W4-1320SIF. Skleciłem do tego odgrodę wg projektu LXV. Zagrało to na tyle fajnie, że postanowiłem wykonać konstrukcję zbliżoną do PureAudioProject Trio10 AMT. W zeszłym tygodniu dotarła do mnie paczka z pozostałymi dwoma wooferami. I teraz zastanawiam się jakie głośniki szerokopasmowe do tego projektu zastosować. W oryginale jest Mundorf AMT 23D6.1, który u nas w kraju jest niedostępny. Mam możliwość zakupu ETON'ów ER4 w dobrej cenie, w Polsce można zakupić Mundorf'y AMT21C, wstęgi Raven'a, ewentualnie myślałem również o szerokopasmówkach Tang Band. Proszę o poradę.

W tej chwili konstrukcja wykonana jest z drzwi od starej szafy i wygląda to tak (brzmi dużo lepiej niż wygląda):

Generalnie brzmienie tego czterocalowego TB jest nadspodziewanie dobre. Na moje ucho nie brakuje mi góry pasma. Problem pojawia się przy gorzej zrealizowanych płytach z wokalami damskimi. Tutaj szerokopaskówka zaczyna "drzeć jape". Ale zwalam to na karb niedoskonałej prowizorycznej zwrotnicy. Natomiast bas to jest BAS. Rewelacja!!! Tutaj odgroda pokazuje pazur. Kopara opada jak usłyszy się co te głośniki wyprawiają na kawałku deski. Niski zakres jest szybki, dynamiczny i superkontrolowany. I dla tego właśnie zdecydowałem się by pójść w tym kierunku. Wszelkie sugestie mile widziane.

Z szerokopasmówek ja bym polecił; z TB to W8-1808 lub W8-1772(nie wiem jak z dostępnością), Dayton PS220, Sonido SFR. Najrówniej wychodził Dayton, brzmieniowo chyba węgierski przyjaciel :)
    Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

Wystarczy zobaczyć z czego korzysta PureAudio . Sonido podobno gra pięknie .

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
        Wystarczy zobaczyć z czego korzysta PureAudio . Sonido podobno gra pięknie .
        PureAudioProject korzysta z wielu głośników szerokopasmowych. Między innymi firm Tang Band, Beyma, Voxative, Morel, Mundorf. Akurat ten Mundorf, który jest użyty w Trio10 AMT jest niedostępny u nas w dystrybucji. Dostępny jest natomiast AMT21CM2.1-C. Kosztuje sporo mniej od 23D6.1. Znalazłem jeszcze ciekawy nowy głośnik Beyma TPL-75. Także waham się w tej chwili pomiędzy Eton ER-4, Mundorf AMT21CM2.1-C i Beyma TPL-75.

Skomentuj

W tej koncepcji wolałbym większość pasma z szerokopasmowca, ale widzę że w grę wchodzi jednak wysokotonowiec, to z tego wybrałbym Beyme ze względu na niższy podział, który ja osobiście wolę.
          Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

Jak wysokotonowiec to stawiam na BG neo3, moza go otworzyc i grac w dipolu.

Skomentuj

BG neo3 jest w kilku wersjach. Główne to samo Neo3 i Neo3PDR. Obie wstęgi różnią się parametrami i występują w wersji zamkniętej i otwartej do dipola. Dla mnie również to genialna wstęga jak za swoją cenę. Są tacy co narzekają, że zimna. Mi to nie przeszkadza. Robiłem kiedyś na tym odgrodę w zestawieniu NEO3PDR/NEO10/ na dół różne konfiguracje Faital15PR400, Eminence Alfy i Bety i nie pamiętam co tam jeszcze W każdym razie neo3 + neo10 dla mnie mega zestawienie.

Skomentuj

No coz, BG neo3 to jest hiendowy glosnik wysokotonowy, przy nie hiendowej cenie. Jak komus podejdzie jego brzmienie, to ciezko sie pozniej wyleczyc.

Skomentuj

Można gdzieś u nas w kraju nabyć NEO8? Gotów był bym poeksperymentować.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

U niemiaszkow mozna kupic, wysylaja do nas http://www.audax-speaker.de/index.ph...articles&index[shop_articles][action]=overview&index[shop_articles][category]=11

Skomentuj

Dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów nabyłem parę NEO8PDR. Powiem tak: pierwszy raz słyszę przetworniki planarne i ciężko jest mi wyobrazić sobie, że może coś brzmieć jeszcze lepiej. Właśnie zbieram szczękę z podłogi. Puściłem na szybko przez kondensator 22uF i wyregulowałem poziom L-Pad'em. I słucham, i słucham, i nasłuchać się nie mogę. Jeżeli PAP1075 + NEO8PDR tak brzmi przez zwrotnicę zrobioną na pałę i regulowaną na słuch to przy dokonaniu prawidłowych pomiarów i poświęceniu paru wieczorów na dopracowanie zwrotki to jest jak to się obecnie modnie mówi - PETARDA!!!

Skomentuj

22 uF to 2x za dużo zrób na początek filtr zalecany przez producenta https://www.parts-express.com/pedocs...ions-44311.pdf

Skomentuj

Przy zwrotnicy 6db/oct. nie należy ciąć tak nisko jak zaleca producent. Także te 22uF to dla bezpieczeństwa bo nie chciał bym puścić tych driver'ów z dymem. A to co jest przedstawione w linku to notch filter, który ma za zadanie zlikwidować górkę przy 12kHz. Tak przynajmniej wyczytałem w dokumentacji tego przetwornika.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

" A to co jest przedstawione w linku to notch filter, który ma za zadanie zlikwidować górkę przy 12kHz. Tak przynajmniej wyczytałem w dokumentacji tego przetwornika.'

Dobrze wyczytałeś, to pułapka w okolicach 12kHz.
                            NEO8 to nie jest typowy driver. Spokojnie gra również środkiem. Więc przy takich odsłuchach możesz przyłożyć równolegle spokojnie ze 3 takie kondensatory. W zastosowaniach profesjonalnych rekomendowane cięcie to 500Hz. W "home" producent przewiduje sporo niżej. Także te wstęgi nie tak łatwo puścić z dymem

Skomentuj

Na chwilę obecną wygląda to tak:

Skomentuj

Ciekaw jestem jak to gra😀.
                                Czy lepiej od magnepanów.
                                A jak na basie daję rade.

Skomentuj

Magnepan'ów nie słyszałem. A na basie dają radę BARDZO. Zresztą nie tylko na basie. Te wstęgi też brzmią fantastycznie. Wokale i np. gitary, smyczki, trąbki to jest po prostu poezja. Polecam 😀

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Magnepany to magnetostaty tak jak BG tyle że duże😀.
                                    Słuchając magnepanów mamy ścianę dzwięku może odbiega to od ideału punktowego źródła ale jest banan na twarzy.
                                    A bas jest super nic nie dudni jest miekki ale nie przeciąga.

Skomentuj

Zibii na litość - miarkuj cenę ;-) Za cenę pary najmniejszych Magnepan'ów można kupić 24 pary Neo8. Ale swoją drogą mając już w tej chwili pojęcie o dźwięku ze wstęgi słuchanie muzyki z paneli o takiej wielkości jak nawet te najmniejsze Magnepany musi być ciekawym doświadczeniem.

Skomentuj

Mając dziś troszkę więcej czasu zastanawiam się jak pociąć pasmo w tych głośnikach bo trzeba zakończyć tą prowizorkę (która na moje ucho nieźle z sobą skleiła taki zestaw przetworników - cewka 1mH dla wooferów połączonych równolegle i kondensator 22uF + regulowany l-pad Monacora dla wstęgi). Model Trio10 AMT ma to ponoć zrobione następująco: dolny woofer do 250Hz, górny woofer przez filtr notch do 6,5kHz i dalej wstęga przez drugi rząd. W Trio10 Beyma podobnie: dolny woofer do 250Hz, górny woofer do 1,6kHz i dalej Beyma TPL-150H. Co o tym sądzicie i co proponujecie w moim przypadku?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X