Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SubwooferDIY do stereo klasy REL T7/T9i

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SubwooferDIY do stereo klasy REL T7/T9i

Witam,
    Chciałbym doposażyć mój zestaw ( wzmacniacz Yamaha DSP-A1 , tuner Yamaha TX-680 , kolumny Dali Ikon 6) w subwoofer , który miałby wspomóc głównie w stereo. Czy można zbudować, ewentualnie kupić już gotowy Sub diy w cenie ok 1500-2000zł , który zagara na poziomie np REL T7/T9i ? Mam w tej chwili sub Magnat , który pozostał mi po KD ale niestety nie jestem zadowolony.

Da się:
    http://audiotransducers.com/pl/27cm/...w-4558t00.html + http://akustyk.com.pl/p/141/52/scan-speak-26w0-00-00 + http://www.monacor.pl/product/sam-300d
    lub:
    http://audiotransducers.com/pl/27cm/...29nrx75-6.html + http://www.monacor.pl/product/sam-300d
    Obie opcje zmiotą te Rele.
    Ewentualnie kup po prostu Sounddeco Alpha Sub.
    Last edited by srekal34; 25.01.2017, 11:15.

Skomentuj

Myślisz że ten panel pociągnie LAB-12 6R ?

Skomentuj

Poszukaj lepszy wzmacniacz . Taki na trafie tradycyjnym/toroidalnym.
        Te wzmacniacze z zasilaczami impulsowymi lubią się szybko kończyć.
        Niestety kondensatory w nich szybko wysychają.

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
          Potwierdzasz moje obawy co do impulsowych przetwornic, też się właśnie tego obawiam, ale jednak klasa D w subie to jest petarda.

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
            Tyle że nie ma w Polsce specjalnej alternatywy, Hypex wycofał cala serie DS, panele miniDSP tez sa na SMPSie, Irek paneli nie robi, a AB elektronika to lata świetlne za tym Monacorem w kwestii jakości.

@gucio. spokojnie pociągnie tego Laba, tylko skąd weźmiesz ten głośnik w rozsądnej cenie?
            Jak się przetwornica zepsuje to kupisz np: http://connexelectronic.com/product_...9tk79r9tqd3oe0 i wciąż daleko do ceny Hypexa DS4.0.
            Last edited by srekal34; 25.01.2017, 12:30.

Skomentuj

Zawsze zasilacz tradycyjny będzie bez awaryjny od Impulsowego,Ciężej go uszkodzić.Jest prosty w Budowie.
              Ma niestety wadę-Ciężar lecz czy to istotne w subwooferze wydaje mi się że nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                Tyle że nie ma w Polsce specjalnej alternatywy, Hypex wycofał cala serie DS, panele miniDSP tez sa na SMPSie, Irek paneli nie robi, a AB elektronika to lata świetlne za tym Monacorem w kwestii jakości.

@gucio. spokojnie pociągnie tego Laba, tylko skąd weźmiesz ten głośnik w rozsądnej cenie?
                Jak się przetwornica zepsuje to kupisz np: http://connexelectronic.com/product_...9tk79r9tqd3oe0 i wciąż daleko do ceny Hypexa DS4.0.
                Mam go już, leży i czeka w pudełku :)

Alternatywą jest PA400 od ABelektronika - 499zł i tu mam zagwozdkę który wybrać

Skomentuj

Dołóż do tego Monacora moim zdaniem - miałem go, kontrola XLS10 gorsza od 2.5 raza słabszego Hypexa 2.0. Po poł roku się popsuł, po wymianie elektroniki w AB Elektronika pogoniłem go niedawno na allegro.
                  BUCZY co jest dla mnie w tej cenie nieakceptowalne.
                  Ja go sprzedałem za 300zł i moim zdaniem tyle jest warty, nic więcej.
                  Last edited by srekal34; 25.01.2017, 12:38.

Skomentuj

Też ostatnio miałem doświadczenie z tym panelem od AB, też buczał. Ale starczyło odciąć go od uziemienia w ścianie i ucichł zupełnie. Coś tam popierniczyli. Żeby było wesoło, amplituner z którego był zasilany i pod którym buczał, miał wtyczkę na dwa bolce, więc nie doszedłem którędy się pętla tworzyła. A ewidentnie w połączeniu z ampli, bo jak wyjąłem rca z ampli to przestawał buczeć :)
                    Ale to IHMO nie dyskwalifikuje tego panela, da się dojść do ładu. Kontrola głośnika to inny temat :)

Skomentuj

Dołóż do tego Monacora moim zdaniem - miałem go, kontrola XLS10 gorsza od 2.5 raza słabszego Hypexa 2.0. Po poł roku się popsuł, po wymianie elektroniki w AB Elektronika pogoniłem go niedawno na allegro.
                      BUCZY co jest dla mnie w tej cenie nieakceptowalne.
                      Ja go sprzedałem za 300zł i moim zdaniem tyle jest warty, nic więcej.
                      o fart, miałem brać go za 300 na allegro właśnie kilka dni temu :)

decyzja zapadła, biorę monacora ale to powoli powoli najpierw buda :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
                        Zawsze zasilacz tradycyjny będzie bez awaryjny od Impulsowego,Ciężej go uszkodzić.Jest prosty w Budowie.
                        Ma niestety wadę-Ciężar lecz czy to istotne w subwooferze wydaje mi się że nie.
                        Mi się wydaje że cięższy subwoofer jest lepszy :-) .

Skomentuj

Będzie pan zadowolony :)
                          Do tego Laba i z tym panelem - jesli źródłem będzie komputer, zainstaluj sobie Equalizer APO i zaimplementuj tam Linkwitz Transform. Będzie trzęsienie ziemi. Chyba że nie robisz go w OZ.

Skomentuj

Będzie pan zadowolony :)
                            Do tego Laba i z tym panelem - jesli źródłem będzie komputer, zainstaluj sobie Equalizer APO i zaimplementuj tam Linkwitz Transform. Będzie trzęsienie ziemi. Chyba że nie robisz go w OZ.
                            Robię go w OZ, ale nie pod kompem będzie.

Skomentuj

Zawsze możesz zrobić ją analogowo, nawet lekką by nie przekraczać +6dB z kalkulatora. Wtedy będziesz miał bezkompromisowego suba, w 51 litrach F3 ~28Hz(butterworth)

Skomentuj

Zawsze możesz zrobić ją analogowo, nawet lekką by nie przekraczać +6dB z kalkulatora. Wtedy będziesz miał bezkompromisowego suba, w 51 litrach F3 ~28Hz(butterworth)
                                myślę że sam panel i sub wystarczy bez dodatkowych udziwnień. a chcę mu dać małą obudowę 51L za dużo myślałem o 35-37L netto

p.S a mógłbyś rozwinąć myśl jak chciałbyś dołożyć ten filtr ?
                                Last edited by gucio.; 25.01.2017, 13:02.

Skomentuj

Na elektryce się niestety nie znam, ja to umiem zrobić w miniDSP. Podpytaj Ravena
                                  35L to nie za mało? wysokie Qtc wychodzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                                    Myślisz że ten panel pociągnie LAB-12 6R ?
                                    spokojnie pociągnie tego Laba
                                    Będzie pan zadowolony
                                    Bez mocnego wzmacniacza do tego Laba lepiej nie podchodzić.
                                    250W to zdecydowanie za mało na tego Laba aby go wysterować na miarę jego możliwości.
                                    Wiadomo że zagra, ale jeśli się kupuje takiego potwora jak LAB12, to w jakimś celu prawda? bo nie sądzę że w celach audiofilskiej nirwany...

Skomentuj

Na elektryce się niestety nie znam, ja to umiem zrobić w miniDSP. Podpytaj Ravena
                                      35L to nie za mało? wysokie Qtc wychodzi.
                                      producent zaleca go w 22L już OZ

myślę ze do muzyki 35L wystarczy

Skomentuj

Nie przesadzaj, wiadomo xmax nie osiągalne przy takiej mocy, ale on ma przeciez 89.2dB

Skomentuj

Czaruję...
                                        X