Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuba ze sklejki.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuba ze sklejki.

Czy taka tuba jak robi np. TAD jest tyle lepsza od plastikowej lub aluminiowej ,ze to tlumaczy jej cene, bo przecież ,można ja sobie zrobic za ułamek tej kwoty. Chyba nie ma w niej kosmicznej technologi.Czy nie ma co sobie głowy zawracać I wsadzić z plastiku bo I tak nieusłyszymy różnicy. Czy ktoś słyszał albo ma jakies doswiadczenie w tym temacie?

W dźwięku nie ma różnicy, za to wizualnie już jest.
    Do czego tubę potrzebujesz?
    Last edited by Matador; 27.01.2017, 19:32.

Skomentuj

Chciałem zbudować takie trochę wieksze monitory do salonu .Eminence delta pro 12A już mam i kilka driverów - po odsłuchach zostawię najbardziej mi odpowiadający. Mam też aluminiową tubę b&c , ale przeglądajac ofery JBL i TAD zobaczyłem ze producenci w szczegolnosci zachwalaja materiał z czego zrobiona jest tuba -JBL swój fantastyczny kompozyt a Tad ten russian plywood-dzieki ktorym dzwięk jest tak wyjatkowy , czy to znowu chwyt marketingowy?Chyba Pioneer robił też takie tuby. U nas to trochę mało popularne ale japonczyki i amerykanie mają bzika na punkcie tub , a ja chcę sprobowac czegoś innego troche wiekszego.:)

Skomentuj

Myślałem, że chcesz budować tubę specjalnie pod konkretny driver.
        Ciekawy jestem jak można w najprostszy sposób zrobić ładną tubę dużych rozmiarów.
        Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz posta
        U nas to trochę mało popularne ale japonczyki i amerykanie mają bzika na punkcie tub , a ja chcę sprobowac czegoś innego troche wiekszego.
        Popieram.

Skomentuj

Tak z ciekawości, jakimi driverami dysponujesz?
          Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

Celestion cdx1 1730
            celestion cdx1 1425
            selenium d220 ti
            B&C de 10
            B&C de 250
            Te mam u siebie ale kolega ma jeszcze wieksze kalibry jak
            Celestion cdx 3030
            B&C de620
            18 sound nd 1460A ale te nienadaja sie do mojego projektu .
            Wszystkie to engineering sample ale mam parami to cos sie skleci.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Last edited by zbyszekh; 30.01.2017, 00:58.

Skomentuj

W jakich okolicach interesuje Cię podział pasma?
              Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

Okolo 1,8 khz pewnie wszyscy zapytaja sie dlaczego tak wysoko, bo chcialem zrobic tylko 2 drogi. A wieksze drivery przynajmniej jak dla mnie nie maja juz tak szczegolowej góry , dlatego tez wybrałem delte pro 12 A ktora ma niezlego kika a I wyżej też sobie radzi niezle. Bede tez robił suba do tego zestawu na lab 15.

Skomentuj

Próbowałeś porównywać te drivery side-by-side?
                  Ja też mam kilka sztuk niezłych driverków, akurat inne niż Twoje. Najbardziej obiecujący jaki wpadł mi w łapy to BMS 4510nd, co prawda to jest planar wave driver i ma przez to bardzo podłe charki kątowe, ale przejrzystość tego drivera jest mega!
                  Żałuję, że brak czasu na sklecenie jakiejś konstrukcji ostatnio.

Skomentuj

Do tego projektu mógłby się spisać BMS4550, z odpowiednią tubą można go ciąć poniżej 800Hz. Dla tych co nie lubią niskiego podziału 4538 lub tańszy 4524. BMS produkuje jedne z najlepszych driverów wg mnie oczywiście

Skomentuj

Najtaniej to jakos w ten sposob:

Skomentuj

No i z tuby wyszla mi tubeczka😁
                        Po dluzszych odsluchach i porownaniach zdecydowalem sie na zestaw trojdrozny , testowalem tez duze compresion driver ale bardziej odpowiadaja mi srednie tony z 5 calowego B&C I mniejsze compresion driver maja bardziej szczegulowy sopran.Dzisiaj zrobie obudowe dla wysokotonowego bo chce zeby segmety byly od gory M T B.

Skomentuj

To jest delta 12A ? masz zwrotki jakieś to driverów z tym głośnikiem ?

Skomentuj

Ja mam delta pro 12A .Tutaj mozesz znalezsc mnustwo schematow z przeroznymi driverami. Ja mam od nich wszystkie komponenty http://www.yorkville.com/support/product_documents

Skomentuj

Ja za cholere nie mogę nic znaleźć :/

Skomentuj

Kliknij na servis manual

Skomentuj

Ale gdzie ? xd na jakiej stronie ?

Skomentuj

Czyli wchodząc na suport -service manual-model Np E10-niewidzisz tego?

Skomentuj

Czaruję...
                                    X