Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zamiennik głośników heco

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zamiennik głośników heco

Witam , jestem tu nowy chciałem się przywitać nazywam się Andrzej i pochodzę z Pruszkowa.
    A teraz temat który mnie tu przywiódł .
    Mam kolumny nie wiem jakiej firmy (brak oznaczeń) są w nich zamontowane głośniki heco . Dwa głośniki uległy uszkodzeniu w jednym jest pęknięta membrana a w drugim brak. Dzwoniłem do serwisu i się dowiedziałem że tych głośników już nie produkują . Jakie gołśniki można wstawić zamiast tych uszkodzonych w serwisie powiedzieli że mają 8 omów mocy nie znają . Co można z tymi kolumnami zrobić żeby grały i co powymieniać ? Proszę o jakieś wskazówki.
    zwrotnica-Vector55
    sopran tonsi gtc 11/130 ktoś wymienił
    bass Heco HW 160 A-CCP 8100I
    obudowa wys 100, szer 22, głę 27, obudowa ma przegrodę na 33 cm od góry tam jest głośnik basowy i sopran , po niżej przegrody basowy.
    Dodał bym fotki ale nie wiem jak .
    Dałem też temat na innym forum i tam dodałem fotki .
    tu jest link http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3302966.html.

Te głośniki w po obu stronach przegrody są identyczne? Jeśli to tylko membrany są uszkodzone, to może zmierz wymiary kosza głośnika i postaraj się znaleźć membrany zamienne...

Skomentuj

Nie wydaje mi się, żeby to zagrało poprawnie. Inne membrany, to inna charakterystyka głośnika do tego dochodzi inny gł. wysokotonowy więc należało by to wszystko pomierzyć i zaprojektować od nowa zwrotnice. przy tej klasy głośnikach raczej nie warto, chyba że dla nauki jeżeli się chce dalej bawić w diy.

Skomentuj

W zasadzie pasowało by tylko zostawić skrzynki a całą zawartość wymienić.
        Głośników nie kupisz, a nowe inne głośniki, to inna zwrotnica.
        Z resztą obecna zwrotnica nie wygląda na cud inżynierii.
        Ta przegroda to jest pełna płyta?
        Ile chcesz wydać na renowację?

Skomentuj

Kaprint, ja podaję sposób jak przywrócić to do sprawności małym kosztem.
          Jak w grę wchodzą rozsądne pieniądze to proponuję czynności: sprzedać co się da i robić kolumny od nowa. Po co się ograniczać kiepską obudową, wymiarami frezów, dziwną zwrotką z niewiadomych elementów?

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
          Inne membrany, to inna charakterystyka głośnika
          Inne membrany? Ja tu widzę, że wszystko jest dobierane z innej beczki :)

Skomentuj

To są takie głośniki z zieloną membraną i wklęsłą "kopułką"?

edit - teraz widzę link do fotek. Mam takie dwa w idealnym stanie, kupiłem chyba 10 lat temu na allegro :)
            Last edited by Tanner; 02.02.2017, 21:21.

Skomentuj

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.
              Widzę że temat się ożywił , właśnie też się zastanawiałem nad wymianą głośników i zwrotnicy czy budżetu 500zł by stykło?
              Przegroda jest pełna.
              Kolego piotreq123 co byś zaproponował ?
              Kolego Tanner nie wiem czy cewki są dobre w tych głośnikach bo ja je dostałem a nie słyszałem czy grały czysto
              Last edited by kotdrzej; 02.02.2017, 22:15.

Skomentuj

Tak szczerze, to podaj wymiary i rozmieszczenie otworów, objętość wewnętrzną komory woofera, może jakiś projekt pod te budki podejdzie. Obudowy w dobrym stanie? Bo jak nie, to może lepiej jakiś projekt od 0 zrobić?

Skomentuj

A więc : wymiary komór , komora górna mierzona w środku szer. 18,5 cm wys. 31cm.
                  W tej komorze jest sopran i bass , otwory sopran fi 8,5cm frezowane fi 11,5cm na 10 cm , bass fi 14,5cm frezowane fi 18cm.
                  Otwory obsadzone są na wysokości mierząc od góry w środku sopran 8,5 cm do środka otworu , bass 22,5 cm do środka otworu.
                  Komora dolna szer 18,5 cm wys. 64cm.
                  Otwór 14,5 cm frez 18cm . Obsadzenie otworu mierzone w środku od dołu kolumny 55,5 cm do środka otworu. Luzu od przegrody do otworu zostaje 1,5cm.
                  Mam nadzieje że nie namieszałem ?

Skomentuj

Nie podałeś głębokości komory, a interesuje nas objętość. Ale tak to widzę:

Większość tweeterów ma ściankę 104mm. Więc z każdym dziura będzie. Żeby to wyglądało musiałbyś chociaż front nowy zrobić :(
                    W takim wypadku pod tę obudowę dałoby się kilka projektów wpasować. Np:
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/25...jekt-by-Branża
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/25...144#post440144

Bez zmiany frontu widzę tylko
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/24...kt-by-Yoshi_80
                    Musiałbyś wyciąć jakoś otwór w tej wewnętrznej przegrodzie żeby obudowa pracowała całą objętością. No i pod warunkiem że się Yoshi pochwali jakie miał rozmieszczenie głośników i będzie z grubsza pasowała. Tylko cena sporo wyższa niż twoje oczekiwania.

Skomentuj

Dzięki kolego Micwoj za te linki na pewno przemyśle i wybiorę którąś konstrukcje , albo sprzedam to co mam i zrobię wszystko od podstaw łącznie z obudową

Skomentuj

Czaruję...
                      X