Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomysł na kolumny SEAS ER18RNX & SB Acoustics SB29RDC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomysł na kolumny SEAS ER18RNX & SB Acoustics SB29RDC

Witam.

Przyszedł czas i na mnie, aby posłuchać czegoś lepszego od Visatona
    Zrodził się pomysł jak w tytule. Co sądzicie o takim połączeniu SEAS ER18RNX & SB Acoustics SB29RDC.
    Wzorując się na ZA-SR71 czy Maya (SEAS CA18RNX + T25CF001) wymyśliłem właśnie coś takiego...

Zatem krótko.. Czy takie zestawienie w ogóle ma sens?

Proszę o weryfikację zwrotnicy, bo mam wątpliwości co do cewki na basie, czy zbytnio nie położy mi charakterystyki.
    Pułapka na 1kHz i wycięcie piku przy 5kHz gotowe. Chyba

W symulacjach celuję w podział przy ok. 2,5kHz z lekkim wycofaniem zakresu 1-4 kHz
    Wiem, wiem. Symulacje w BoxSim, ale visaton AL170 ma podobne charakterystyki do ER18.

Pozdrawiam

Zamieszczone przez kamilO Zobacz posta
    W symulacjach celuję w podział przy ok. 2,5kHz z lekkim wycofaniem zakresu 1-4 kHz
    Dziura w pasmie na 8 db to lekkie wycofanie? :)

Skomentuj

Wiedziałem :lol: W tej symulacji chodziło mi o ideę, bo i przetworniki nie te. Cewka 1,8mH powinna być lepsza, choć ch-ka podnosi się już od 500Hz

Skomentuj

Idea jest taka, ze zwrotnice dobiera sie na podstawie pomiarow w docelowej obudowie. Zawsze.

Skomentuj

Jasne, że tak się stroi kolumny, ale od czegoś trzeba zacząć.

Skomentuj

Zacznij od pomiarow :)

Skomentuj

Zakładając ten wątek chciałem się upewnić w swoim wyborze. Na forum nie widziałem, by ktoś próbował takiego połączenia.
              Decyzja podjęta zatem znów pytam o filtrację tego ER18. Wg projektów Troelsa i innych zawsze jest nisko cięty. Czy rzeczywiście ta wznosząca się charakterystyka jest kłopotliwa i wymaga dużych cewek?

Skomentuj

Czaruję...
              X