Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner

Witam serdecznie. Niedawno po okazyjnej cenie kupiłem urzywany zestaw kina domowego z subwooferem marki Philips model HTS 5590 ale bez odtwarzacza DVD Blue Ray. Moje pytanie brzmi, jaki amplituner musiałbym kupić by działały na zasadzie, by słuchać z nich muzyki oraz grac sobie na playstation? Nie jestem audiofilem. Chce poprostu by sprawnie i sensownie działało.

Dane głośników: http://www.philips.pl/c-p/HTS5590_12...ane-techniczne

Z takimi wymaganiami to kup amplituner 5.1 markowy.

Skomentuj

za dużo to mi nie pomogłeś tą odpowiedzą kolego. Narzie tyle wiem że to musi być amplituner 5.1. Tylko jakiś konkretny model znasz który by pasował z odpowiednimi parametrami? :)

Skomentuj

Jaki masz budżet na amplituner?
        Popatrz na amplitunery 5.1 znanych marek np. Yamaha, Onkyo, Denon, Sony, Philips, Technics.
        Ten zestaw kolumn nie jest jakiś szczególny.
        Każdy amplituner podejdzie. Nie masz też jakich specjalnych wymagań więc wybierz taki który Ci się spodoba. Możesz wkleić linki jakie znajdziesz i wtedy podpowiemy który najlepszy z tych wybranych przez Ciebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez erwinrommel44 Zobacz posta
          Niedawno po okazyjnej cenie kupiłem
          A zdradzisz za ile?

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Każdy amplituner podejdzie
          No nie każdy.
          Po pierwsze jeśli ma obsługiwać ten zestaw 5.1 to musi mieć 6 końcówek bo sub jest pasywny i to już będzie problem.
          A po drugie impedancja głośników to 3-4 ohmy więc znalezienie normalnego amplitunera, które takie głośniki obsługuje będzie dość trudne.
          Widać od razu, że w oryginalnym sprzęcie siedziały końcówki w klasie D, stąd taka niska impedancja głośników, żeby jak najwięcej mocy wycisnąć.

Jak już koniecznie musisz zostawić sobie te głośniki to poszukaj do nich jakiegoś zintegrowanego wzmacniacza z Blu-Rayem, taki jak był oryginalnie.
          Ewentualnie jakiś amplituner, który obsługuje kolumny 4 ohmowe, i zbudować wzmacniacz do subwoofera oddzielny (np. TPA3116 w klasie D).

Skomentuj

piotreq123. kupiłem je za 160zl. Co do kwoty to nie chce wydawać dużo. kilka stówek może? No nie za drogo rzecz ujmując. Oczywiście używka. "Ewentualnie jakiś amplituner, który obsługuje kolumny 4 ohmowe, i zbudować wzmacniacz do subwoofera oddzielny (np. TPA3116 w klasie D)." Za dużo ode mnie oczekujesz heheh...jestm totalnie zielony jesli chodzi o elektronike, chciałbym cokolwiek do tych głośnikó aby podłaczyć i działało należycie :). Zarejestrowałem się na tym forum tylko dla tego tematu bo spoedziewam się że znajde tu specjalistów w dziedzinie :) wcześniej bylem zalogowany na elektrodzie ale za przeproszeniem....wkurwili mnie...bo zamiast skupić sie na problemie który przedstawiłem, to nie mogłęm wrzucić posta bo admin usunął ze wzgledu że jakieś błędy gramatyczne robiłęm. Sobie pomyślalem..co to do wuja pana jest, forum NAZIgrammar czy o elktronice. Tak że licze na pomoc i byłbym mega mega wdzięczny.

Skomentuj

Czytałeś coś? Szukałeś? Masz chęć się trochę zagłębić i dojść do czegoś samemu czy czekasz na gotowca?
              Zostało powiedziane jakiech parametrów się trzymać.
              Dla ułatwienia - poszukaj amplitunera który ma wyjście głośnikowe na subwoofer i który obsłuży kolumnu o takiej impedancji jak posiadasz.
              Poszukaj amplitunera z takiej serii jaka powinna być w Twoim zestawie - HTS
              Na portalach z ogłoszeniami jest kilka takich amplitunerów.
              Last edited by Adzik94; 16.02.2017, 19:34.

Skomentuj

ale czemu nagle na mnie wjeżdzasz? Wystarczy normalnie wytłumaczyć albo coś polecić. Nie znam języka lektroników to się głupio dopytuje. Jestem typowym januszem od takich spraw.

Skomentuj

Nawet jeśli nie bardzo się na tym znasz - nie oczekuj, że ktoś będzie szperał za ciebie na allegro w poszukiwaniu jakiegoś sprzętu, żebyś później "kupił teraz".
                  Tak jak pisałem wyżej, szukaj amplitunera, który obsługuje kolumny o impedancji 4ohmy - wystarczy spojrzeć w dane techniczne danego sprzętu i jest to napisane (np. 8-16 ohm czy 4-16 ohm).
                  Jak coś już znajdziesz i nie będziesz pewien czy się nadaje, wtedy tu zapytaj podając konkretny model.

Nikt tu nie odmawia pomocy, ale jakiś wkład własny jest wskazany :)
                  Last edited by piotreq123; 16.02.2017, 20:30.

Skomentuj

kolega Adzik94 polecił by szukać tych niskich amplitunerów ale będe też i patrzył na te typu 5.1. Ale tak jak mówie, potzrebuje jedynie do tego by głośniki działały grając na plsyatstion 3 oraz by mozna było podłaczyć lapka i piscic sobie muze. piotrek123. nie nie, nie czekiwałem tego :P bardziej mi chodziło włąsni by podpowiedziano czym ma sie kierować przy szukaniu oraz na jakie parametry zwracac uwage i co powinien taki amplituner zawierać :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X