Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze srednica w moim zestawie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem ze srednica w moim zestawie

Witam
    Panowie jakis czas temu zlozylem sobie kolumny podlogowe 3 way wg projektu jednego z forumowiczow.
    Zestaw to:
    Morel et 338-104,
    Seas W15 CY 001,
    Seas L22 RN4X/P
    Wszystko zlozone jak nalezy ( 3 razy sprawdzane :)) okablowanie wewnetrzne Qed Silver.
    W obecnej chwili jednostka sterujaca to Denon 3805.

Przechodzac do sedna, nie jestem zadowolony ze srednicy, jest jakby bardzo przytlumiona i wycofana wzgledem reszty pasma. Wysokie bardzo szczegolowe, bas jak na.moj maly pokoj 9m kw ok.
    Kolumny tak samo jak kobieta maja swoje humory i jedne kawalki odtwarzane sa fajnie a niektore sa wrecz tragiczne.

Pisze do Was z zapytaniem co mozna zrobic, aby poprawic cokolwiek. Moze lepszy wzmacniacz na sekcje wysokosredniotonowa ( bi amping) ?
    Pokoj wiadomo do najlepszych nie nalezy, z czasem bedzie zmiana ale bardziej zadowolony bylem z.moich ex Dali Concept 6
    Bede wdzieczny za wszelakie sugestie. Pozdrawiam

a może zapomniałeś odwrócić fazę na średnicy ? Podaj jaki to projekt konkretnie.

Skomentuj

Z tego co pamiętam tam miała być odwrócona faza na średnicy. Ja tam na średnicę nie narzekałem.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tak średni ma mieć odwróconą fazę. A to bardzo ważne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Szymool Zobacz posta
        Dali Concept 6
        Te kolumny maja nieco faworyzowany przedzial srednich tonow, oraz lekkie wycofanie zakresu zwanego "BBC dip", co dla niektorych moze byc odbierane jako bardziej naturalne brzmienie.

Skomentuj

Dzieki Panowie za odpowiedzi.
          O odwroceniu fazy pamietalem i jest ona zrobiona.
          Zatem zapytam co moglbym zrobic, zeby ja troszke wypuklic ?
          Pozdrawiam

Skomentuj

Jakaś lampka w torze ?

Skomentuj

Dwie opcje. Zwiększając R 4.7 w torze morel a lub zmniejszając R4.7 w torze W15. Tylko nie max 1R w górę lub w dół.

Skomentuj

Po dzisiejszym, dosyc mocnym odsluchu zdecyduje zamienic obecne R4,7 na R5,2 Morela a przy W15 zamienie R4,7 na R3,7.
                Co do lampy to jednak nie na chwile obecna :)

Panowie, rozszerzajac troszke watek zapytam Was apropos calego toru audio u mnie.
                Otoz muzyke slucham z komputera, bo jest to bardzo wygodne. Mam zainstalowana tam karte creative x-fi extreme music, dalej jest wspomniany wczesniej Denon 3805 po spdif.
                Juz jakis czas temu chodzila mi po glowie zmiana na avc a1d lub a11.
                Co u mnie jest tzw. Waskim gardlem, co moglbym polepszych ? Jakis wzmacniacz diy tylko do wspomnianego wyzej toru sredniowysokotonowego, ktory bylby sterowany Denonem czy wymiana jednostki na zupelnie inna ?
                Za wszelkie sugestie bede bardzo wdzieczny.
                Pozdrawiam

Skomentuj

To zacne kolumny i zasługują na dobry napęd i źródło. Trochę ich szkoda na ampli kina.
                  Z diy, ktoś ostatnio sprzedawał komplet Accuclona, ktoś ostatnio sprzedawał końcówki iampa, możesz pójść w tę stronę. Ostatnio było zamówienie zbiorowe na iampa, nie jestem na bierząco i nie wiem cz już się skończyło czy jeszcze w trakcie.
                  Jako źródło możesz poszukać jakichś chińskich sensownych daców i odbiornika usb xmosa albo amanero. Ja czekam teraz na płytkę z chin xmosa i daca na ak4495. Podobno fajna po wprowadzeniu lekkich poprawek. Jak zrobię swój to napiszę jak wyszło.

Skomentuj

Wzmacniacze kina denona avec a1 to zacne konstrukcje jak uda Ci się kupić dobry egzemplarz to jak ci nie podejdzie to go sprzedasz.
                    Ja osobiście nie słuchałem ale spec od Car audio u którego robiłem swojego szkodnika mówił mi o nim i powiedział że chętnie go ponownie kupi.
                    Wzmacniacze DIY to też dobra droga ale pod warunkiem że ogarniasz dobrze elektronikę. Bo jak nie to będzie kłopot.
                    Z R na W15 bardzo nie szalej coby podział się nie rozjechał i zgranie fazowe poszło w pi...
                    Zmiany max 0.3- 0.5R

Skomentuj

Czaruję...
                    X