Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór przetworników-pomożecie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór przetworników-pomożecie?

Witam!
    Zgodnie z moimi słowami z przed padu serwera podaję parametry pudełek z prośbą propozycji co do wyboru przetworników,pułap cenowy niezbyt istotny ale bez przesady.Powiedzmy że w granicach 1500-2000zł-może być i mniej jak sie uda :)
    Ma to pracować z dwoma subami na Hertz ES300 i dawać przyjemny ciepły dźwięk bez ostrej góry i wyrównanym środkiem.Ale mam wymagania he?No ale może wspólnymi siłami coś się sklei.
    PZDR

Ciekawe czy sie rysunek wklei?

[ Dodano: 2004-08-23, 08:08 ]
    Aha,nskotonowiec ma średnicę 20cm co do reszty to już wymiary nieistotne.

[ Dodano: 2004-08-23, 08:13 ]
    Kurde,jeszcze jedno objętość to jakieś 38l.Na ten bass reflex nie patrzcie,jest do likwidacji.

[ Dodano: 2004-08-23, 08:35 ]
    Dlaczego nie widac mojego rysunku????
    Jak by co to najwyżej na maila prześle zainteresowanym.A ogólnie opisuje:całkowita wysokość 110cm;szerokość 22cm kwadrat;wysokość właściwej obudowy wew.80cm;niski skierowany w podłoge ok.30cm nad nią;materiał MDF 2cm wykończony korkiem i malowany;wygłuszone ścianki wew.jakąś wykładziną grubą.Tyle szczegółów,jak cos jeszcze potrzebne to piszcie.

[ Dodano: 2004-08-23, 21:09 ]
    Chciałem dołożyć jeszcze takie spostrzeżenie.Suby ciąłem na 40Hz ale po kliku dniach stwierdziłem że czegoś mi brak więc zacząłem się bawić regulatorem i obecnie obcięcie wynosi gdzieś ok.65Hz.Dlaczego to piszę,otóż obawiam się że sposób zamocowania głośników w podłogówkach może prowadzić do osłabienia efektywności w pewnym zakresie częstotliwości co może skutkować odczuciem braku tego nisko-średniego basu.Reasamując,może warto pokombinować i zrezygnować z montażu głośników skierowanych w podłogę?No ale tę kwestię zostawiam dla fachowców,myslę że mnie uswiadomią i ew.pomogą.Dodam tylko że nie boję się żadnych wyzwań technicznych,poprostu dysponuję pokaźnym zapleczem technicznym pozwalającym dowolnie obrabiać same skrzynie.
    PZDR

Może ktoś się wreszcie odezwie?
    Załączone pliki

Nie bardzo rozumiem całość. Napisz co masz a czego nie masz. Narazie wywnioskowałem, że masz obudowę ale nie masz głośników. Do tego masz oddzielnego suba. Jeśli się mylę to mnie popraw.

Poważnie zastanawiam się czemu dysponując zapleczem technicznym decydujesz się na dobór głośnika do obudowy. O wiele łatwiej byłoby Ci policzyć obudowę do jakiegoś porządnego głośnika i wykonać ją od podstaw, zwłaszcza, że dysponujesz również sporym zapleczem materialnym. Dawno nie byłem na forum i nie wiem jakie były wypowiedzi innych ale osobiście tak bym zrobił i to bym Ci polecał.

Poza tym jeśli do dyspozycji masz dwa suby to powinieneś poważnie zastanowić się nad konstrukcją zamkniętą a same suby obciąć nieco wyżej niż 65Hz a raczej w granicach 90Hz w zależności jaka wyszła by charakterystyka kolumn.

Tak nawiasem to nie rozumiem również tej obudowy. Jaki efekt ma dać umieszczenie w ten sposób niskotonowca? Na moje skromne oko to da efekt podobny do umieszczenia głośnika w kącie ściany i podbicia nieco niskich tonów. To Ci nie da "ciepłego" basu. Raczej równomiernie buczący. Ale to moje skromne zdanie i mogę się mylić.

Skomentuj

Nigdy nie rozumialem dlaczego KONIECZNIE trzeba dobierac skrzynke do glosnika.
      Oczywiscie ma to swoje uzasadnienie akustyczne, ale przeciez kazdy z nas ma jakas wizje ksztaltu i rozmiarow przyszlej skrzynki i nie porzuci ich tak latwo.
      Ja na przyklad uparlem sie na szescian okolo 30 litrow bo taka konstrukcja najbardziej jest dla mnie atrakcyjna wizualnie i z uporem staram sie zrealizowac ten projekt.
      Jesli kolega uparl sie na taka konstrukcje to znaczy ze ma ku temu jakis powod. Byc moze jest to wlasnie to co on lubi najbardziej, a jesli sa to dopiero zalozenia i on sam nie dokonca jest swiadom "zagrozen" jakie ona niesie to trzeba to mu wytlumaczyc.
      Jest duzo racji w tym ze bas moze byc jednostajny i nie do konca taki jak zyczylby siboe tego autor konstrukcji.
      Mam pytanie: co bedziesz tym naglasnial, sale gimnastyczna czy lotnisko?

Pozdrawiam

Skomentuj

glosnik w ziemie to mozna dac w subie gdy tniesz okolo 100Hz
        a jak powiedzmy w 3way tniesz go od 600-1000HZ to przeciez powienien byc skierowany do sluchacza

Skomentuj

Chodzi oto że to jest stara konstrukcja z której chcę wywalić wszystkie głośniki,a tak się składa że chcę to zgrać z dwoma subami jak wspominałem na Hertzach ES300.Co do montażu niskotonówki to nie ma problemu,mogę go przenieść na front jeśli tak będzie lepiej.A tak apropo,czy ten mój rysunek widać u was?Bo u mnie różnie bywa...
          PZDR

[ Dodano: 2004-08-24, 12:36 ]
          Ditomek,to jest sprzęt używany w pokoju 20 m :)Che,widze już te miny i te pukanie sie w głowe.Ale tego trzeba posłuchać a dopiero wydawać opinie.Mnie sie podoba a suby są tak ustawione że tylko "przygrywają" a nie dudnią non stop.Jak odpiąłem jeden to mi go cos brakowało wiec szybko go z powrotem zapiąłem;]

Skomentuj

Bardzo ciekawa konstrukcja ale ja zrobilbym inaczej.
            Poniewaz glosnik w podloge powinien byc ciety nisko jak subwoofer to zrob z tego 2 i pol drogi z ta polowa (niskim) aktywna.
            Wmontowalbym aktywne wspomaganie tych najnizszych do skrzyni a reszte w malej komorze wydzielonej 2 drogi na dobrych przetwornikach.
            Podejrzewam ze oryginalnie pasywnie to takze bylo 2 i pol drogi.

Skomentuj

Marek twoja koncepcja jest naprawde bardzo ciekawa lecz muszę przyznać że ja jestem zbyt cienki aby to wykonać.Ja sobie obmyśliłem to tak:skoro suby zapewniają mi przenoszenie jak nainiższych rejestrów to należało by "dograć" do nich podłogówki.I tu zaczęły sie schody...
              Do tej pory kolumienki jakoś mi grały ale teraz widzę że nie nadążają za subami,poprostu są za ciche a jak ich podkręce tak aby wyrównać natężenia to okazuje się że juz nie dają sobie rady mocowo.Inną sprawą jest fakt że głośniki w nich to obraz nędzy i rozpaczy,średniak już nie ma prawie zawieszenia bo sie wysypało,niski to był hit 10 lat temu jak sie na najsłabszym technicsie gralo,a góra-ech,szkoda gadac!Myślę że najzdrowiej bedzie wymienić przetworniki oraz zwrotke,ew.dopasowac litraż no i może przenieść niski na przód.Moja koncepcja na niski to ES200 Hertz(sentyment;])Co wy na to?Czekam na propozycje co do reszty.
              PZDR

Skomentuj

Przy takim budzecie wybierzesz cos napewno.Nie wiem jednak jak z tymi dwoma subami.Mozesz zatem zrobic nawet zamknieta bude co da wiecej muzykalnosci i nie ma wtedy problemow wiekszych ze zgraniem z subami.

Skomentuj

No właśnie,przy takim budżecie...najgorsze jest to że głośników jest multum a ja mam zbyt małe rozeznanie co wybrać.Revelatory-za drogie,tesla-za cienka,beyma-nie znam i tak w kółko.Na dół dam tak jak wspomniałem ES200,powiedzmy że bedzie dobrze,ale średni i kopułka no to już mam niemały dylemat.Może w ten sposób:gdybyście mieli kupować głosniki sami w tej kwocie to na co byście się zdecydowali?Tak bardziej konkretnie.
                  PZDR

Skomentuj

Wez katalog Intertechnika i dobierz cenowo.Na jego koncu sa nawet propozycje konstrukcji ze zwrotkami.
                    Wez katalogi konstrukcyjne Visatona i podobnie.Wszystko to jest tez dostepne na stronach (Visatonu i Intertechnika) .Choc nie zawsze niemiecki dzwiek jest dla mnie najlepszy to wg mnie tam moge najlatwiej zdobywac komponenty (takze innych firm) dlatego nie chce byc stronniczy.Wybralbym jednak wszystkie przetworniki jednej firmy a to dlatego ze tych Twoich propozycji raczej nie znam bo nie uzywalem.

Skomentuj

Kapuje.To ja sobie popatrze w visatonie i coś dobiore.Jak wszystko posklecam to ci Marek wyśle do odsłuchu :)
                      A tak poważnie,jest jakiś programik do obliczania zwrotek?No bo gotowych to nie kupie.W Janbo powiedzieli że zrobią pod konkretne zamówienie ale to bedzie kuuuuupeeee kasy kosztowało.A moze warto?
                      PZDR

[ Dodano: 2004-08-24, 15:19 ]
                      Wybrałem!
                      Visaton:
                      -DTW 72 8Ohm-62zł
                      -MR 130-8Ohm-99zł
                      -WS 20E-8Ohm-125zł
                      razy dwa=572zł
                      Może ktoś to ocenić?

Skomentuj

W 200 albo najlepiej W200S z tym ze ten drugi drozszy, albo T200 (ma ladniejszy przebieg ch-ki i impedancji.Wysoki dobry choc nieco drozszy DT94 ma lepsza chopke i brzmienie.
                        Mr 130 trudny jesli chodzi o zwrotnice lepszy jest nisko srednio W130S z nocnikiem.

Skomentuj

kopułke zmienie tak jak mówisz ale niski T200 jest tylko w 4ohmach(przynajmniej ja tak w cenniku mam)

Skomentuj

Trzeba by spojrzec czy maja w fabryce.Napisz zapytanie do nich mozna tez po angielsku.

Skomentuj

Na dół wziołem es200,nie żałuje,i juz go nie oddam!(kolega mi pożyczył do testu-warunek zero lutowania)Ale resztę bede uzupełniał (chyba?)Visatonem.Nie wiem jak sie prezentują niskie z Visatona ale Hertz to jednak Hertz.Naprawdę szczerze polecam!Mam w domciu teraz małe namiastki prawdziwych koncertów.Co na to sąsiedzi?Bez komentarza.
                              PZDR
                              Tylko pudło za duże,musze walić przegrode.

Skomentuj

Czaruję...
                              X