Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejny zestaw 5.1 na głośnikach STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejny zestaw 5.1 na głośnikach STX

Witam wszystkich serdecznie.

Planuje złożyć sobie zestaw klasyczny zestaw 5.1 ale ze względu na to, że będzie to mój pierwszy prawdziwy projekt przed rozpoczęciem czegokolwiek wolę wszystko doprecyzować i wysłuchać opinii osób posiadających większe doświadczenie. Dla mnie najważniejsze będą fronty ponieważ będą służyły do słuchania muzyki, pozostałe kolumny do filmów i bardzo sporadycznie do gier.

Po wielu lekturach różnych zakamarków internetu wybór padł na fronty z tematu raven1985 - remake klasycznych FX-200 w składzie:
    Wysokotonowy: Wavecor TW030WA07
    Średniotonowy: STX M.15.150.8.MCX
    Niskotonowy: STX W.22.200.8.MCX

Obudowa i zwrotnica według tematu: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985
    I tutaj pierwsze pytanie. Czy nowe głośniki STX to tylko nowe nazwy czy zmieniły się także charakterystyki? Więc czy zwrotnica i obudowa z tego tematu będzie odpowiednia do takiego zestawu?

Przechodząc do kolejnych elementów zestawu myślałem o kolumnach efektowych by Pawel-s zbudowanych na 5" głośnikach W.15.140.8.MCX (http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S).
    I tutaj nasuwa się kolejne moje pytanie. Czy zostawić T.10.200.8.PCX czy lepiej będzie użyć Wavecora z frontów? Czy mogę wtedy zostawić tą samą zwrotnicę?

Myślałem o przetwornikach głośnika centralnego identycznych jak dla efektowych tylko w zestawie 2x niskośredniotowy + wysokotonowy. Jednak głośnik W.15.140.8.MCX występuje jedynie jako 8 ohm więc będzie problem z podłączeniem i elektroniką do takiego zestawu. Co w takim razie zrobić z głośnikiem centralnym do tego zestawu?

Jako głośniku do subwoofera myślałem o W.22.250.8.FCX tylko zastanawiam się czy będzie wystarczający. Niby to tylko 8" ale 10" wymaga kolosalnej obudowy co mogłoby być problemem dla kobiecej części domu:) Basów burzących ściany nie potrzebuje, sub będzie używany raczej tylko do podkreślenia filmów. Myślę że do muzyki wystarczy mi frontowe 2.0 więc będę się nim zajmował na końcu.

Przy tworzeniu obudów będę miał pomoc osoby pracującej przy robieniu mebli i jej pełnego warsztatu więc myślę, że trzymając się sprawdzonych projektów efekt będzie OK.
    Zwrotnicę jestem w stanie sobie sam wytrawić i polutować, ale nie mam doświadczenia przy ich projektowaniu. Nie mam też żadnego sprzętu do pomiarów.

Zestaw będzie działał w tym momencie w pokoju ok 20m ale w perspektywie najbliższego roku+ będę się go przenosił do 25 - 30m salonu. Całość zasilana będzie amplitunerem Sony STR DE475, jeśli będzie taka potrzeba pomyślę o jego wymianie ale to dopiero po skompletowaniu kolumn.

Pytania wyboldowałem dla czytelności całego tematu. Mam nadzieję, że moderacja się nie pogniewa.

Pozdrawiam bardzo serdecznie i z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
    Skoczek

Zamieszczone przez Skoczek Zobacz posta
    I tutaj pierwsze pytanie. Czy nowe głośniki STX to tylko nowe nazwy czy zmieniły się także charakterystyki? Więc czy zwrotnica i obudowa z tego tematu będzie odpowiednia do takiego zestawu?
    to juz jest wersja na nowe glosniki
    do starszych glosnikow zwrotnice robil stx i irek

I tutaj nasuwa się kolejne moje pytanie. Czy zostawić T.10.200.8.PCX czy lepiej będzie użyć Wavecora z frontów? Czy mogę wtedy zostawić tą samą zwrotnicę?
    no wlasnie jedno wyklucza drugie :/
    albo zostawiasz zwrotnice i PCXa
    albo dajesz wavecora i robis NOWĄ zwrotnice

Co w takim razie zrobić z głośnikiem centralnym do tego zestawu?
    to co polecam od dawna - monitorek z drugim glosnikiem w roli membrany biernej
    zwrotnica bez zmian, brzmienie spojne z satelitkami a wyglad klasycznego centralnego

Jako głośniku do subwoofera myślałem o W.22.250.8.FCX tylko zastanawiam się czy będzie wystarczający.
    8" sub do kolumn na 8" to totalne nieporozumienie

sub 10-12"

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź!

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      to juz jest wersja na nowe glosniki
      do starszych glosnikow zwrotnice robil stx i irek
      Czyli ten temat mam już jasny:)

no wlasnie jedno wyklucza drugie :/
      albo zostawiasz zwrotnice i PCXa
      albo dajesz wavecora i robis NOWĄ zwrotnice
      Czyli raczej bez sprzętu i pomiarów nie uda mi się zrobić dobrych efektówek z Wavecorami. W takim razie czy efektówki i centralny z PCXem będą się dobrze zgrywały z frontami z wavecor czy lepiej we frontach też postawić na PCX? W temacie New FX200 była też mowa o tych wysokotonówkach.

to co polecam od dawna - monitorek z drugim glosnikiem w roli membrany biernej
      zwrotnica bez zmian, brzmienie spojne z satelitkami a wyglad klasycznego centralnego
      Taka opcja była by chyba najlepsza. Pytanie tylko jak zdobyć taką membranę? STX chyba w ogóle nie sprzedaje, w innych miejscach też ciężko jest znaleźć coś co będzie pasowało do tego głośnika.

8" sub do kolumn na 8" to totalne nieporozumienie
      sub 10-12"
      W takim razie pewnie zdecyduje się na W.27.500.8.FCX, widziałem kilka tematów z projektami opartymi na tym głośniku. Kombinować coś z mniejszymi obudowami czy najlepiej zostać przy sugerowanych 45L?

Skomentuj

Dzięki za szybką odpowiedź!

Czyli ten temat mam już jasny:)

Czyli raczej bez sprzętu i pomiarów nie uda mi się zrobić dobrych efektówek z Wavecorami. W takim razie czy efektówki i centralny z PCXem będą się dobrze zgrywały z frontami z wavecor czy lepiej we frontach też postawić na PCX? W temacie New FX200 była też mowa o tych wysokotonówkach.

Taka opcja była by chyba najlepsza. Pytanie tylko jak zdobyć taką membranę? STX chyba w ogóle nie sprzedaje, w innych miejscach też ciężko jest znaleźć coś co będzie pasowało do tego głośnika.

W takim razie pewnie zdecyduje się na W.27.500.8.FCX, widziałem kilka tematów z projektami opartymi na tym głośniku. Kombinować coś z mniejszymi obudowami czy najlepiej zostać przy sugerowanych 45L?
        1. Zostać wszedzie przy PCX.
        2. Zamiast membrany Paweł radzi zastosować taki sam głośnik tylko niepodłączony.
        3. Zostać przy 45 litrach.

Skomentuj

W takim razie czy efektówki i centralny z PCXem będą się dobrze zgrywały z frontami z wavecor czy lepiej we frontach też postawić na PCX?
          odpowiedz sobie na pytanie co jest glownym celem? muzyka w stereo czy kino?
          oba glosniki sa dobre. ale wavecor lepszy

pobaw sie z proporcjami obudowy. i nagle sie okaze ze te 45 litrow nie jest az takie wielkie

Skomentuj

Monitorki wg projektu Pana Pawła kilka dni temu zrobił kolega i jak mi je odpalił to nie mogłem uwierzyć, że to tak fajnie gra. Mało zestawów w życiu słyszałem, jestem początkujący, ale na prawdę w małym pokoju jako kolumny do słuchania muzyki - fajna i bardzo tania opcja. Także jako efektowe do kina się na pewno sprawdzą.

Skomentuj

Udało mi się ruszyć temat drewna do zestawu, na stronie stx też wreszcie są dostępne głośniki do suba więc mam nadzieje, że niedługo też będę mógł się podzielić wrażeniami z odsłuchu.

Skomentuj

Czaruję...
              X