Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa przenośnego głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa przenośnego głośnika

Witam. Znowu xd
    Przetworniki grały w niedużych plastikowych obudowach z owalnym otworem na górze o długości 1 cm.
    Mam 2 takie głośniczki, każdy z nich ma 3W, jak na taką małą moc drą ryja, muszą mieć sporą skuteczność.
    Nie wiem tylko jaką obudowę zbudować.
    Kminie żeby zrobić 2 głośników obudowę o zbliżonych wymiarach do obudowy plastikowej w której był 1 głośnik i bardzo mocno wygłuszyć.
    Co Wy na to ?
    Jak duży wpływ ma obudowa przy tak małej mocy ?
    Wielkość coś takiego
    https://i1.imged.pl/glosnik-komputer...us-4754575.jpg
    Last edited by mati_323; 01.03.2017, 22:57.

przy takich glosnikach niczym sie nie przejmuj tylko rob i ciesz sie ze to dziala

Skomentuj

hehehe tak myślałem dzięki :P

Skomentuj

Siemanko :) myślałeś jakim wzmacniaczem to zasilisz?
        proponuje coś w klasie D są takie mini wzmacniaczyki na allewiadro 2x3 w koszt z wysyłka to troszkę ponad 10 zł
        http://allegro.pl/mini-wzmacniacz-au...685287034.html (Mini wzmacniacz audio Klasa D stereo 2x3W PAM8403)
        zasilisz to spokojnie z jednego ogniwa li-poli lub li-ion lub baterią z smartphona

Skomentuj

Z 7 zł zamówiłem takich 5 z aliexpress kolego :)
          Próbowałem na 2x15 12V, ale przetwornica nie dała rady i spaliło wzmacniacz.
          Elementy do budowy już wycięte mam :)
          Kombinuje teraz tylko żeby ściski dorwać od kumpla :)

Skomentuj

Pod te głośniczki 2x15 to troche przesada ... poza tym jeśli ma to byś przenośny grajek, mobilny , lekki i poręczny to tylko klasa D wzmacniacza wchodzi w gre , są wzmaki o większych mocach np 2x10 wat i więcej można się nawet pokusić o taki z wbudowanym modułem bluetooth

Skomentuj

Kupując go myślałem ze jest na 12V :P
              Chcę użyć na 5V. Widziałem jeszcze mono 1x5W na 5V i myślę że też je kupię i sprawdzę.
              Co do BT jak na razie nie kombinuję, ale wiem co zamówić żeby to fajnie śmigało :)
              Ogniwa mam z baterii od lapka, ładowarke też, przetwornica jest, będzie dosyć cięzki, ale dodatkowo będzie pełnił funkcje power bank :)

Skomentuj

No siemka to znowu ja.
                Wzmacniacze przyleciały :) Coś grają.
                Są lekkie szumy ale wiadomo połączyłem na krótko.
                Pytania mam, nawet dwa.
                1. Potrzebuję jakiś kondek co by uciął dolne pasmo bo przy basie pierdzą to wiadomo to małe GDS-y i bas jest słyszalny słabo. Ku mojemu zaskoczeniu - wokal, średnie tony są bardzo spoko.
                2. Obudowa jest z drewna ale potrzebuję zrobić ekranowanie. Czytałem kiedyś na AVT aby obudowę wykleić folią aluminiową i podłączyć ją pod minus układu - zasilania czy sygnału na wzmacniaczu ?

Skomentuj

1. Masz mało mocy, więc spróbuj ograniczyć pasmo przed wzmacniaczem. Układziki mają wystarczającą czułość, żeby można było sobie pozwolić na spadek sygnału z, powiedzmy, telefonu, więc mała, pasywna zwrotka powinna wystarczyć. Szukaj pod hasłem PLLXO, gdzieś w necie są nawet arkusze kalkulacyjne dokładnie liczące elementy.

Skomentuj

wyszedł mi kondek 200uF z jakiś tam wzorów, ale spadek wynosi 3dB jeśli się nie mylę

Skomentuj

Jeśli użyjesz PLLXO, przy pomocy kilku elementów więcej, uzyskasz bardziej strome zbocza.

Skomentuj

A możesz powiedzieć coś o tym więcej ? Najlepiej stronkę jakąś po polskiemu :)
                        A wie ktoś co z tym ekranowaniem ?

Skomentuj

Po polskiemu nie znalazłem/nie szukałem. Google wystarczy.
                          A ekranowanie dlaczemu? Kiedyś zrobiłem też konstrukcję na takich płytkach z Aliex i nie było podstaw.

Skomentuj

Czaruję...
                          X