Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy mozna zrobic cos z niczego ?!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy mozna zrobic cos z niczego ?!

Witam

szanownych kolegow tudziez kolezanki mam nadzieje ze to dobry dzial, ale w razie pomylki prosze o przeniesienie, na wstepie osmielam sie prosic o pomoc
    gdyz jestem zupelnym laikiem w tym temacie, a oczytalem sie juz co niemiara i wiem ze to co posiadam, to niemalze "szrot", ale czy mozna z tego zlozyc
    jakies w miare sensowne kolumienki ktore beda napedzaly wieczory przy grilu i przy tym jakos w miare sensownie graly ?? szkoda to wyrzucac
    a jak juz jest to stwierdzilem ze mozna by bylo cos z tym zrobic.. niby zawsze mozna kupic uzywki za przyslowiowe pare groszy
    ale z drugiej strony satysfakcja zrobienia czegos z niczego moze byc wielka... :)

a wiec na poczatek to co mam:

glosniki:

SXT GDWK-9-150-8-PJ

SXT GDM-17-150-8-SS

ALDA AVD-X120

-moc 300W
    -średnica 12cali (30cm)
    -impedancja 8ohm
    -efektywność 92dB
    -magnes 30oz
    -pasmo 25Hz-3,5kHz

zwrotnica JANBO BOTES 8

-Wszystkie głośniki - 8 Ohm
    -Dopuszczalna ciągła moc przenoszona przez zwrotnicę - 110 VA
    -Częstotliwość podziału - 520/5400 Hz
    -Korekcja pasma środkowoprzepustowego - -4 dB
    -Tłumienia 12/6/12/6 dB/okt.

czy da sie to w ogole polaczyc ze soba ?? czy ma to szanse zagrac ??

obudowy chcialbym zrobic z plyty MDF 22 mm z bas reflexem chyba ze to zly pomysl !?
    glosniki sredniotonowy oraz wysokotonowy odseparowane od niskotonowego

myslalem o czyms takim jak na obrazku, ale nie wiem czy to dobry pomysl, jak juz zaznaczylem nie znam sie na tym a chcialbym :)

czy mozna cos z tego zrobic ?? gdyby ktos byl tak mily i podzielil sie ze mna swoja wiedza..

z gory bardzo dziekuje za wszystkie informacje

pozdrawiam Jan Fus
    Last edited by siner; 06.03.2017, 22:19.

Cóż można podpowiedzieć. Zrób obudowy testowe z jakiejś taniej płyty wiórowej i sprawdź. Z tego ci widzę tam jest głośnik średnio-tonowy to zrób dla niego oddzielną komorę.
    Nie mam pojęcia jaką od 6-8 l mocno tłumioną

Skomentuj

Uda się, ale ta zwrotnica zabezpieczy ci jedynie głośniki, nie będzie dobrze grała.
      Nawet z bidnych głośników można zrobić coś co będzie wydawać jakieś w miarę rozsądne dźwięki, ale trzeba im zaprojektować zwrotkę. Zacznij budować, może ktoś jest w twoich okolicach, kto by pomógł.

Skomentuj

Żeby to grało, trzeba byłoby mikrofon do jakichkolwiek pomiarów. Później kleisz zwrotke i gra

Skomentuj

Siemanko :)
          Co do głośnika niskotonowego to bez znajomości jego parametrów TS nie ma sensu robić obudowy typu bass reflex, przy tym litrażu około 88 litrów był by mułowaty jak diesel na mrozie bezpieczniej było by go włożyć do obudowy zamkniętej pojemności około 35-40 litrów max wytłumionej częściowo gąbką a częściowo owatą lub wełną mineralna , co do reszty musisz poszukać ich parametrów TS i coś zlepić z tych przetworników , jeśli chodzi o zwrotnice to jeśli musisz to zrób 1. rzędu 6db/okt albo wsadź tą co masz i niech się dzieje wola nieba....
          Zawsze da się zrobić coś z niczego ale trzeba wiedzieć co się robi
          Powodzenia

Skomentuj

Czaruję...
          X