Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze amplitunera do kolumn jamo s718

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze amplitunera do kolumn jamo s718

Witam,tak jak w temacie szukam amplitunera do muzyki który zagra z głośnikami Jamo s718.
    Przeczytałem juz wiele forów i zastanawiam się nad amplitunerami:
    -Denon,
    -Yamaha,
    -Pioneer,
    -Harman Kardon.

Dlaczego amplituner ? Szukam czegoś uniwersalnego, głównie 90% muzyka - 10% kino, z podłączeniem kabla lan lub blutetooth,kalibracji dzwięku.
    Co do dzwięku jakiego oczekuję,wiem,że kolumny szału nie robią ale oczekiwałbym dobrej góry oraz miękkiego,niskiego basu.
    Budżet jaki mogę przeznaczyć na używany amplituner to ok. 1000zł, +- 100.
    Kolumny mają 200 w RMS oraz 6 ohm.

Z denonów przeglądam się za "Denon avr-x1000 , x2000" lub "Denon avr-2113" . Z Pioneerów serie VSX 500-900. Z Yamah niestety nic nie znalazłem co by zwrociło moją uwagę. Harman - model avr 630, avr160, Avr 350 lecz co do Harmana jest nie przekonany jego mocą.
    Moje pytanie brzmi, jaki polecili byście amplituner używany w tej cenie oraz który jest dość uniwersalny ?

Ps.Aktualnie używam amplitunera Denon avr-1601 wydaje mi się on za słaby oraz już troche przestarzały.
    Za wszelkie porady z góry serdecznie dziękuję!

Jeśli 90% to muzyka to odpuść amplituner do kina i kup stereo. Za 100 zł dokup moduł bluetooth i po sprawie.
    A jeśli się już uprzesz na kino mimo, że to bez sensu to wykreśl Pioneera bo z basami czy dynamiką ma nie wiele wspólnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Beatliner Zobacz posta
      wykreśl Pioneera
      A dopisz Marantza...

Skomentuj

Marantz całkowicie odpada.Uparłem się na amplituner,pioneer wykreślony.
        Pozostała Yamaha,Denon,H/k. Jakie modele tych marek amplitunerów mogli byście polecić do słuchania muzyki ? Jak to jest z H/k, to prawda ze jego 60w w 6ohm odpowiada 100w w 6ohm denona ?

Ps.Pierwszorzędną sprawą dla mnie jest jakość/moc i funkcjonalność amplitunera. Drugorzędną wygląd (żona...myślę,że wiecie o co chodzi) czyli prostota,mało przycisków,podświetlenia.Dlatego z góry odrzucam wzmacniacze stereo oraz dokupywanie jakichkolwiek części dodatkowych.
        Last edited by BartZ; 18.03.2017, 16:36.

Skomentuj

Z Yamahy mogę polecić mojego txv771 i wyższe lub nowsze, ale amplituner który napędza dobrze głośniki z niskim basem no ciekawe bo one są nastawione na wspomaganie subem

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
            ale amplituner który napędza dobrze głośniki z niskim basem no ciekawe bo one są nastawione na wspomaganie subem
            Jamo s718 mają niskotonówki po boku kolumny a suba z czasem dokupię lecz narazie wole przeznaczyć więcej na amplituner niż 500 zł sub i 500 zł amp. bo za tyle to wiem,ze nic nie kupię dobrego.

Skomentuj

Zamieszczone przez BartZ Zobacz posta
              Jak to jest z H/k, to prawda ze jego 60w w 6ohm odpowiada 100w w 6ohm denona ?
              To może być prawdą może na forum Audiostereo.
              https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Miałem Pioneera VSX-416 i wcale basu w nim nie brakowało.Nie rozumiem skąd biorą się jakieś dziwne opinie .Teraz mam Yamaha RX-A 550 -najsłabszy model z prestiżowej serii aventage .Te amplitunery charakteryzują się bardzo neutralnym brzmieniem w pełnym zakresie "obrotów " ,a aby mieć dużo basu z frontów należy pamiętać o ustawieniu opcji "volume trim " na +6 dB i "extra bass " na "on" .I jak ma się dobre kolumny to nie potrzeba suba .
                Last edited by czart; 19.03.2017, 03:53.

Skomentuj

Z Pioneerami , najczęściej tymi na STK , było tak że basem nie grzeszyły.
                  Miałem Pioneer-a VSX-418 i nie dało się go słuchać.
                  Z pewnością to też wina zestawów które z nim użytkowałem , ale w dużej części te Pioneer-y które kiedyś były na hybrydach były mizerne.
                  Dzisiaj Pioneer to inne amplitunery.
                  Budowane są bardzo podobnie do DENON-ów.
                  Końcówki mocy są takie same w DENON-ie, PIONEER-ze i MARANTZ-ie.
                  Transformatory są takie same .
                  Różnica jest w kondensatorach .
                  Ja mam VSX-924 i nie narzekam.
                  Byłem bardzo sceptycznie nastawiony do tego modelu wcześniejszymi doświadczeniami z tą firmą.
                  Ale prawdą jest że amplituner nie zagra jak dobre stereo.
                  Jak się czasem nudzę to podpinam do pre-out jakąś końcówkę i słychać różnicę.
                  Czasem w okolicach 1000PLN trafia się takie monstrum które gra dobrze w stereo .
                  Nie ma tych wszystkich bajerów co najnowsze amplitunery ale też nie jest tak goły.
                  Mam na myśli TX-NR905 .
                  Wart uwagi bo w stereo jest nieźle.

Skomentuj

Okej,dzięki chłopaki! poczytam jeszcze kilka recenzji o denonach model x-.... oraz o pioeerach VSX-.... bo te ampki mi najbardziej odpowiadają :P
                    Jak zakupię to podzielę się co i jak
                    Pozdrawiam!

Skomentuj

Jeśli chodzi o Amplitunery z " dobrym basem " to poszukaj coś z harman/kardon nie które modele dobrze sobie radziły z basami a ich dynamika jest na bdb poziomie oczywiście te z wyższych modeli i niekoniecznie nowych,z reszta poczytaj opinnie użytkowników . Zalezy jakiej muzyki słuchasz? bo jeśli rapu , hip hopu czy R&B to nawet zamulony technics na jakiś magicznych hybrydach będzie dla Ciebie cacy

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
                        Miałem Pioneera VSX-416 i wcale basu w nim nie brakowało.Nie rozumiem skąd biorą się jakieś dziwne opinie .Teraz mam Yamaha RX-A 550 -najsłabszy model z prestiżowej serii aventage .Te amplitunery charakteryzują się bardzo neutralnym brzmieniem w pełnym zakresie "obrotów " ,a aby mieć dużo basu z frontów należy pamiętać o ustawieniu opcji "volume trim " na +6 dB i "extra bass " na "on" .I jak ma się dobre kolumny to nie potrzeba suba .
                        Opinie biorą się właśnie stąd że niektórzy swoje głośniki oprócz amplitunerów podłączają pod wzmacniacz stereo i wtedy wychodzą wszystkie bolączki, sam mam i używam ale do kina czyli oglądania filmów do słuchania muzyki tylko klasyczne stereo

Skomentuj

@
                          szastal i kokoelloko
                          a możecie bliżej opisać te bolączki ? Kiedyś poszedłem do media markt i kazałem sobie puścic utwór Ozzy-go na amplitunerze i jakimś drogim stereo i było zdecydowanie na korzyść wzmacniacza stereo nawet na ich badziewnych kolumnach co mieli na sklepie.
                          Może ta moja Yamacha dobrze łagodzi te moje Scan Speaki ?
                          Niestety nie znam nikogo w okolicy jakims dobrym sprzętem i nie mogę porównać.Znam takich co mają forsę ,ale żonka nie pozwala :"przecież kupiłam ci słuchawki bezprzewodowe za 300 pln nie wystaczy? " :biggrin:

p.s.
                          po za tym jeżeli chodzi o muzykę z koncertów to należy mieć dekoder DTS i Dolby czyż nie ?DVD i blue-raye !.
                          Last edited by czart; 20.03.2017, 16:56.

Skomentuj

Akurat system wielokanałowy mam nastawiony tylko na kino, nie wiem trudno mi to opisać, poprostu z amplitunera (mimo że po preout do iampa ) dźwięk jest dla mnie płaski i bez życia, po zmiania na dac i pre stereo wszystko nabiera głębi i życia, dla mnie jest to coś jak przejście z 2D na 3D, chciałem iść w ogóle w systemy dzielone bo u mnie amplituner robi tylko za przedwzmacniacz kina ale wiele opini czytałem że nawet drogie procesory kina czyli nie onkyo i jamahy do 10tys w kinie coś jeszcze wnoszą do pewnego pułapu ale podłączenie podobnej klasy pre stereo i tak brzmi i słucha się lepiej. Dlatego zawsze polecam kupno amplitunera który ma chociaż preout na przednie kanały, zawsze jest furtka że można kiedyś spróbować jakiejś integry

Skomentuj

a czy coś takiego znalazłoby uznanie ?
                              NAD C356BEE DAC2

http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacni...6bee-dac2.html

Skomentuj

Miałem model c320 czyli starszy i słabszy i grało to bardzo przyzwoicie jak na swoją klasę. Ale później szybko podmienilem pre na diy i okazało się że można jeszcze lepiej. Jeśli jednak szukasz gotowego klocka to tak nada się to, choć ja zawsze bardziej preferowalem rotela

Skomentuj

Czaruję...
                                X