Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Isophon psl 225/180 alu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer Isophon psl 225/180 alu

Dla podanych parametrów z tabelki zrobiłem symulację w WinISD

wg wyliczeń taka malutka obudowa - 13l. Strojenie na 40Hz. Jak to stroić - niżej, większa obudowa jednak?

Skrzynka będzie eksperymentalna bez upiększeń, na razie całość pasywna. Jak zagra dobrze to się zobaczy co dalej z tym zrobić.

przeciez w tych danych masz podana zalecana obudowe zamknieta 20 litrow
    horn i b-r nie sa zalecane
    co jest dziwne przy tak niskim qts

Skomentuj

Nie jestem przekonany, że ten X oznacza nie zalecane. Znalazłem dwa projekty gdzie ten głośnik jest w basreflexie i linii transmisyjnej.

Skomentuj

z tak niskim qts to bym w ciemno robil b-r
        ale wlasnie z powodu tego parametru program bedzie pokazywal takie glupoty
        zacznij od 25 litrow

Skomentuj

Isophony nigdy nie miały takich parametrów jakie są podawane w katalogach.
          Jak Qt będzie w przedziale 0,35 do 0,4
          Trzeba zmierzyć przy pomocy generatora(PC soft) i uniwersalnego miernika. Wzory na obliczanie powinny być w tym forum gdzieś na początku. Chyba

Skomentuj

Włożyłem do obudowy BR ~26 litrów i zamkniętej ~20 - efekt słaby. Nie tego oczekiwałem, głośnik raczej nie nadaje się do subwoofera, nawet na ciche granie.

Skomentuj

no bo to raczej glosnik do kolumn

Skomentuj

Po 2 latach leżenia głośnika nastąpiła reaktywacja. Udało się kupić tani panel subwoofera SUB-50C o deklarowanej mocy RMS 50W przy 8 Ohm. Prowizoryczna obudowa i o dziwo nawet gra dosyć przyzwoicie. W związku z tym jest motywacja żeby włożyć to do normalnej obudowy.

Skomentuj

Zrób mu pomiary TS chociaż jakieś orientacyjne i będziesz wiedział jaką obudowę robić. Na ślepo nie ma co robić bo i tak nie zrobisz dobrej na czuja. Najprostszy układ pomiarowy Do TS'ów to jeden rezystor i kilka przewodów dosłownie. https://midwestaudio.club/resources/easyzma/ Poza tym to nie jest głośnik do suba tylko jako normalny basowiec do kolumny. Będzie miał raczej za mały wychył do suba.
                  Last edited by Oskar29; 02.12.2019, 22:54.

Skomentuj

Czaruję...
                  X