Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gorlich VK 170 + Fountek CD2.0 + ? woofer = 3 WAY OZ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gorlich VK 170 + Fountek CD2.0 + ? woofer = 3 WAY OZ

Witam, jest to mój pierwszy wpis na tym forum

mam prośbę o radę w doborze głośników niskotonowych do 3 drożnych kolumn w następującej konfiguracji : obudowa zamknięta / wysokie wstęga Fountek CD 2.0 - podział 3000hz / midbas Gorlich VK 170 papierowe zawieszenie - podział 200hz / na bocznej ścianie woofer . Zasilane w triapmie przez aktywną zwrotnicę z Dsp (Behringer dcx2496).
    Gorlicha obecnie mam w 2-way z tylnym bassrefleksem ale nieodpowiada mi niski bas - słaba kontrola ... jeśli chodzi o wysokotonowe to testowałem z różnymi tweeterami i najlepsza synergia dla moich preferencji ze wstęgą albo amt więc brakuje już "tylko" woofera.
    Pokój 5 x 7 ale niski sufit 2.2 powoduje masę problemów z wytłumieniem pogłosów ... pułapki basowe pomogły ale nie do końca ostatecznie problem rozwiązałem aktywnym strojeniem w Dsp.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi

Jeszcze napisz ile pieniędzy chcesz wydać.

Ale jak masz DSP to najpierw zrób skrzynie basową, postaw ją w miejscu Twojego odsłuchu, potem posłuchaj chodząc po pokoju w którym miejscu masz najbardziej przyjemny bas i tam postaw subwoofera. Oczywiście zacznij od słuchania przy podłodze itd.
    Ewentualne korekcje czasowe możesz uwzględnić w DSP.
    Wiedząc gdzie powinien stać głośnik możesz pomyśleć o zintegrowaniu go w pomieszczeniu, czyli formę ich ilość. Od tego będzie zależeć dobroć układu. Qtc
    Ja mam też OZ z dobrocią Qtc=0,55 fc=40Hz co przy odległości 50cm od ściany daje odpowiedni bas, jaki ja go lubię.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
      Jeszcze napisz ile pieniędzy chcesz wydać.
      Biorąc pod uwagę ze Gorlich i Fountek to topowe przetworniki (stosowane npr przez expinear.de) chciałbym zastosować odpowiedniej klasy głośniki niskotonowe zatem cena jakby mniej istotna ...

Ale jak masz DSP to najpierw zrób skrzynie basową, postaw ją w miejscu Twojego odsłuchu, potem posłuchaj chodząc po pokoju w którym miejscu masz najbardziej przyjemny bas i tam postaw subwoofera. Oczywiście zacznij od słuchania przy podłodze itd.
      Ewentualne korekcje czasowe możesz uwzględnić w DSP.
      Wiedząc gdzie powinien stać głośnik możesz pomyśleć o zintegrowaniu go w pomieszczeniu, czyli formę ich ilość. Od tego będzie zależeć dobroć układu. Qtc
      Ja mam też OZ z dobrocią Qtc=0,55 fc=40Hz co przy odległości 50cm od ściany daje odpowiedni bas, jaki ja go lubię.
      Ja nie myślę o wolnostojącym subie tylko chcę zbudować trójdrożne kolumny z niskotonowym na boku obudowy ze względów estetycznych ...

Skomentuj

Masz genialne głośniki goelicha
        One wg mnie zasługują na tweeter z najwyższej półki
        Wstęga jak najbardziej ale uwazam, ze 2.0 jest zdecydowanie za słabym głośnikiem do tego woofera

Poza tym przydała by cię sie zwrotnica pasywna z prawdziwego zdarzenia
        Aktywna niestety nie pokaże prawdziwej magii zestawu

Jakimi wzmacniaczami pędzisz ten system?

Wooferow poszukałbym z serii rewelator, seas excel czy cos z tej półki
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Co racja to racja.
          Tylko nie policz koledze za drogo, bo kumplom z forum daje się upusty nawet przy 2 postach

Skomentuj

Masz genialne głośniki goelicha
            One wg mnie zasługują na tweeter z najwyższej półki
            Wstęga jak najbardziej ale uwazam, ze 2.0 jest zdecydowanie za słabym głośnikiem do tego woofera
            Mam też i próbowałem SS2900-6000 i najnowszego AMT Monacor Airmt-130 i wifę xt29 ale do moich preferencji muzycznych wstęga pasuje. Z tym że wysokotonowe mam w osobnych obudowach więc mogę eksperementować

Próbowałem z pasywnymi i co ciekawe najlepiej było tylko z kondensatorem i podłączeniem w przeciwfazie wysokich oraz prosty 2 rząd na mid. Przejście na aktywny podział to przynajmniej dla mnie kilka klas wyżej w jakości dźwięku ... czasami podłączam wszystko z powrotem pasywnie - w obudowach mam tylko przetworniki więc jest to kwestia 5 minut

Jakimi wzmacniaczami pędzisz ten system?
            Pasywnie integry nad s300 lub mf a3
            Aktywnie pasywny przedwzmacniacz na xlr + x2 Rotel rb991

Czym się kierować przy wyborze ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Polkern Zobacz posta
              . Przejście na aktywny podział to przynajmniej dla mnie kilka klas wyżej w jakości dźwięku ...
              Dobrze, że nie dałeś się nabrać na pasywną zwrotnicę. Tutaj szuka się frajerów by w końcowym efekcie sprzedać projekt zwrotnicy. Ale Ty nie dałeś się nabrać.

Czym się kierować przy wyborze ?
              Przy tych producentach to rzucaj monetą. Obie są świetne. Wymyśl sobie jaka wielka ma być ta obudowa i do niej mniej więcej dobieraj przetworniki.

Skomentuj

Nie na temat...
                Sławek rządzi jak zwykle tyle co ja się naśmiałem czytając jego posty... Sławku zgrywanie experta motoryzacji po przejechaniu się jednym autem nie jest ani pouczające ani nawet zabawne na dłuższa mete. Jesteś jak ten Mietek z BMW 1.6i któremu raz udało się spalić kapcie i cały czas zachwala teraz ten jeden samochówd albo "kapcie" już sam się pogubiłem :). Czas spokornieć i zabrać się nieco za naukę i prace praktyczną jeśli tak bardzo chcesz być mentorem ... Wszystko było by pięknie jakbyś przy tym nie obrażał innym !! Którzy naprawdę znają się na tym co robią.

Skomentuj

uderz w stół a nożyce się odezwą

Skomentuj

Nie odebrałem wpisu o pasywnych zwrotnicach jako sugerowanie zlecenia wykonania ... zdaję sobie sprawę że 90% czuje się pewnie z pasywnymi systemami co zresztą jest prawidłowe - zwrotnica cyfrowa z Dsp nie jest stworzona do domowego audio tylko do PA i jej aplikacja do domowego systemu wymaga dodatkowych wydatków - 3 końcówki mocy i zlecenie wykonania pasywnego przedwzmacniacza szesciokanalowego (gotowe nie istnieją) no i jeśli "padnie" to leży cały system ... ale wg mnie warto było - źródło może być dowolne sygnał wyprowadziłem cyfrowo dalej na zwrotnicy też wszystko jest cyfrowo mogę dowolnie dzielić pasmo w każdym rzędzie nawet IV ... wzmacniacze napędzają przetworniki bezpośrednio ... chcę dodać szybkie woofery z niskim Qtc ale nie mam praktycznego rozeznania co w rozsądnej cenie zastosować ... rzut monety narazie nie zastosuje :)

Skomentuj

tak to już jest, jak się raz spróbuje DSP to powrót do drogich pasywnych nie jest łatwy. U mnie chyba od 10lat DCX2496 i jakoś nie mogę się z nią rozstać. I jeszcze mi nigdy nie poszedł wysokotonowy z dymem.

Jak widzisz doradzić nie mogę dużo bo to co zrobiłem w moim repertuarze było po prostu świetne i nie miałem większej potrzeby zmian. Inni robią wszystko jak na taśmie produkcyjnej i mimo dużej ilości nie są w stanie cokolwiek doradzić. To taka mentalność i nie ma na to rady. Długi czas miałem Rearloaded Horn, i ten mało że jest głośny to montowane w nim przetworniki nie muszą wykonywać dużego wychyłu co ma zaletę niskich zniekształceń ale chłodzenie cewki jest kiepskie no i obudowa jest dość spora.

W obudowach zamkniętych żeby był ten wykop to trzeba dużej powierzchni membrany np 30cm na kanał z Qtc powyżej 1,1 przy fo około 50Hz. Tak się kiedyś robiło. Dzisiaj to w modzie 22cm w BR i słyszy się że basu jest mało ale jak trzeba to potrafi zamruczeć. To dowidzi o kompletnie spieprzonej koncepcji. Jak usłyszysz, że głośnik robi rozpierduchę to widać mamy do czynienia z boom boxem, który został liniowo symulowany ale poprzez zgrabną manipulację w parametrach poprzez producenta, wychodzi w rzeczywistości taki boo mbox. Tak robi np Scanśpik.

Osobiście ja bym wybrał 2x Seasa L26ROY na kanał. Optycznie pasowały by do srebrnych Gorlichów
                      Last edited by slawek213; 27.03.2017, 21:05.

Skomentuj

powstrzymajcie się znowu od takiego bredzenia , jeśli będą dobre DAC , końcówki i ustawienia to i magię się zrobi.
                        Last edited by bolonietoperz; 27.03.2017, 21:39.
                        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                        http://www.rane.com/note160.html
                        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

zlecenie wykonania pasywnego przedwzmacniacza szesciokanalowego (gotowe nie istnieją)
                          Istnieją , tylko nie jest to tanie , kolejność to cyfrowe źródło , cyfrowa zwrotnica , pasywny /ew.aktywny/ tłumik np. 6 kanałowy , końcówki mocy.
                          Tutaj 6 kanałowy , możesz podłączyć 3 końcówki stereo.
                          http://www.smproaudio.com/index.php/...h-5-1#features

- - - - - aktualizacja - - - - -

Rozwiązanie najtańsze to ustawienie stałego tłumienia pasywnego przed końcówkami mocy do określonej głośności i dodatkowo cyfrowa regulacja głośności.
                          Drugie tanie to połączenie 3 takich regulatorów pasywnych mechanicznie i polutowanie lepszej jakości połączenia z analogowymi wyjściami cyfrowej zwrotnicy.

http://www.fostexinternational.com/d.../PC-1eBW.shtml

http://www.rnr.pl/fostex-pc1e?CeneoFW

i dayton audio z reference
                          Last edited by bolonietoperz; 28.03.2017, 07:27.
                          audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

a nawet
                            Teufel z niemiec za 999Ero jest. Tylko, że audiofile wolą lampe niż wzmacniacze klasy D

Skomentuj

Nie istnieją preampy w cenie adekwatnej do ceny dcx2496 - raptem 1250 zł z 23% vatem ... ja mam pasywkę z silniczkiem i pilotem na 6 xlr za 600 zł wykonali w serwisie RTV ...
                              ale można też tak : źródła > przedwzmacniacz analogowo po xlr do > dac Behringer src2496 po konwersji cyfrowo do > dcx2496 po konwersji analogowo po xlr > 3 końcówki mocy ...

Skomentuj

Co racja to racja.
                                Tylko nie policz koledze za drogo, bo kumplom z forum daje się upusty nawet przy 2 postach
                                A co to miało znaczyć?

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                                powstrzymajcie się znowu od takiego bredzenia , jeśli będą dobre DAC , końcówki i ustawienia to i magię się zrobi.

Tylko sprawdź ile kosztuje dsp z górnej półki i do tego dobre pre i 6 dobrych końcówek mocy?
                                Zobacz jaki sprzęt mozna za to zbudować.

Tu mamy głośnik wg mnie z najwyższej półki
                                Lepiej kupić 6 słabych końcówek czy 2 dobre?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tylko sprawdź ile kosztuje dsp z górnej półki
                                  Masz na myśli mniDSP HD lub po prostu drogie produkty jak DBX, które nawet nie posiadają dynamicznego EQ oraz filtrów Bessela a jedynie Linkwitze i Butterworthy z brakiem możliwości przyporządkowania dowolnego wyjścia do sygnału wejściowego.
                                  Jak się nie znasz to nie mąć innym w głowach sugerując lepszość zwrotnic pasywnych nad aktywnymi. Autor wątku sam stwierdził lepszość DSP nad pasywnymi.

Tu mamy głośnik wg mnie z najwyższej półki
                                  Nie zawsze drogie to znaczy lepsze. Tak jak VW Golf GTI jest lepszy od Porsche 911 bo jest cichszy, wygodniejszy, mniej pali i wypada lepiej w testach zderzeniowych.

Skomentuj

Tak jak VW Golf GTI jest lepszy od Porsche 911 bo jest cichszy, wygodniejszy, mniej pali i wypada lepiej w testach zderzeniowych.
                                    Lol, cóż za porównanie. Rower jest jeszcze lepszy, bo nic nie pali ( poza kaloriami rowerzysty ), kosztuje mniej niż koło do powyższych i nie trzeba płacić ubezpieczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Lol, cóż za porównanie. Rower jest jeszcze lepszy, bo nic nie pali ( poza kaloriami rowerzysty ), kosztuje mniej niż koło do powyższych i nie trzeba płacić ubezpieczenia.
                                      Czyli już znasz różnicę między Panem a Chamem.
                                      Last edited by slawek213; 29.03.2017, 07:33.

Skomentuj

Tylko sprawdź ile kosztuje dsp z górnej półki i do tego dobre pre i 6 dobrych końcówek mocy?
                                        Zobacz jaki sprzęt mozna za to zbudować.
                                        Jeśli grasz z laptopa to dsp masz za darmo , płacisz za kartę wielokanałową a ta musi być dobra , jest to najtańsze rozwiązanie.
                                        Jeśli potrzebujesz urządzenia sprzętowego to np. OpenDRC-DA8 pozwoli osiągnąć efekty lepsze i nie możliwe do wykonania zwrotnicą pasywną.
                                        Zamiast używania 2 kanałowej końcówki w kl. AB i tracenia efektywności głośników średnio i wysoko tonowych , lepiej jest użyć na bas np. kl.D a na średnie i wysokie kl.A , a to bez strat efektywności głośników . Pasywne tłumiki też majątek nie kosztują , a można to zrobić za grosze ustawiając stałe pasywne tłumienie przed końcówkami i cyfrową regulację głośności.

niedawno ktoś tu napisał że szuka wykonawcy zwrotnic i na zwrotnice /pasywne/ chce wydać 3 tyś. :lol: , za tyle miałby dobrego DACa z wypasem korekcyjno-zwrotnicowym z minidsp albo waf-audio
                                        Last edited by bolonietoperz; 29.03.2017, 07:55.
                                        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Czaruję...
                                        X