Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr do Cube Audio F155

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr do Cube Audio F155

Witam,
    około 2,5 roku temu zrobiłem z Waszą pomocą kolumny na Cube Audio F155. Tutaj link do wątku poświęconego budowie. http://diyaudio.pl/showthread.php/24...l=1#post426270
    Link od razu przekierowuje do posta z projektem obudowy. W ostatniej stronie nr 6 są zdjęcia gotowych kolumn. Kolumn słucham do dziś i bardzo sobie je chwale, jednak do niektórych gatunków muzyki (zwłaszcza tam gdzie jest więcej instrumentów) brakuje trochę basu. Kolumny pracują obecnie bez żadnej zwrotnicy (a raczej filtru, bo jeden głośnik). Piszę więc z takim pytaniem. Jest ktoś może w posiadaniu schematu filtru do tego głośnika, tak aby w miarę wyrównać jego charakterystykę częstotliwościową?

Pozdrawiam,
    Dragon32

ps. Czy przy zastosowaniu takiego filtra, głośniki stracą dużo na skutecznosci?

Bez pomiarów to tak słabo, chociaż filtr nie będzie trudny bo tylko jedna cewka i rezystor.
    Spróbował bym wstawić tam szeregowo cewkę 0,1mH wraz z połączonym równolegle (z cewką) rezystorem 10ohm, co wyrówna charakterystykę od 5kHz.
    Last edited by marian; 27.03.2017, 16:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dragon32 Zobacz posta
      ps. Czy przy zastosowaniu takiego filtra, głośniki stracą dużo na skutecznosci?
      zeby wycisnac cos wiecej basu z tych glosnikow to musimy wlasnie przyciszyc cala reszte pasma. czyli straca mocno na efektywnosci

albo zrob do nich TL/horn albo dorob suba

Skomentuj

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Spróbuje zrobić ten filtr. Da się orientacyjnie określić o ile spadnie skuteczność? Kolumny są sterowane ze wzmacniacza lampowego o mocy 4W (w przyszłości kolejny wzmacniacz może będzie miał 8W) i głośność jest ok, ale jak efektywność spadnie o 5 db to może być juz problem.

Pozdrawiam,
        Dragon32

Skomentuj

Da się orientacyjnie określić o ile spadnie skuteczność?
          Wszystko zależy co masz na myśli pisząc skuteczność.

To podobno jego charakterystyka:

Ten filtr co podałem powinien obniżyć charakterystykę od 5kHz o jakieś 8db (czyli tą górkę).
          Jak się zachowa w przypadku tego głośnika, nie wiem.
          Jeśli zadziała, no to nie można tu mówić o spadku skuteczności, ponieważ wtedy będzie dopiero równa charakterystyka.
          To teraz masz nierówną i raczej nie ma się z czego cieszyć (wysoki SPL z powodu nierównej charakterystyki/podbicia).

Kolumny są sterowane ze wzmacniacza lampowego o mocy 4W (w przyszłości kolejny wzmacniacz może będzie miał 8W) i głośność jest ok, ale jak efektywność spadnie o 5 db to może być juz problem.
          90db to dużo więc ja bym nie narzekał.
          Last edited by marian; 27.03.2017, 22:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Ten filtr co podałem powinien obniżyć charakterystykę od 5kHz o jakieś 8db (czyli tą górkę).
            primo - kolega pisal o braku basu a nie nadmiarze wysokich tonow
            secundo - ta ch-ka jest na osi glownej i ta gorka wcale nie jest tak odczuwalna. poza osia glowna jest juz rowniej
            w zadnym wypadku bym tego nie probowal "wyrownac"!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              kolega pisal o braku basu a nie nadmiarze wysokich tonow
              Jest ktoś może w posiadaniu schematu filtru do tego głośnika, tak aby w miarę wyrównać jego charakterystykę częstotliwościową?
              Pisał też o wyrównaniu charakterystyki.
              Oprócz tej górki od 5kHz nie ma co tam wyrównywać.

Jeśli brakuje basu to horn by załatwił sprawę.
              A jak obudowa horna jest za duża to trzeba wymienić te monitory na zupełnie inny projekt.

Skomentuj

Faktycznie, wyrównanie charakterystyki można uzyskać na dwa sposoby. Podbić bas lub obnizyć resztę. Teoretycznie lepiej jest zrobić nową budę, żeby nie stracić na skuteczności. Ja jednak preferowałbym filtr (nawet licząc się ze stratą skuteczności), bo mniej roboty po prostu

Skomentuj

Faktycznie, wyrównanie charakterystyki można uzyskać na dwa sposoby. Podbić bas lub obnizyć resztę.
                  Niestety w tym przypadku podbicie basu nic nie da, tzn. nie wyrówna charakterystyki.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    tzn. nie wyrówna charakterystyki.
                    ten temat przewijal sie nie raz. tej "gorki" kompletnie nie slychac i nie nalezy jej ruszac

Skomentuj

W sensie że tylko ją słychać na wprost głośnika, a już lekki odchył głowy od osi powoduje że ona znika?

Bo przecież tam jest prawie 10db różnicy, nie możliwe że tego nie słychać.

Skomentuj

tak, dokladnie

podobny przypadek mialem z 3" monacorem. idealnie na osi byl fullem jak na wykresie a w praktyce to byl jedynie midwoofer :(

Skomentuj

No to pozostaje tylko horn.

Skomentuj

Do horna to ten glosnik chyba średnio się nadaje.

Skomentuj

podobno 18cm gral lepiej basem
                              ale nie mialem przyjemnosci go posluchac

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi. Ogólnie górka mi nie przeszkadza (zwłaszcza przy słuchaniu jazzu jest nawet fajna), ale może jak wyrówna się tą górkę, będzie można ustawić wzmacniacz na większy poziom głośności bez jazgotu i będzie tym samym więcej basu. Co myślicie?

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi. Ogólnie górka mi nie przeszkadza (zwłaszcza przy słuchaniu jazzu jest nawet fajna), ale może jak wyrówna się to górkę, będzie można ustawić wzmacniacz na większy poziom głośności bez jazgotu i będzie tym samym więcej basu. Co myślicie?
                                  Napewno ...

Skomentuj

Czyli raczej bez zmiany budy nic nie zdziałam ? :/

Skomentuj

pomiary trzeba by zrobic
                                      ja gdzies mialem mierzony ten glosnik ale nie wiem w jakiej obudowie

Skomentuj

Czaruję...
                                      X