Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tang-Band W8-1772 czy W8-1808?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tang-Band W8-1772 czy W8-1808?

Witajcie,
    proszę Was o pomoc, ponieważ od dłuższego czasu nie mogę zdecydować.
    Chcę zbudować pełnopasmowe, jednodrożne kolumny bez zwrotnic. Jestem zdecydowany na jeden z dwóch wymienionych w temacie modeli, chyba, że Wy znacie coś lepszego w tej cenie. Kolumny będą grać bez wsparcia subwooferem, korektorem, więc same w sobie muszą w miarę możliwości odtwarzać pasmo już od dołu.

Podaję linki do parametrów:

Tang Band W8 - 1772
    http://www.parts-express.com/tang-ba...river--264-893

Tang Band W8 - 1808
    http://www.parts-express.com/tang-ba...river--264-894

Co do typu obudowy: gdy kupię wybrany głośnik wykonam 3 typy obudowy i upewnię się w której gra najlepiej: linia transmisyjna, bass-reflex, open baffle.
    Czy ktoś z Was ewentualnie posiada te głośniki modeli lub miał z nimi styczność?

Z góry WIELKIE dzięki, pozdrawiam serdecznie!!

W8-1772 z powodu niskiego Qts i małego Xmax nie nadaje się do OB. Najlepsza obudowa dla niego to bass-reflex.
    W8-1808 można spróbować w każdej obudowie.

Zwrotnica dla szerokopasmowaca nie jest potrzebna ale korekcja charki przyda się z powodu efektu baffle step osłabiającego bas i podbicia średnicy od dyfrakcji. Bez korekcji pewnie będzie za mocno podbity środek pasma.

Skomentuj

Odgrode to sobie od razu odpuść. Tang Band W8-1808 bedzie bardziej uniwersalny, W8-1772 to bardziej pod horna.

Skomentuj

Serdeczne dzięki za zainteresowanie tematem :)
        Wydawało mi się, że do OB lepszy byłby 1772, bo sporo ludzi go stosuje, co prawda najczęściej dorzucając Eminence Alpha 15 w bi-amp'ie. Ogólnie jestem fanem OB, ale strasznie dużo miejsca to zajmuje.
        Z baffle step mogę poradzić sobie zaokrąglając krawędzie frontu i mocując głośnik na "pierścieniu"/dystansie, np. 2cm od frontowej deski. Z drugiej strony mam wrażenie, że jak się daje szeroką frontową ściankę i wpuszcza np. o 2cm, to zyskujemy też trochę energii w basie.
        Jeśli także do OB lepszy będzie 1808 (?) - to mój dylemat byłby rozwiązany.
        Póki co naprawdę nie wiem na jakiej obudowie się skończy, bo jest prawdopodobieństwo, że będę zmieniać swoje lokum na mniejsze (niestety).

Dlaczego w takim razie 1772 jest dużo popularniejszy i stosowany dość często w OB?

Skomentuj

1772 ma piekna srednice, ja bym z tego zrobil jakies glosne 3-4way
          Mam takie marzenie, moze nastepny projekt... who knows.

Skomentuj

Nie ma znaczenia, ktory glosnik wybierzesz do OB, bo kazdy bedzie wymagal wspomagania na dole.

Skomentuj

http://www.tolvan.com/index.php?page=/edge/edge.php

Skomentuj

1772 może dlatego był popularniejszy bo był pierwszy. Warto by było jeszcze przed wyborem sprawdzić dostępność. Rok temu wersja 1772 wisiała w wielu sklepach, niestety nie była dostępna...
                Z szerokopasmówek mogę jeszcze z czystym sumieniem polecić Daytona PS220. Miał równiejszą górę od Tanga. Brzmieniowo nie mogłem się zdecydować czy 1772 czy PS220.
                Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

Echo1 - dzięki za lin, programik mam, kiedyś w nim liczyłem OB, ale nie do końca mi w rzeczywistości wychodziło jak powinno, może robiłem coś nie tak.

Pogromca mitow - niestety to prawda, ale moje obecne OB (dokładniej H-Baffle) są w oparciu o szerokopasmowe 8" Telefunken z lat 60' i grają nawet nieźle, dołu w niektórych utworach nie brakuje, ale potrzebuję czegoś bardziej liniowego jeśli o średnicę chodzi, stąd chęć kupna TB.

tomekk_ - do 3 lub 4 way moim zdaniem średniotonowy niż szerokopasmowy

wojtek18sound - dzięki za podpowiedź - będę musiał upewnić się co do dostępności, był fajny TB 16cm z miedzianym korektorem, ale trochę za drogi jak dla mnie i niedostępny już. Dayton PS 220 miałem w rękach, słuchałem. Niestety wymagają zwrotnicy, która stłumi krzykliwą średnicę, bez nich brzmiały trochę jak megafon. Plusem za to był bas - cnie kojarzę szerokopasmowego z lepszym dołem, ogólnie dość efektywne głośniki. Zależy mi jednak na bezzwrotnicowej konstrukcji. Tego, że 1808 jest nowszy od 1772 nie wiedziałem.

Z wyjątkiem większej efektywności - czy są jeszcze jakieś "plusy" dla 1772 (do zastosowania w OB, TL lub BR) ? -Bo powoli wnioskuję, że 1808 będzie zdecydowanie lepszy dla mnie niż 1772? Czy brać bez wahania 1808?

Dziękuję za dotychczasowe wskazówki i pozdrawiam!!

Skomentuj

A skąd. Ten gra super i jest 'głośny'. Szukając średniotonowca do naprawdę dynamicznych paczek, musiałbym ze dwa jak nie lepiej wrzucić.
                    To że to szerokiepasmo wcale go nie skreśla z tej roli.

Skomentuj

dawid_d4, gdzie masz zamiar zakupić głośniki?

Skomentuj

Prawdopodobnie na parts-express.com
                        Muszę jednak poczekać, bo nie wiem kiedy byłby możliwy transport

Skomentuj

A jaki koszt wysyłki do Polski bo pewnie to "free" to nas nie dotyczy?

Skomentuj

Głośniki zostaną wysłane do znajomej osoby, a ona dalej je wyśle do Polski. Tylko nie wiem kiedy, bo to też będzie szło w paczce z innymi rzeczami, a to nie wiem kiedy konkretnie nastąpi. Miało być niedawno, ale się okazało, że paczka z tamtymi rzeczami już dawno wysłana i czekam na następną okazję :c A znacie jakieś w miarę tanie formy wysyłki z usa? To bodajże miało iść promem. Miesiąc się czeka, sporo kosztuje, ale jest dopuszczalna bardzo duża paczka w cenie

Skomentuj

Czaruję...
                            X