Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Łączenie płyt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Łączenie płyt

Witajcie. Mam nadzieję, że nie dubluje tematu ale trochę mam mętlik w głowie. Przymierzam się do budowy subwoofera z MDFu i mam pytanie w jaki sposób łączycie płyty? Oczywiście wiem, że jest poradnik gdzie opisany jest sposób na klej + wkręty (45mm). Sęk w tym, że zrobiłem jakieś 2 lata temu sobie kolumny z MDFu, użyłem do tego konfirmatów i specjalnego wiertła do nich, zastosowałem klej Vikol. Otwory pod konfirmaty zrobiłem głębsze, żeby łby się schowały a otwory zaszpachlowałem. Wszystko ładnie wyszlifowałem, obkeliłem fornirem i polakierowałem. Po 2 latach widoczne zrobiły się miejsca, gdzie skręcałem obudowę konfirmatami. Takie jakby wybrzuszenia się delikatne zrobiły. Czy błędem było użycie konfirmatów, zamiast zwykłych wkrętów? Czy ktoś podzieli się doświadczeniem jak uniknąć ponownie takiej sytuacji?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Zamieszczone przez Rot Zobacz posta
    Przymierzam się do budowy subwoofera z MDFu
    Sub domowy, do auta czy PA?

Jeśli domowy to nie używaj żadnych wkrętów, klej jest wystarczająco mocny.

Skomentuj

Mogłeś budę okleić HDFem by zamaskować "niedoskonałości"
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Sub do domu. Marian czy dobrze rozumiem pokleić, skręcić, jak wyschnie wykręcić wkręty i otwory zaszpachlować? Niestety nie posiadam ścisków. No o obklejaniu HDF doczytałem po wykonaniu obudów więc już po ptakach ale na przyszłość będę pamiętał. Tylko zastanawiam się czy w takiej sytuacji i tak by mi te konfirmaty nie wypchnęły HDFu. To są delikatne wybrzuszenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rot Zobacz posta
          Marian czy dobrze rozumiem pokleić, skręcić, jak wyschnie wykręcić wkręty i otwory zaszpachlować?
          Zależy jak wykańczasz obudowę, malujesz czy oklejasz fornirem.
          Jak malujesz to bez oklejania HDF-em się nie obejdzie.
          Jeśli kleisz fornirem to już zależy jak to wyszpachlujesz i jak wyszlifujesz, a potem wysezonujesz i znów wyszlifujesz, to wtedy będzie widać placki albo nie... ale raczej nie powinno.

Mi chodziło oto aby nie używać w ogóle wkrętów, ale jak nie masz ścisków i nie możesz sobie bez nich poradzić, no to oklejanie HDF-em to najlepszy pomysł aby zamaskować otwory po (wykręconych) wkrętach.

Skomentuj

Mozesz uzyc wkretow jesli nie masz sciskow, ale pozniej najlepiej je wykrecic, powiekszyc otwor i zakolkowac. Na to hdf i nic nie ma prawa wyjsc.

Skomentuj

Ja płyty kleję na 45 stopni plus taśma malarska i nie ma problemów z klawiszowaniem, dołkami po wkrętach, itp. Ważne jest aby maszyna do cięcia miała możliwie najlepiej ustawione kąty, inaczej wszystko się rozjedzie. Fajnym rozwiązaniem są też specjalne frezy do frezarek dolnowrzecionowych, które frezują w taki sposób, że poszczególne formatki składają się na taki delikatny zatrzask, króry wystarczy tylko posmarować klejem i gra muzyka :). Przybierałem się do zakupu takowych frezów ale na razie są drogie - 800zł/szt netto po rabatach

Skomentuj

Można link do takich frezów?

Skomentuj

Frezy robi na zamówienie firma Renatex spod Warszawy http://www.renatex-frezy.pl/, tam ostrzymy piły i frezy. Są też w ofercie firmy CMT do ręcznych frezarek górnowrzecionowych ale nie wróżę im długiej pracy w mdf-ie mino iż są dobrej jakości ale cena również zwala z nóg (okolice 400zł) - http://sklep-cmt.pl/frezy-do-polacze...-katowych.html. Najtaniej wychodzi jednak łączenie na 45 stopni tylko trzeba trochę wprawy.

Skomentuj

Dzięki, moja frezarka ma tulejki 6 i 8mm, więc odpada ^^
                    A szkoda bo rozwiązanie super, warto zapamiętać.

Skomentuj

Zamieszczone przez markus111 Zobacz posta
                      Ja płyty kleję na 45 stopni plus taśma malarska i nie ma problemów z klawiszowaniem, dołkami po wkrętach, itp. Ważne jest aby maszyna do cięcia miała możliwie najlepiej ustawione kąty, inaczej wszystko się rozjedzie. Fajnym rozwiązaniem są też specjalne frezy do frezarek dolnowrzecionowych, które frezują w taki sposób, że poszczególne formatki składają się na taki delikatny zatrzask, króry wystarczy tylko posmarować klejem i gra muzyka :). Przybierałem się do zakupu takowych frezów ale na razie są drogie - 800zł/szt netto po rabatach
                      Kupiłem taki frez za 160zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                        Kupiłem taki frez za 160zł.
                        A gdzie i jaki dokładnie?
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeden gdzieś w Słowacji ten za 160zł trzpień 12mm i Leman-a za 400zł na trzpień 8mm
                          Jak znajdę to wstawię linka, którego już kiedys wstawiałem.

Skomentuj

https://www.uni-max.com.pl/frez-do-p...222-12-mm45/d/

najtańszy o w miarę sensownej jakości. Należy jednak przyjąć że to nie jakość przemysłowa :). I raczej warunkiem koniecznym jest stół w dobrą prowadnicą. Przy takim łączeniu jedną płytę frezujemy w poziomie drugą w pionie i wymagana jest duża precyzja, mocna i dobra frezarka. Z ręki tego nie zrobimy.

Skomentuj

Właśnie odnalazłem link ale kolega mnie uprzedził.
                              Zgadzam się z tym co kolega napisał. Jednak Leman na 8mm się nie sprawdził.
                              Na tym najtańszym złożyłem 4 konstrukcje, na leman-ie żadnej coś z nim jest nie tak i zrezygnowałem.

Skomentuj

Zajmuję się stolarką i na zakup frezów patrzę trochę inaczej . Pisałem wcześniej o frezie (800zł netto) do frezarki dolnowrzecionowej na wałku 30mm, sam frez ma średnicę chyba ze 120mm (lub więcej , nie pamiętam). Zakup takiego frezu to inwestycja i musi się zwrócić wielokrotnie. Dawno już zauważyłem, że drogie frezy są tak naprawdę tanie bo jeden drogi to kilkanaście tanich. Do frezarek górnowrzecionowych kupuję najczęściej frezy CMT i jak dla mnie są średniej jakości ale jeszcze akceptowalne. Do kilku konstrukcji wystarczą ale jak robić obudowy w nieco większej ilości to dość szybko wyzioną ducha. Cena frezu CMT do połączeń na 45st (zatrzask) jest mocno wygórowana, gwarantuję, że długo nie pociągnie. Na początku będzie słodko a później, po przytępieniu, to już będzie masakra.

Skomentuj

Można takim frezem z łożyskiem pod kątem 45 stopni spróbować, powinno być dokładniej nić na pile.

http://sklep-cmt.pl/frezy-do-ukosowa...lozyskiem.html

Skomentuj

Wysokość frezowania tylko 5,5 mm przy kącie 45°, ten akurat na niewiele się przyda przy np. MDF grubości 19 mm?

Skomentuj

Zamieszczone przez markus111 Zobacz posta
                                      Zajmuję się stolarką i na zakup frezów patrzę trochę inaczej . Pisałem wcześniej o frezie (800zł netto) do frezarki dolnowrzecionowej na wałku 30mm, sam frez ma średnicę chyba ze 120mm (lub więcej , nie pamiętam). Zakup takiego frezu to inwestycja i musi się zwrócić wielokrotnie. Dawno już zauważyłem, że drogie frezy są tak naprawdę tanie bo jeden drogi to kilkanaście tanich. Do frezarek górnowrzecionowych kupuję najczęściej frezy CMT i jak dla mnie są średniej jakości ale jeszcze akceptowalne. Do kilku konstrukcji wystarczą ale jak robić obudowy w nieco większej ilości to dość szybko wyzioną ducha. Cena frezu CMT do połączeń na 45st (zatrzask) jest mocno wygórowana, gwarantuję, że długo nie pociągnie. Na początku będzie słodko a później, po przytępieniu, to już będzie masakra.
                                      Spoko tylko to forum DIY a nie dla profesjonalnych stolarzy. Duża część z nas nie ma frezarki górno wrzecionowej a o dolno wrzecionowej nawet nie śnimy.

Skomentuj

Te frezy 45 stopni z lozyskiem raczej sie nie nadaja do przygotowania plyt, pod laczenie. Ja czasami skladam obudowy na 45stopni, ale do tego uzywam pily stolowej. Jakies proste paczki fajnie wychodza.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X