Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie woofery 18 cm do kolumny 3-way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pogromco szukam kandydata 18 cm na tandem głośników do sekcji basowej.
    Uwarunkowania:
    - chciałbym parę zamknąć w max. 40-42l,
    - dobrze żeby były w miarę rozsądne cenowo,
    - mają grać fajnym, głębokim, nie wlokącym się basem o zróżnicowanej fakturze. Takim z przysłowiowym zdrowym pierd....
    Do tej pory idealne wydawały mi się 18W8531G00, ale wymagają dużej paczki (ok. 60l na parę) i nie są okazją cenową. Vifa NE180 wymaga prawie równie wielkiej paczki i nie schodzi za nisko. Ktoś zamykał ją w 20L na sztukę?
    Wavecor wydaje się obiecujący, ale w wersji 182BD10 nie ma go na półce w sklepach.
    Zastanawiałem się nawet nad starymi węglowcami SS czyli 18W8545. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.
    Last edited by jaro4444; 07.05.2017, 21:31.

Skomentuj

Węglowe SS grają dość cieżko

Z tych wszystkich to wg mnie na basie najlepiej grają ne180 ale takie 25L na sztukę, ze t zagrały nisko to minimum.
      Raz wsadziłem je w 33L i tu juz było mocno na basie.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
        Uwarunkowania:
        - chciałbym parę zamknąć w max. 40-42l,
        - dobrze żeby były w miarę rozsądne cenowo,
        - mają grać fajnym, głębokim, nie wlokącym się basem o zróżnicowanej fakturze. Takim z przysłowiowym zdrowym pierd....
        Do tej pory idealne wydawały mi się 18W8531G00, ale wymagają dużej paczki (ok. 60l na parę) i nie są okazją cenową. Vifa NE180 wymaga prawie równie wielkiej paczki i nie schodzi za nisko. Ktoś zamykał ją w 20L na sztukę?
        Wavecor wydaje się obiecujący, ale w wersji 182BD10 nie ma go na półce w sklepach.
        Zastanawiałem się nawet nad starymi węglowcami SS czyli 18W8545. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.
        Yoshi dobrze Ci radził bys szukał wiekszych głośników samo zejście to nie wszysko

Jeśli chcesz przemysl taka propozycję
        https://audiotransducers.com/pl/22cm...x-p830869.html

szerokośc kolumny wyjdzie Ci 20,5cm

powierzchnia efektywna membrany z dwóch głosników to 450cm2 a to juz jest rozmiar który ze swobodą nagłośni Ci pomieszczenie ok 20m2
        Przy tych wooferach bedziesz miał kolumnę o realnej skuteczności 90db a to jest ważne bo nie potrzebujesz "elektrowni" by je napędzić
        nastepna zaletą jest to ,że w filtracji sredniotonowca 13 satori nie musisz go mocno ściszać a może sie okazać ,że nie będziesz potrzebował w ogóle dawać szregowego rezystora a to juz jest sukces , bo nie warto wytracać mocy na rezysorze i średniak gra lepiej nietłumiony, oczywiście wszysko zalezy od podziału i frontu kolumny

Przy 45litrach objetości dla dwóch głosników qtc będziesz miał 0.7 a więc znakomita odpowiedź impulsowa obudowa zamknięta i f6 na 50 hz
        jesli zrobisz bas reflex dostrajając te 45l do 33hz rurą fi80 długość ok 23cm masz f6 na 44hz f9 na 38hz co uwzględniając room gain da Ci płaska charakterystykę od tej częstotliwości czyli 38-40hz, przy okazji spadek charakterystyki będzie prawie taki jak dla obudowy zamknietej co wrózy znakomity impuls również w br

jesli braknie Ci paru litrów objętości lub będziesz chciał by bas schodził poniżej 40 hz zawsze mozna zrobić ciut głebszą kolumne zwiększenie głębokości o 5cm da Ci 8 litrów dodatkowej objetości dla wooferów

Przebieg chrakterystyki tych wooferów jest tak równy ,ze punkt podziału jest mozliwy w bardzo szerokim zakresie oraz mozna zastosować filtry niskiego rzędu

poza tym jeden głośnik kosztuje tylko 300zł

- - - - - aktualizacja - - - - -

alternatywą dla wymiaru 18 cm jest
        https://audiotransducers.com/pl/18cm...e-p830883.html
        ale objetośc w jakiej gra najlepiej to 14-15 l czyli 30l na dwa jednak jako prawdziwy bas polecam HDS205

Skomentuj

Warto też zastanowic się nad akustyka pokoju jesli pokój ma 19m2 to główny mod pokoju bedzie w okolicach 35hz jesli chrarakterystyka będzie liniowa do tej czaęstotliwości to mocny sygnał na 35hz spowoduje dunienie o pogłosie ok 1200ms w stosunku do ok 300-400ms pozostałego pasma i długość wybrzmienia dla 35hz bedzie mocno zaburzać odbiór muzyki, chyba ,że sa rezonatory Helmholtza wycinajace mod główny pomieszczenia

Skomentuj

Dlatego, że Yoshi dobrze radził, to teraz lutuje za karę zwrotki do kitu Zephir
            W sumie ten Peerless HDS to ciekawa opcja, choć na papierze wygląda słabo.
            Pamiętam "ścięte" Peerlessy z początku produkcji (ale z tańszej linii SDS) i to był mega badziew. Coś na poziomie Tesli. HDS z Nomexem to pewnie inna liga.
            Jak na tą chwilę w moich rozważaniach pozostały pierwotnie rozważane WF182DB10 i zastanowię się nad HDS 205.
            Swoją drogą jakoś strasznie mało w necie jest konstrukcji na HDS205. Czy to wynika z małego współczynnika jego "zajefaności" czy też z tego, że jest relatywnie kiepski?
            Dziękuję za każdą uwagę.
            Last edited by jaro4444; 09.05.2017, 10:38.

Skomentuj

Jeszcze pare lat temu Kisiel mial w ofercie układy na HDSach pełną ofetrę, a jesli chodzi o 18cm to najlepszy układ to dwa iluminatory 18wu/4 połączone szeregowo w 40l strojonych w okolicach 30hz tylko ,ze to już 5300zł

Skomentuj

18W8545 moze sie sprawdzic w malej pojemnosci, bo do tego ten glosnik byl projektowany ( maly monitor ). Pytanie tylko czy jego cena jest adekwatna do jakosci. HDS to ciekawa koncepcja, glosniki sa tanie i warto sie nad tym zastanowic.

Skomentuj

[QUOTE=jaro4444;500540]Dlatego, że Yoshi dobrze radził, to teraz lutuje za karę zwrotki do kitu Zephir
                  W sumie ten Peerless HDS to ciekawa opcja, choć na papierze wygląda słabo.
                  .
                  QUOTE]
                  Mozesz rozwinac te mysl czemu uważasz ,że wypada słabo "na papierze"?

Skomentuj

Jeśli porównamy HDS do referencji w tej wielkości głośników, czyli SS 22W/8851T00 to fs 29,57 do 21 Hz, x liniowe 5,5 do 9 mm, Le 0,63 do 0,35 mH, masa ruchoma 24 do 31g (pośrednio świadczy o masie cewki i sztywności membrany), Bl 8,92 do 9,9 Tm i średnica cewki 32,41 do 50 mm. Generalnie odnosiłem to do referencyjnej 8" i w porównaniach do takich głośników HDS cienko wyglądał na papierze. Dlatego gdybym robił 3-way z jednym głośnikiem 8" HDS nie byłby faworytem. Inaczej ma się sprawa jak porównamy go do 7". Tu już ma zdecydowanie więcej plusów a szczególnie pomnożony przez 2. I jeszcze mały szczegół - 4 HDS kosztują mniej niż jeden SS :)

Skomentuj

Sławek te perełki które proponowałeś to raczej słabe głośniki
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Peerlessy z początku produkcji (ale z tańszej linii SDS) i to był mega badziew.
                        Mocno na wyrost piszesz o tych głosnikach!!!SDS -134 to genialny głosnik w swojej cenie,a i kilka drozszych by z pewnoscią "zawstydził":biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
                          Mocno na wyrost piszesz o tych głosnikach!!!SDS -134 to genialny głosnik w swojej cenie,a i kilka drozszych by z pewnoscią "zawstydził":biggrin:
                          Dokładnie wszystko kwestia dobrej zwrotnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Sławek te perełki które proponowałeś to raczej słabe głośniki
                            Nie perełki, tylko dobrej jakości glosniki w stosunku do ceny jesli masz na mysli HDSy

Nie proponowałem ich jako alternatywe dla 8 cali bo w tym rozmiarze mozna znależć inne ciekawe, ale skupiłem się na szerokości kolumny litrażu obudowy i powierzchni membrany, jesli masz ciekawszą propozycję, przyjmijąc takie kryteria jak ja chętnie poczytam i byc moż sam wykorzystam Twoje rady

notabene samo stwierdzenie ,że sa słabe nic mi nie mówi, móglbys podac konkrety? swoje zastrzeżenia ,przetworniki do których HDS porównujesz?

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                            Dokładnie wszystko kwestia dobrej zwrotnicy.
                            Dokładnie, liczy sie aplikacja filtrowanie ....gra cała kolumna a nie pojedyncze głośniki

Jeśli porównamy HDS do referencji w tej wielkości głośników, czyli SS 22W/8851T00 to fs 29,57 do 21 Hz, x liniowe 5,5 do 9 mm, Le 0,63 do 0,35 mH, masa ruchoma 24 do 31g (pośrednio świadczy o masie cewki i sztywności membrany), Bl 8,92 do 9,9 Tm i średnica cewki 32,41 do 50 mm. Generalnie odnosiłem to do referencyjnej 8" i w porównaniach do takich głośników HDS cienko wyglądał na papierze. Dlatego gdybym robił 3-way z jednym głośnikiem 8" HDS nie byłby faworytem. Inaczej ma się sprawa jak porównamy go do 7". Tu już ma zdecydowanie więcej plusów a szczególnie pomnożony przez 2. I jeszcze mały szczegół - 4 HDS kosztują mniej niż jeden SS :)

szukasz najpierw wąskiego głosnika patrzysz na 18cm a potem próbujesz porównac proponowany HDS do glosnika 22cm, który potrzebuje obudowy 25cm szerokości, jest to niekonsekwencja
                            na jednym rewelatorze masz szanse skonstruowac kolumnę 85 db skuteczności

najwazniejsze , nie namawiam Cie kupienia HDS jest to tylko głos w dyskusji

a teraz

masz glosnik o qts 0,31 BL 8,9 mms 24g

1. Masa mambrany i Fs
                            im mniejsza masa membrany i więszy BL tym głośnik jest szybszy
                            im większa masa membrany tym relatywnie niższe Fs

2. chcesz zaaplikowac glolsnik do małej obudowy
                            kupujesz np w stx-sie magnes najbliższy średnica takiemu jaki posiada głośnik
                            przyklejasz do nabiegunnika stroną przyciągającą
                            otrzymujesz wyższe BL i niższe qts co pozwala na lepszą aplikację w obudowie br ...
                            glosnik jest szybszy

okupione jest to zwiekszeniem FS o kilka hz

sprawdzone

Jesli chodzi o cewkę glosnika
                            średnica ma znaczenie jak i materiał karkasu im wieksza średnica cewki tym głośnik jest bardziej wytrzymały mocowo
                            ale już indukcyjnośc cewki ma marginalne znaczenie w tym wypadku
                            jesli indukcyjnośc cewki jest większa od ok 2mH to taki głośnik może "produkować" wiecej trzeciej harmonicznej, tak maja np cewki subwooferów
                            Last edited by slawek.xm; 10.05.2017, 21:57.

Skomentuj

sławek.xm nie zrozumiałeś chyba tego co napisałem - podsumuje: w kategorii 8" HDS głowy nie urywa, jednak z stosunku do 7" rozpatrywanych wcześniej przeze mnie, jest naprawdę ciekawą alternatywą. Dlatego dziękuję za każdą uwagę, a wskazanie HDS jest bardzo ciekawą opcją. :thumbup:
                              Patrzyłem się na niego kiedyś, kiedyś jako pojedynczy głośnik. Nie wywołał "wow". Jednak jako tandem wygląda interesująco.

P.S. Revelator 22W ma kosz 222 mm, więc daje się spokojnie zmieścić w kolumnie szerokiej na 232 mm i to jest jedna z jego przewag nad popularnym SB23NRX45-8. Ten drugi ma relatywnie duży kosz w stosunku do membrany. Wszystkie Scany mają duże Sd w stosunku do średnicy kosza (czyli wąski kosz) i tu widać ich dopracowanie konstrukcyjne.
                              Last edited by jaro4444; 11.05.2017, 07:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
                                przyklejasz do nabiegunnika stroną przyciągającą
                                Kolega miał zapewne na myśli stronę odpychająca

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta

okupione jest to zwiekszeniem FS o kilka hz
                                  Dołożenie magnesu nie będzie miało wpływu na Fs.
                                  Dosyć przejrzyście wpływ dodatkowego magnesu (oraz wpływ górnego zawieszenia) widać tutaj: http://www.troelsgravesen.dk/HES.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez siraz Zobacz posta
                                    Kolega miał zapewne na myśli stronę odpychająca
                                    tak , mój błąd przepraszam za pomyłke i dziekuję za sprostowanie

przyklejenie magnesu na przyciąganie zwiększa qts tak mozna modyfikować głośniki do obudowy zamknietej lub dipola

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Czyli jak dobrze rozumiem, to ma byc 3 way z malym basem? Jesli tak, to ja bym w zadna Sb17 nie inwestowal.

Pogromco możesz rozwinąć tę myśl?

Nie ukrywam, że biegały mi po głowie różne opcje. Jednak kwestia dostępności i ceny głośników skierowała mnie na 17nbac i 17crc.
                                      https://translate.googleusercontent....FlyZxbfeOJkWRw
                                      https://translate.googleusercontent....W2oGQ5eFYHzz1w
                                      Poczytałem trochę, pozastanawiałem się i wymyśliłem, że może warto by było zrobić coś takiego jak Revel Performa 3 F206 czyli:
                                      2x17nbac35-08,
                                      1x15nbac30-04,
                                      i dla odmiany względem oryginału na górze SB29BAC-C000-4 (jak się tylko pojawi w sprzedaży). Co myślicie Koledzy o takim zestawieniu?

Skomentuj

8 ohmowe NAC wymagaja duzej obudowy, aby uzyskac dobra odpowiedz impulsowa. Z drugiej strony to bedzie juz spora pojemnosc, co za tym idzie wieksza oscylacja po impulsie, mniejsza wytrzymalosc mocowa. Do tego ich Sd jest stosunkowo niewielkie, dlatego moim zdaniem to sa glosniki do 2way, a nie na bas do 3way. Szczegolnie wersja NAC jest z calej tej grupy wyjatkowa, bo ma bardzo niskie znieksztalcenia, nawet nizsze od Satori. O ile dobrze pamietam... Dasz dwie 17 8ohmowe i wyjdzie Ci 40-50 litrow obudowa, a to bardzo duzo dla dosc niewielkich glosnikow. Ja co prawda powoli koncze projekt mtm na 17 NAC 8ohm ale nie wybralbym ich wylacznie do basu.
                                        Last edited by Pogromca mitow; 03.06.2017, 19:20.

Skomentuj

Z czym połączyłeś te NAC W tym MTM?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X