Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Strojenie portu
Collapse
X
-
Zamieszczone przez kris_k73 Zobacz posta
zacznij od strojenia przy którym bez filtrowania oba piki sa równe, najbliżej jest drugi wykres ale to jeszcze za wysoko, znając dzwięk poprawnego strojenia mozesz je podwyżaszać pamietając, ze bedziesz miał mniej niskiego basu a wyzszy będzie bardziej modulowany dźwiekiem rezonującej obudowy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kris_k73 Zobacz postaWolałbym raczej uniwersalne strojenie niż doposowywanie do mojego pokoju? Chcę uzyskać zrównoważone brzmienie na tyle, na ile jest to możliwe z tych głośników w tej (7,7 l) obudowie? Pytałem raczej o doświadczenia w związku z tymi uwagami w tutorialu, odnośnie wysokości pików?
Skomentuj
-
Dziękuję za porady. Odłączyłem filtrowanie (zwrotnicę) i nie zauważyłem aby strojenie się coś zmieniło?
Poniżej pomiar impedancji ze zwrotnicą:
Oraz pomiar imedancji bez zwrotnicy:
Czy da się na podstawie takich pomiarów stwierdzić, że np obudowa jest za mała (za duża), wygłuszenie obudowy za małe (za duże)?
Skomentuj
-
Strojenie się nie zmieni bo to zależy od objętości obudowy i rury jaką zastosujesz ,ale wysokość pików impedancji już tak zwłaszcza po dodaniu korektora impedancji dla głośnika nisko-średniotonowego .Tu zmieniło sie nieznacznie ,ale po dodaniu większego lub mniejszego kondensatora w korektorze będą te zmiany bardziej zauważalne i dlatego pytałem konkretnie o elementy zwrotnicy .Last edited by czart; 03.05.2017, 13:56.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kris_k73 Zobacz posta
jesli pomiary sa prawidłowe to masz skopaną zwrotnicę, przy prawidłowym zgraniu fazowym w charakterystyka wypadkowa powinna przechodzić 6db nad punktem przeciecia charakterystyk filtrowanych głosników
charakterystyka w zakresie 1-2khz jest ponizej charki midwoofera swiadczy to o tym ,że głosniki niegrają w fazie w tym miejscu, jesli zgranie fazowe jest prawidłowe to w całym zakresie współpracy charakterystyki filtrowanych głosników sa poniżej charki wypadkowej
- - - - - aktualizacja - - - - -
Nieodfiltrowane krzaczory midwoofera od 4 do 8 khz powodują wąskopasmowe zapadłości na czarce wypadkowej , proponuję
zastosować filtr drugiego rzędu na midwoofer i do tego dopasowac filtrację tweetera pewnie wyjdzie trzeci rząd zalezy jaki masz front
- - - - - aktualizacja - - - - -
strojenie br możesz spróbwać 50x 65Last edited by slawek.xm; 03.05.2017, 15:57.
Skomentuj
-
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPosluchaj wariantow i zostaw tak jak Tobie sie podoba.https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html
Skomentuj
-
Skomentuj