Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Strojenie portu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Strojenie portu

Witam,

Głośniki:
    Tonsil GTC 13/40/1
    Tonsil GDWK 10/80/19

Obudowa: 7,7 I

Aktualny etap: strojenie portu bass refleks

Pytanie: czy dobrze rozumuję (idąc za tropem tutoriala Yoshi_80) i 4 wersja (fi 50 x 75 mm) jest w miarę ok?

Posluchaj wariantow i zostaw tak jak Tobie sie podoba.

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź. Setki symulacji, pomiarów, programów a wybierz potem na słuch i bądź tu człowieku mądry ?

Skomentuj

Bo sama obudowa i glosnik nie gra. Byc moze w Twoim pomieszczeniu sprawdzi sie inny wariant, z nizszym strojeniem. Dlatego trzeba posluchac i samemu zdecydowac jak brzmi lepiej :)

Skomentuj

Polataj po pokoju z kolumnami , pobaw się ,nie idź na łatwiznę, symulacje to nie wszystko

Skomentuj

Zamieszczone przez kris_k73 Zobacz posta
            Witam,

Głośniki:
            Tonsil GTC 13/40/1
            Tonsil GDWK 10/80/19

Obudowa: 7,7 I

Aktualny etap: strojenie portu bass refleks

Pytanie: czy dobrze rozumuję (idąc za tropem tutoriala Yoshi_80) i 4 wersja (fi 50 x 75 mm) jest w miarę ok?

zacznij od strojenia przy którym bez filtrowania oba piki sa równe, najbliżej jest drugi wykres ale to jeszcze za wysoko, znając dzwięk poprawnego strojenia mozesz je podwyżaszać pamietając, ze bedziesz miał mniej niskiego basu a wyzszy będzie bardziej modulowany dźwiekiem rezonującej obudowy

Skomentuj

Wolałbym raczej uniwersalne strojenie niż doposowywanie do mojego pokoju? Chcę uzyskać zrównoważone brzmienie na tyle, na ile jest to możliwe z tych głośników w tej (7,7 l) obudowie? Pytałem raczej o doświadczenia w związku z tymi uwagami w tutorialu, odnośnie wysokości pików?

Skomentuj

Wolałbym raczej uniwersalne strojenie niż doposowywanie do mojego pokoju? Chcę uzyskać zrównoważone brzmienie na tyle, na ile jest to możliwe z tych głośników w tej (7,7 l) obudowie? Pytałem raczej o doświadczenia w związku z tymi uwagami w tutorialu, odnośnie wysokości pików?
                Przedstawiłeś impedancję kolumny , w której głosniki sa już filtrowane , jesli chcesz zrobic tak jak pisał Yoshi odłącz zwrotkę midwoofera i sprawdź srojenie pomiarem impedancji tego głosnika, filtr wpływa znacząco na przebieg impedancji, wg mnie pierwsze strojenie powinno być takie ,że oba piki są wysokie i szczupłe i mniej więcej tej samej wysokości, zalezy to nie tylko od częstotliwości strojenia ale też od wielkosci obudowy

Skomentuj

i wypadałoby by podać dokładnie jaka to zwrotnica ,łącznie z rezystancjami cewek tak do kompletu.

Skomentuj

Dziękuję za porady. Odłączyłem filtrowanie (zwrotnicę) i nie zauważyłem aby strojenie się coś zmieniło?

Poniżej pomiar impedancji ze zwrotnicą:

Oraz pomiar imedancji bez zwrotnicy:

Czy da się na podstawie takich pomiarów stwierdzić, że np obudowa jest za mała (za duża), wygłuszenie obudowy za małe (za duże)?

Skomentuj

Zamieszczę jeszcze zwrotnicę na której to aktualnie gra:

Skomentuj

Strojenie się nie zmieni bo to zależy od objętości obudowy i rury jaką zastosujesz ,ale wysokość pików impedancji już tak zwłaszcza po dodaniu korektora impedancji dla głośnika nisko-średniotonowego .Tu zmieniło sie nieznacznie ,ale po dodaniu większego lub mniejszego kondensatora w korektorze będą te zmiany bardziej zauważalne i dlatego pytałem konkretnie o elementy zwrotnicy .
                        Last edited by czart; 03.05.2017, 13:56.

Skomentuj

Zamieszczę jeszcze zwrotnicę na której to aktualnie gra:

masz wysoko podział dlatego w Twoim przypadku dziłanie filtra nie wpływa znacząco na piki strojenia.

jesli pomiary sa prawidłowe to masz skopaną zwrotnicę, przy prawidłowym zgraniu fazowym w charakterystyka wypadkowa powinna przechodzić 6db nad punktem przeciecia charakterystyk filtrowanych głosników
                          charakterystyka w zakresie 1-2khz jest ponizej charki midwoofera swiadczy to o tym ,że głosniki niegrają w fazie w tym miejscu, jesli zgranie fazowe jest prawidłowe to w całym zakresie współpracy charakterystyki filtrowanych głosników sa poniżej charki wypadkowej

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nieodfiltrowane krzaczory midwoofera od 4 do 8 khz powodują wąskopasmowe zapadłości na czarce wypadkowej , proponuję

zastosować filtr drugiego rzędu na midwoofer i do tego dopasowac filtrację tweetera pewnie wyjdzie trzeci rząd zalezy jaki masz front

strojenie br możesz spróbwać 50x 65
                          Last edited by slawek.xm; 03.05.2017, 15:57.

Skomentuj

Nie jestem pewny, czy widzimy te same wykresy? Przecież charakterystyka wypadkowa przechodzi ok 6dB nad punktem przecięcia charakterystyk głośników? Gdy dam wysoko-tonowy w przeciw-fazie to wypadkowa pozostaje na wysokości przecięcia?

w fazie:

w przeciw-fazie:

Front jest prostopadły:

Last edited by kris_k73; 03.05.2017, 18:20.

Skomentuj

jesli podłaczasz głosniki w przeciwfazie to powinienes mieć w punkcie przecięcia dołek
                              tu jest przykład co prawda jakiś wstepny ale pokazuje ,że głosniki moga grać w fazie od 500hz do 15000hz
                              widać ,że zielona charakterystyka w przeciwfazie lezy poniżej charki głosników

Skomentuj

Masz na myśli coś takiego?

dołek (gdy w fazie):

górka (gdy w przeciwfazie):

Symulacje robię na bazie posiadanych elementów pasywnych (cewki, rezystory, kondensatory)

Skomentuj

górny wykres jest w przeciwfazie
                                  dolny jest w fazie i w takim połączeniu powinny pracowac głosniki

jesli mozesz zwieksz cewke 1,2mH do 1,5mH jesli nie masz takiej podłącz szeregowo 0,3-0,4mH z 1,2mH i zrób pomiary

teraz jest lepiej niż poiprzednio ale do ideału brakuje

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Posluchaj wariantow i zostaw tak jak Tobie sie podoba.
                                    Dobrze Ci radzę, zrób jak uważasz :)
                                    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Odświeżam mój "wiecznie otwarty projekt". Altualnie próbuje opanować pomiary w ARTA/LIMP

Tutaj pokusiłem się o porównanie charakterystyk Monitora na tonsilach z tego wątku (wykres niebieski) a zestawem SEAS IDUNN (wykres czerwony):

Last edited by kris_k73; 06.01.2019, 19:04.

Skomentuj

Z czystej ciekawości zapytam. Kris, nie chcesz żeby Ci te zwrotnice porządnie zrobić?
                                        Z Katowic masz blisko. Przyjeżdżasz z kolumną, robimy pomiary i będzie grało jak trzeba.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X