Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówki mocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówki mocy

Siemanko.
    Wrócił do mnie po długim czasie i niestety nie naprawiony T-amp 1050.
    Tak się zastanawiam.....
    W serwisie w wawie powiedzieli że zrobią lux super, za 500 zł ....
    Pytanie czy można w podobnej cenie kupić same końcówki mocy.
    Trafo to 790VA, +/- 64V . Zasilacz na 4x 4700uF - takie wielkie krowy.
    Będę to próbował naprawić z kumplem - bo jeden kanał nie działa - myślicie że obie płytki kanałów L/P są takiej samej budowy ? Bo po prostu sprawny kanał byśmy "skopiowali" i może by zadziałał.
    Jakieś pomysły ?

Obie płytki są identyczne. Naprawa uszkodzonego kanału to max 50zł. Wymiana tranzystorów końcowych i sprawdzenie wszystkich pozostałych elementów na płytce. Jak masz jeden kanał sprawny to masz ułatwione zadanie.

Skomentuj

Z tego co usłyszałem z diagnozy to podobno ktoś przy tym grzebał i coś jest przerobione.
      Więc albo lecieli w chuja albo faktycznie to coś innego padło nic końcówka. Tylko co ? xd
      Dobra to trzeba się wziąć do roboty

Skomentuj

Tak jak Adzikpisze, cześci to około 50zł, robocizna w najdroższym wariancie to 100zł, jak chcesz mogę Ci go zrobić
        Last edited by SowaZ; 12.05.2017, 16:11.

Skomentuj

SowaZ jeśli nie uda mi się go naprawić z kumplem to dam znać na pewno :) Mam nadzieje że grzebałeś w podobnych rzeczach już, bo jak wspomniałem już jedna osoba nie umiała tego naprawić, a okoliczności były dziwne. Drugiego dnia kanał po prostu postanowił nie grać. W środku czysto, żadnej spalenizny.
          Przy okazji, gdzie najlepiej szukać części ?
          Last edited by mati_323; 12.05.2017, 17:10.

Skomentuj

Tranzystory Toshiby znajdziesz na allegro. Będzie to para 2SA1943/2SC5200 sterujace musisz sprawdzić co tam masz.

Skomentuj

Zamieszczone przez mati_323 Zobacz posta
              SowaZ jeśli nie uda mi się go naprawić z kumplem to dam znać na pewno :) Mam nadzieje że grzebałeś w podobnych rzeczach już, bo jak wspomniałem już jedna osoba nie umiała tego naprawić, a okoliczności były dziwne. Drugiego dnia kanał po prostu postanowił nie grać. W środku czysto, żadnej spalenizny.
              Przy okazji, gdzie najlepiej szukać części ?
              Trochę już się mi sprzętu przewinęło. To klasyczna końcówka mocy na prostych elementach, wierzę, że Ci sie uda :) Co do części, to zdecydowanie allegro

Skomentuj

Boje się że to nie końcówka mocy bo przestało nagle działać.
                Widziałem tylko jak dzieciak mojej cioci bawi się potencjometrami i nie wykluczam że mógł ją włączyć.
                Ale jak ją włączył i się bawił potencjometrami to coś się mogło stać ? Chyba że sobie podotykał kabla sygnałowego - trzaski czy coś
                Last edited by mati_323; 13.05.2017, 10:40.

Skomentuj

Wyślij to komuś kto to zrobi.... bo jak Ty zaczniesz się bawić to raczej bez sensu będzie to wysyłać dalej... Schemat widzę w sieci jest. A końcówka ma budowę przypominającą CEPA.
                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Aż tak zielony to nie jestem
                    Zawsze warto spróbować, sprawny kanał sie odlaczy żeby nie popsuć i tyle

Skomentuj

Czaruję...
                    X