Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uszkodzone wysokotonowe Paradigm Signature S2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uszkodzone wysokotonowe Paradigm Signature S2

Witam,

mam pewien problem z moimi S2. Jeden wysokotonowy mechanicznie wygląda na zdrowego, przy niektórych utworach jednak przesterowuje/zniekształca. Jest na tyle jeszcze znikome że nie wszyscy w domu to slyszą, mi jednak przeszkadza :) zamieniłem kolumny miejscami i zjawisko wędruje czyli nie utwór, wzmak czy kable. Natomiast drugi wysokotonwy jest mechanicznie nierówny/odchylony (zdjęcia) i przykładając kolumny obok siebie gra jednak inaczej, troche przytłumione i mniej głosu. Zawieszenie niby nienaruszone ,ale krzywo wklejone ?

Spróbuję skontaktować się z którymś dystrybuterem o nowe , ale coś czuję że jak usłyszę cenę to się przewrócę :> :>

Miałby ktoś jakiś pomysł jak to naprawić, albo co z tym najlepiej zrobić ? Dodam aby jeszcze że gra to jako front z serią studio: CC-590 i Studio 10 jako rear.

Pozdrawiam
    Dawid

zapewne odksztalcilo sie w skutek dzialania ciepla lub slonca
    to sa zywice reagujace na cieplo

trzeba by to jakos podgrzac i wyprostowac. ale jak?

Skomentuj

tak jak myslalem "... koszt zakupu nowego przetwornika wysokotonowego wynosi 1,279 zł brutto za szt ..."

Skomentuj

no to zostaje zabawa z naprawa

Skomentuj

Co z tymi wysokotonowymi z Paradigm'a, naprawiles, czy wymieniles uklad kopulki ? Pamietam w latch 90 tych Paradigm uzywalo Vifa'e a potem skopiowali ja i zaczeli zrobic swoje wersje z aluminiowa kopulka ale anodyzowana i porzadnym odlewem. Za 350$ Can wymiana nie jest warta swieczki, to jest zlodziejstwo. Podobny glosnik robi Tympany z aluminiowa kopulka (25$) nawet uklad drgajacy moze wymiarami byc taki sam. Rozbiore swoje stare D25AC i wrzuce zdjecie. Powodem przechylenia sie ukladu drgajacego jest niska czestotliwosc podzialu 1,8kHz i przeciazenie mocowe - niewiem co sobie Paradigm ubzdural ale zwykla Vifa raczej niegra ladnie ponizej 2,5-3kHz, bez dodatkowych filtrow RLC. Jesli nie transplant cewki z Tympany to moze warto wsadzic inny glosnik ktory mozna nisko przyciac, nawet lepszy - malo to Seasow, Scanow, SB Acoustics, nawet moze i krajowy STX by dal rade. Za 1200zl to mozna je tak przerobic ze napewno zagraja lepiej niz cudo z Mississauga'i (wole cuda z Focus Audio, przynajmniej mozna dostac glosniki zastepcze za normalne ceny z ScanSpeak, Peerless, Eton), ostatni dealer Paradigm'a w Ottawie zamknal sie z rok temu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
            Za 350$ Can wymiana nie jest warta swieczki, to jest zlodziejstwo.
            "P-Be™ Pure-Beryllium Tweeter Domes." to by tłumaczyło cenę

https://www.paradigm.com/products-ar.../page=overview

Skomentuj

Ah to, nowe signature, to niestety trzeba bedzie zaplacic. Ale jestem pewnie, ze nasz kolega to napewno przeforsowal z iloscia mocy podanej glosnikowi. Tak appropo to nawet zwykle glosniki zamienne Paradigm nie sa tanie w Kanadzie. Cykalo i cykalo az sie przegrzalo....

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tak czy inaczej 1,8kHz to zaniska czestotliwosc by nie miec problemow jesli podaje sie 140W w parametrach - sam producent zawinil w tym przypadku.

Skomentuj

Czaruję...
              X