Witam serdecznie wszystkich i chciałbym pogratulować wszystkim, którzy tak fachowo "obstawiają" to forum. Podziwiam jak profesjonalnie i z jakim zaangażowaniem podchodzicie tu do tematu nagłośnienia.
Nie ma co ukrywać, jestem początkującym DIY Audio jednak postanowiłem skonstruować swoją kolumnę - pierwszą, ostatnią .... zobaczymy
zgodnie z zasadą: .... posadź drzewo i zbuduj kolumnę.
Czytałem całe mnóstwo forów, opinii, schematów, itp. jednak nie chcę wchodzić zbyt głęboko - nie zamierzam zostać profesjonalistą w projektowaniu kolumn. Co do gotowych projektów to mam wrażenie, że żaden mi nie pasuje, a raczej nie pasuje do posiadanych już przeze mnie głośników i wzmacniacza.
Mianowicie, do celu:
Mam głośniki:
2 x M.18.150.8MC GDM-17-180
2 x W.30.200.8.MC W.STX.12.2.200.8.F.S.MC
dostałem w spadku po konstruktorze ....
myślałem żeby dodać do nich: STX GDWT-9-200-8-PB
i zrobić system 3D
napędzacz SHARP SX-8800H 2X320 Watt - z przedwzmacniaczem - w posiadaniu /napędza skromne kolumny, szkoda nie wykorzystywać jego mocy/
założenia dla mnie:
1/ 2 kolumny
1/ możliwie wykorzystać posiadane głośniki - dopuszczam jednak zmiany
2/ obudowę do 30'tki zgodnie z zaleceniem producenta oddzielnie, żeby nie wypchnęła średniotonówki - chyba zamkniętą, bez BR (też zalecenie producenta)
3/ reszta głośników oddzielnie, kontynuacja obudowy
4/ zwrotnica - tu też potrzebna pomoc - cięcia tak na oko mogą zniszczyć moje wrażenia słuchowe, chociaż nie stawiam wymagań idealności, kolumna ma grać, najlepiej z ciut podbitym basem - muzyka ... powiedzmy dyskotekowa: pop, dance, house
5/ kolumny mają grać na otwartej przestrzeni, dość głośno na przestrzeni 40 m2
6/ martwi mnie skuteczność głośnika M.18.150.8MC GDM-17-180 - ale miałem nadzieję, że przy odpowiednim cięciu z niskotonowym uzupełnią się.
proszę o pomoc, konstruktywne uwagi
Pozdrawiam
Michał
Nie ma co ukrywać, jestem początkującym DIY Audio jednak postanowiłem skonstruować swoją kolumnę - pierwszą, ostatnią .... zobaczymy
zgodnie z zasadą: .... posadź drzewo i zbuduj kolumnę.
Czytałem całe mnóstwo forów, opinii, schematów, itp. jednak nie chcę wchodzić zbyt głęboko - nie zamierzam zostać profesjonalistą w projektowaniu kolumn. Co do gotowych projektów to mam wrażenie, że żaden mi nie pasuje, a raczej nie pasuje do posiadanych już przeze mnie głośników i wzmacniacza.
Mianowicie, do celu:
Mam głośniki:
2 x M.18.150.8MC GDM-17-180
2 x W.30.200.8.MC W.STX.12.2.200.8.F.S.MC
dostałem w spadku po konstruktorze ....
myślałem żeby dodać do nich: STX GDWT-9-200-8-PB
i zrobić system 3D
napędzacz SHARP SX-8800H 2X320 Watt - z przedwzmacniaczem - w posiadaniu /napędza skromne kolumny, szkoda nie wykorzystywać jego mocy/
założenia dla mnie:
1/ 2 kolumny
1/ możliwie wykorzystać posiadane głośniki - dopuszczam jednak zmiany
2/ obudowę do 30'tki zgodnie z zaleceniem producenta oddzielnie, żeby nie wypchnęła średniotonówki - chyba zamkniętą, bez BR (też zalecenie producenta)
3/ reszta głośników oddzielnie, kontynuacja obudowy
4/ zwrotnica - tu też potrzebna pomoc - cięcia tak na oko mogą zniszczyć moje wrażenia słuchowe, chociaż nie stawiam wymagań idealności, kolumna ma grać, najlepiej z ciut podbitym basem - muzyka ... powiedzmy dyskotekowa: pop, dance, house
5/ kolumny mają grać na otwartej przestrzeni, dość głośno na przestrzeni 40 m2
6/ martwi mnie skuteczność głośnika M.18.150.8MC GDM-17-180 - ale miałem nadzieję, że przy odpowiednim cięciu z niskotonowym uzupełnią się.
proszę o pomoc, konstruktywne uwagi
Pozdrawiam
Michał
Skomentuj