Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o pomoc, projekt zwrotnicy, podpowiedzi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o pomoc, projekt zwrotnicy, podpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich i chciałbym pogratulować wszystkim, którzy tak fachowo "obstawiają" to forum. Podziwiam jak profesjonalnie i z jakim zaangażowaniem podchodzicie tu do tematu nagłośnienia.

Nie ma co ukrywać, jestem początkującym DIY Audio jednak postanowiłem skonstruować swoją kolumnę - pierwszą, ostatnią .... zobaczymy
    zgodnie z zasadą: .... posadź drzewo i zbuduj kolumnę.

Czytałem całe mnóstwo forów, opinii, schematów, itp. jednak nie chcę wchodzić zbyt głęboko - nie zamierzam zostać profesjonalistą w projektowaniu kolumn. Co do gotowych projektów to mam wrażenie, że żaden mi nie pasuje, a raczej nie pasuje do posiadanych już przeze mnie głośników i wzmacniacza.

Mianowicie, do celu:

Mam głośniki:

2 x M.18.150.8MC GDM-17-180
    2 x W.30.200.8.MC W.STX.12.2.200.8.F.S.MC

dostałem w spadku po konstruktorze ....

myślałem żeby dodać do nich: STX GDWT-9-200-8-PB
    i zrobić system 3D

napędzacz SHARP SX-8800H 2X320 Watt - z przedwzmacniaczem - w posiadaniu /napędza skromne kolumny, szkoda nie wykorzystywać jego mocy/

założenia dla mnie:
    1/ 2 kolumny
    1/ możliwie wykorzystać posiadane głośniki - dopuszczam jednak zmiany
    2/ obudowę do 30'tki zgodnie z zaleceniem producenta oddzielnie, żeby nie wypchnęła średniotonówki - chyba zamkniętą, bez BR (też zalecenie producenta)
    3/ reszta głośników oddzielnie, kontynuacja obudowy
    4/ zwrotnica - tu też potrzebna pomoc - cięcia tak na oko mogą zniszczyć moje wrażenia słuchowe, chociaż nie stawiam wymagań idealności, kolumna ma grać, najlepiej z ciut podbitym basem - muzyka ... powiedzmy dyskotekowa: pop, dance, house
    5/ kolumny mają grać na otwartej przestrzeni, dość głośno na przestrzeni 40 m2
    6/ martwi mnie skuteczność głośnika M.18.150.8MC GDM-17-180 - ale miałem nadzieję, że przy odpowiednim cięciu z niskotonowym uzupełnią się.

proszę o pomoc, konstruktywne uwagi

Pozdrawiam
    Michał

Zamieszczone przez michal_e51 Zobacz posta
    myślałem żeby dodać do nich: STX GDWT-9-200-8-PB
    nie psuj sobie sluchu takimi glosnikami :/
    zwykle gdwk pc wystarcza

4/ zwrotnica - tu też potrzebna pomoc - cięcia tak na oko
    jak ma byc prosto, tanio i szybko to zostaje jedynie zakup "gotowych" zwrotnic :/
    tak wiec nie masz co wybrzydzac co do brzmienia jak nie chcesz wydac kasy lub sie doksztalcic

6/ martwi mnie skuteczność głośnika M.18.150.8MC GDM-17-180
    przeciez mial byc wyeksponowany bas

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      nie psuj sobie sluchu takimi glosnikami :/
      zwykle gdwk pc wystarcza
      w pierwszej myśli T.10.200.8.PC - ale jeszcze wyższa skuteczność, wolałbym poszukać czegoś do 91 dB

jak ma byc prosto, tanio i szybko to zostaje jedynie zakup "gotowych" zwrotnic :/
      tak wiec nie masz co wybrzydzac co do brzmienia jak nie chcesz wydac kasy lub sie doksztalcic
      no właśnie, uniwersalne .... i tutaj wszystkich mrozi, myślałem, że słowo "uniwersalna" zwrotnica jest zakazana na tym forum :) może żeby uprościć, myślałem raczej o: 1/ odpowiednim doborze przedziałów 2/ projekt z programu 3/ wykonanie - elektronik, lub samemu z pomocą elektronika
      szkoda mi składać głośników, zapłacić za uniwersalną zwrotnicę i płakać, że to nie gra.
      Dokształcić może nie tak bardzo, a co do kasy - jestem świadomy, że trzeba będzie coś dołożyć

a jeżeli już uniwersalna 800/4,1 KHz przy nachyleniu 12 dB ?

przeciez mial byc wyeksponowany bas
      chyba każdy na imprezie lubi jak głośnik trochę zamruczy z szacunkiem dla tych co nie lubią

Skomentuj

w pierwszej myśli T.10.200.8.PC - ale jeszcze wyższa skuteczność, wolałbym poszukać czegoś do 91 dB
        ale po co?
        przeciez kolumna powinna grac rownym pasmem

no właśnie, uniwersalne .... i tutaj wszystkich mrozi, myślałem, że słowo "uniwersalna" zwrotnica jest zakazana na tym forum może żeby uprościć, myślałem raczej o: 1/ odpowiednim doborze przedziałów 2/ projekt z programu 3/ wykonanie - elektronik, lub samemu z pomocą elektronika
        szkoda mi składać głośników, zapłacić za uniwersalną zwrotnicę i płakać, że to nie gra.
        niestety jak nie zrobisz tego jak nalezy to efekt koncowy jest jedna wielka losowa

Skomentuj

niestety jak nie zrobisz tego jak nalezy to efekt koncowy jest jedna wielka losowa
          ze względu na niską frekwencję odpowiedzi zdam się na losową, a nóż będzie wystarczająca do zastosowania kolumn.

pytanie - zwrotnice mają oznaczone swoje moce ... dla tego zestawu głośników muszę zsumować max moce głośników i z taką mocą dobierać zwrotnice ?
          patrząc na stronę stx'a zwrotnice są maksymalnie 200 W ...

Skomentuj

pytanie - zwrotnice mają oznaczone swoje moce ... dla tego zestawu głośników muszę zsumować max moce głośników i z taką mocą dobierać zwrotnice ?
            zwrotnice nie maja mocy!
            moc to jedyny argument na jaki reaguje przecietny klient i dlatego jest naduzywany! :p

w zwrotnicach najwazniejszy parametr to... fakt ze jest zaprojektowana pod KONKRETNY zestaw glosnikow

Skomentuj

Czyli rozumiem, że dla próby spokojnie mogę wziąć STX-a:

3D-12-8/8/8

nie zagrzeje się ? :???:

Skomentuj

sumowanie mocy to najglusza rzecz jaka robia wszyscy poczatkujacy
                zwrotnica dziala rownolegle wiec nic sie nie sumuje tutaj :p

najwiecej mocy idzie na glosnik niskotonowy, ktory ma jakies 100w. a zwrotnica niby na 200w wiec sie raczej nie zagrzeje :p

Skomentuj

Czaruję...
                X