Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe, zgrabne kolumienki dla niewymagającej Pani

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podobają mi się te kolumny na Daytonach. Ciekawi mnie taki wzmacniacz na panelu ze zwrotnica aktywna tylko gdzie i za ile to dostać i jak szukać?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

dolphin123 miał składać jakieś małe monitorki.. ale nie wiem czy projekt się zakończył.. było nawet zdjęcie obudów..

Skomentuj

To chyba były monitorki na szerokopasmowych Fountekach.

Skomentuj

Ma ktoś namiary na ten gotowy moduł wzmacniacza stereo z/bez korekcji, coś pewnie z aliexpress lub innego chińskiego?

Skomentuj

Nie mogę edytować. http://allegro.pl/glosnik-szerokopas...673360683.html. ktoś by mógł coś powiedzieć o tych 'tanioszkach' ?

Skomentuj

Ten SMSL jest w takiej cenie ze nie opłaca się lutować samemu:
              https://pl.aliexpress.com/item/2016-...3-662be2a0a556
              Gra nieźle.

Skomentuj

Mnie właśnie przyszedł..
                https://pl.aliexpress.com/store/prod...794371440.html

W weekend sprawdzę jak działa...

Skomentuj

Drogie to to. Chyba lepiej zwykły wzmak kupić i bez ficzerow

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                    dolphin123 miał składać jakieś małe monitorki.. ale nie wiem czy projekt się zakończył.. było nawet zdjęcie obudów..
                    Ja zrobiłem małe mini-monitorki
                    https://diyaudio.pl/showthread.php/2...-mini-monitory

Ale to raczej dla "bardziej wymagających". I raczej nie zaliczył bym ich do kategorii "budżetowej", bo koszt samych głośników to ~1000,- zł
                    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

http://www.justdiyit.com/gavroche-dx/

Masz co najmniej trzy różne konstrukcje tam opisane (patrz na odnośniki)
                      Last edited by jaro4444; 08.07.2017, 18:01.

Skomentuj

Jaki przetwornik do 1droznych monitorkow?
                        Tang band, rs100, cos z sb lub morela?
                        Rzuccie opinie to zamowie z usa i za jakis czas przydałby sie forumowy projekt bo jest parcie na 4litrowe biurkowce

Skomentuj

Dobra, do tego będzie klasyczny wzmacniacz o niewielkiej mocy, więc chodzi o pasywną konstrukcję diy. Szerokopasmowa brzmi całkiem w porządku, ale czy taki rs100 wystarczy żeby nagłośnić w odpowiedni sposób pokój 12mkw?
                          Last edited by gazela922; 11.07.2017, 09:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez gazela922 Zobacz posta
                            czy taki rs100 wystarczy żeby nagłośnić w odpowiedni sposób pokój 12mkw?
                            Zależy od wymagań.
                            Jeśli chodzi o głośność samego głośnika, to jeśli był by odcięty od dołu + mały subik, to tak.
                            Natomiast czy sam z siebie nagłośni 12mk basem, no to tutaj może być ciężko.
                            W wersji aktywnej z korekcją w dużo większym pokoju dawał radę.

Skomentuj

Bez suba. Tylko dwie kolumny. Głównie pop-rock czy coś tam z radia, jakiś trap.

Skomentuj

Nie nakłaniam do zakupu Daytona, kieruje się tylko wielkością obudowy która to przy Daytonie będzie mniejsza niż w przypadku projektu Pawła.
                                Zapewne monitorki Pawła zagrają lepiej.

Bez bezpośredniego porównania ciężko stwierdzić, ale już sama wielkość głośnika basowego i jego parametry mówią że basu powinno być więcej.
                                Oczywiście tutaj zwrotnica też robi swoje, przy Daytonie też byś musiał kombinować z filtrem.

Skomentuj

Ma byc male, miec bas, naglosnic spory pokoj i nieduzo kosztowac... Cos mi sie wydaje, ze kolega ma chyba zbyt wybujala fantazje :)

Skomentuj

Ja myślę, że w takim przypadku pozostaje dżin z lampy, który takie marzenie spełni albo tanie, albo dobre... Pamiętam ze swoich poszukiwań projektów - albo tanie, albo dobre. I albo głośne i z basem, albo małe

Skomentuj

Ma grać. Lepiej od zestawów komputerowych za 200zl. Nic więcej. Nagłośnić to duże słowo może. Po rodu grać lepiej niż tv.
                                      Macie w tytule, że dla kogoś nie wymagającego, ma zagrać po prostu lepiej od zestawów komputerowych co wydawało mi się logicznym porównaniem, pasywne, niezbyt szerokie i łatwe do napędzenia, czy to dżin z lampy? Nie wydaje mi się, jak nie macie pomysłów to zbędne komentarze zachowajcie dla siebie.
                                      Czy jak napiszę lepszy stosunek cena/jakość do gotowych tanich kolumn 2.0 aktywnych to już rozjaśni się?

Last edited by gazela922; 12.07.2017, 07:24.

Skomentuj

Przeciez juz dostales propozycje, sporo pomyslow, ale chyba nie do konca masz swiadomosc tego, ze im tansze diy tym mniej oplacalne.

Skomentuj

Mam mam. Dlatego pytałem o Daytona a nie stxa czy coś. Propozycje mi się podobają, szczególnie na szerokopasmowych ale nie miałem okazji słuchać coś lepszego niż noname więc ciekawi mnie jak sobie toto w pojedynkę poradzi. Dzięki wszystkim. W razie czego możecie podesłać inne propozycje które rozważę, gdyż jeszcze sporo czasu na podjęcie decyzji.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X