Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory DIY zmiana głośników (STX FGX + PCX)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory DIY zmiana głośników (STX FGX + PCX)

Witam,

Zrobiłem kiedyś takie monitorki z racji iż kupiłem po okazjonalnej cenie głośniki 2x GDWK 10/80/19 i 2x WESTRA XM-165-1398. Pojemność 17,5 L , ścianki 18 mm, obudowa zamknięta.
    Zwrotnice chciałem jakąś do tego ogarnąć ale że głośniki budżetowe to pozostałem tylko na obcięciu dolnego pasma dla wysokotonówki kondensatorem.

Chciałbym je zmodyfikować, planuje zastosować głośniki STX-a
    głośnik wysokotonowy: T.10.200.8.PCX lub T.10.200.8.ALX
    głośnik nisko-średniotonowy: W.18.200.8.FGX

i dodać bass reflex z tyłu kolumn, pytanie również jaki długi i jakiej średnicy,bo chce zastosować się projektu zwrotnicy LuSzTiego z tematu

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...kt%20lusztiego

Czy pomimo różnic w budowie kolumn z projektu i moich kolumn mogę zastosować takie zwrotnice? Pojemność jest podobna, rozmieszczenie głośników też. Chyba powinno być ok :)
    PCX czy ALX różnica w cenie nie wielka. Ja osobiście lubię jak góra jest detaliczna, ale przyjemna dla ucha, nie ostra, nie metaliczna.Nie znam tych wysokotonowców, doradzicie coś?
    Last edited by tomek470; 13.07.2017, 12:48.

Cześć.
    Fajne wykonanie.
    Zwrotkę możesz zastosować z projektu Lusztiego.
    BR przelicz w WinISD.
    Weź wysokotonowke ALX.

Skomentuj

Dzięki za konkretną odpowiedź

obliczyłem w programie WinISD, o ile dobrze wprowadziłem parametry, wyszło jakoś dziwnie bo przy średnicy bass reflexu 7 cm długość wyszła 30 cm:
      Last edited by tomek470; 13.07.2017, 14:40.

Skomentuj

Zmień sobie miarę na cm (kliknij lpm w jednostke) . Chyba że ci wygodniej w metrach :). Co do strojenia b-r to możesz spróbować zmniejszyć średnicę. Teoretyczne win isd pokazuje jaka minimalna średnica będzie ok (kolor vent mach zmienia się na czerwony...przynajmniej ja tak zawsze rozumowalem że to jest od tego ). Jak zmniejszysz średnicę to zmniejszy się też długość tunelu.

Skomentuj

chyba jest ok, zmieniłem jeszcze strojenie na 40 Hz

wychodzi 17 cm przy 5 cm

Skomentuj

Czy zamiast Kon. 6,80uF 250VDC 10% MKT owalny l-31/21/15 mm mogę użyć: Kon. 6,80µF 160VDC 10% MKT owalny l-25/19/13 mm ?

Skomentuj

Możesz :)
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ok

głośniki zamówione, wyszło 383 zł z wysyłką
                elementy zwrotnicy 130 zł‚ + przesyłka (chciałem zamówić w polinku ale chyba mają jakiś problem ze stroną)

bass reflex 5cm sr. 18,5 cm dł. po 7 zł
                Last edited by tomek470; 13.07.2017, 17:53.

Skomentuj

Sprawdzi ktoś czy jest dobrze ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

zmiana rezystora na 2r7

Skomentuj

Hej

Komplet złożony

Trochę zajęło frezowanie pod FGX-a ale się udało.
                    Odnośnie dźwięku to tak:
                    na pewno jest przestrzennie, dobrze oddzielone instrumenty,czysto.
                    ALX u góry brzmi bardzo przyjemnie, nie męczy ucha a jednocześnie jest bardzo detaliczny.
                    Średnie tony jasne, w pewien sposób inne niż z głośnika z membraną papierową, choć nie jestem
                    pewien czy to przez membranę z włókna szklanego FCX-a.
                    Basu dużu nie ma ale jest bardzo poprawny i słychać że gra równo.

Wniosek: Myśle że ALX i FCX w połączeniu razem oferuje świetny stosunek jakość/cena. Polecam
                    Last edited by tomek470; 19.07.2017, 06:52.

Skomentuj

Czaruję...
                    X