Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co można by pozmieniać w moich kolumnach aby zagrały trochę lepiej ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co można by pozmieniać w moich kolumnach aby zagrały trochę lepiej ?

Witam , parę ładnych lat temu postanowiłem wykonać swoja pierwsza konstrukcje DIY która gdzieś tam podpatrzyłem na forum ale niestety w tamtym czasie głośniki na których byl oparty projekt były już ciężko dostępne no więc dzięki malej pomocy z forum zbudowałem kolumnę na bazie 2X ARN 226/07/04 ,ARP 150/00/08 i GDWK 10/80/19 8 ohm obudowa br nie pamiętam już strojenia ani pojemności obudowy na pewno była liczona chyba na 69 albo 59 litrów ale nie jestem pewny na 100 % . Niestety z tego względu że pozmieniały się nieco same głośniki miałem też problem z zwrotnica i pomagał mi jeden z forumowiczów ale było to liczone w programie na podstawie przepisanych charakterystyk głośników . W tym momencie wprowadzam się do nowego domu i żal mi tych głośników wyrzucać ponieważ obudowy jakie zrobiłem konkursu piękności by nie wygrały ale postanowiłem w końcu zabrać się do tego solidnie i zrobić nowe lakierowane na czarno obudowy coś ala pianino i pojawia się okazja żeby może coś pozmieniać w głośnikach , nie ukrywam ze podobają mi się te duże ARN i chciałbym je zostawić a można by zmienić coś w sredniotonowym pasmie i wysokim ale pewnie będzie problem z zwrotnica i tu moja prośba do was gdyż ja już dawno nie jestem w temacie co można by pokombinować żeby zagrało to troszkę ładniej ? Pozdrawiam

Nic nie zrobisz.
    Już teraz na tym co jest należało by pomierzyc głośniki i zrobić poprawną zwrotnicę.
    Każda zmiana głośnika będzie wymagała tego samego.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

A może jakieś propozycje gotowego zestawu 3.5 drożnego co zagra trochę lepiej od mojego na głośnikach minimum 20 cm średnicy gdyż lubię masywny wygląd kolumny , pomieszczenie około 40 m2 a na forum nie znalazłem niczego oprócz własnie zestawów opartych na głośnikach tesli .

Skomentuj

Proponuje zmienic cale kolumny.

Skomentuj

Nie przeskoczysz. Koszt zaprojektowania przez kogoś zwrotnicy przewyższy kosz kolumn. A samemu za dużo do nadrobienia wiedzy itp.

Jak być chciał coś nowego na 3 drogi, to koszt cię zabije w porównaniu do TVM. Czasy poszło do przodu od ich lat świetności, głosniki są droższe a same zaprojektowanie zwrotnic to z 1000zł byś musiał dać, nie licząc nowych obudów.

Także szukaj użwek gotowych albo ciesz się tym co masz.
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Czaruję...
          X