Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani closed - da się?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tani closed - da się?

Tak mnie naszło na rozważania... Wiem, że poruszany już był temat przewagi BR na zamkniętą, ale uparty jestem i dalej twierdzę, że mi bardziej podchodzi bas z zamkniętej I tak się zastanawiam, czy da się coś zrobić względnie tanio, czy będzie to rzeźba z grzebaniem po głośnikach który się nada i będzie drogi, czy uda się coś wykombinować.

Ale co chcesz zrobić?

Skomentuj

Kolumienki jakieś, raczej nie suba - ciężko by to było upchać...

Skomentuj

Da się. Ale do czego to ma być. Jakiś czas temu naprawiałem zestawy Tonsil ZgC-50-8-44. Koszt wymiany membran, kondensatorów, wytłumienia oraz uszczelnienia wyniósł mnie 300 zł. Zestawy do naprawy kupisz za niewielkie pieniądze, jednak każde nadają się do regeneracji. W tym zestawie rozbudowałem zwrotnicę w oparciu o pomiary. Zestaw brzmi poprawnie a w odbiorze nie męczy. Bas jest przyzwoity, jednak nic poza tym. To są niedrogie zestawy.
        Last edited by polledent; 19.08.2017, 09:28.

Skomentuj

http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html

Skomentuj

Do tonsila jestem zrażony po altonach. U mnie jedynym plusem było to, że jak chciałem "zaszaleć" i pokręcić daleko gałką, to coś grały. Ale to BR... Przy małych kolumnach miałem porówna fala się nie odbija i nie "przepływanie bezpośrednie, przy mojej tragicznej akustyce, między B&W CDM.2 a Dali 1001. Basu w Dali mniej, nie schodził tak nisko, ale był inny. Wymyśliłem sobie teorię, że ten skoro membrana pracuje również w drugą stronę to jest to pi razy oko coś na zasadzie fali wewnątrz kolumny, która ucieka przez BR a przy zamkniętej tego nie ma, bo ta sama fala wyhamowuje głośnik, więc bas jest mniej rozlazły i szybszy. Takie moje bzdury powstałe w głowie przy braku pojęcia...

Mi po prostu nie zależy na mega zejściu choć zastanawiam się jak by było z basem w tym przypadku https://www.youtube.com/watch?v=bfQ7ucGQdOM choć zauważyłem, tak jak w temacie z tym co słuchamy, że na YT jest mniej basu niż przy słuchaniu z Apple Music albo z FLAC... np przy uderzeniu przy 1:30 min.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
              coś na zasadzie fali wewnątrz kolumny, która ucieka przez BR a przy zamkniętej tego nie ma, bo ta sama fala wyhamowuje głośnik
              To nie fala hamuje głośnik, to powietrze zawarte w zamkniętej skrzynce, tak samo to działa w obudowie BR powyżej strojenia.
              Widocznie nie spotkałeś się z bardzo nisko strojoną obudową BR, więc ten "rozlazły" niski bas który nie przypomina nawet basu to furkot membrany i czasami powietrza z BR.
              A dalej to się robi temat rzeka, bo do tego dochodzi jakość wykonania głośnika, maksymalny liniowy wychył, wielkość BR jak i jego profilowanie, wielkość obudowy, typ muzyki jakiej słuchasz i tak dalej można wymieniać...

Do tonsila jestem zrażony po altonach
              Nie dziwię się, szczególnie jak to mogły być 70-tki...
              BRy są tam strojone chyba na 60 hz, tożto pukawka a nie bas, a przy zejściu te dziwnie profilowane BRy potrafią furczeć głośniej od muzyki, szczególnie jak są te siatki w BRach :lol:

Mi po prostu nie zależy na mega zejściu
              A powinno, bo obudowa closed ZAWSZE oferuje mega zejście, tylko nie zawsze ono jest słyszalne, czasami wręcz kompletnie, ale sam fakt że głośnik przy mega zejściu jest hamowany przez obudowę powoduje że nie słychać wyżej opisanych zniekształceń.

przepływanie bezpośrednie
              e? :huh:
              Last edited by Ven0n; 19.08.2017, 22:42.
              Wiecznie narzekam:glare:
              -Pieniądze szczęścia nie dają
              -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

qwa, kursor mi przeskoczył przy kreowaniu wiadomości... zamiast tego syfu

porówna fala się nie odbija i nie "przepływanie bezpośrednie

miało być porównanie bezpośrednie :/

Skomentuj

Czaruję...
                X