Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Optymalna charakterystyka głośników do odtwarzania dźwięku programów TV

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Optymalna charakterystyka głośników do odtwarzania dźwięku programów TV

Jaka jest optymalna charakterystyka głośników do odtwarzania dźwięku programów telewizyjnych? Nie chodzi mi o kino domowe gdzie ważne jest reprodukowanie efektów specjalnych jak wybuchy czy trzęsienie ziemi. Mam na myśli o wierne odtwarzanie dźwięku nie męczącego, pozwalającego na długie oglądanie programów telewizyjnych. Są jakieś publikacje na ten temat z wykresami optymalnych charakterystyk częstotliwościowych i kierunkowych głośników telewizora?

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
    Jaka jest optymalna charakterystyka głośników do odtwarzania dźwięku
    nawet czegos takiego nie ma, a co dopiero do tv
    jedno jest pewne - nie za wiele basu. jak buczy to strasznie meczy :/
    a reszta w miare liniowo

Skomentuj

Z mojej obserwacji jest tak, że programy tv są nagrywane tak żeby brzmiały dobrze na pierdziawkach wbudowanych w telewizor. Więc masz całe spektrum, obrypaną dynamikę, jakieś loudnessy itp. Nie licz na jakość dźwięku z programów telewizyjnych. Chyba im lepszy sprzęt odtwarza to co leci z telewizji, tym bardziej słychać że to badziew.

Skomentuj

podobnie jest z kolorami - na kazdym kanale inaczej podkrecone :p
        staralem sie poprawnie skalibrowac barwy na tv, zeby dalo sie tego ogladac nieco dluzej... niestety kazdy kanal wyglada inaczej i wiekszosc fatalnie! :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
          Jaka jest optymalna charakterystyka głośników do odtwarzania dźwięku programów telewizyjnych?
          Troche dziwne pytanie. Raczej rownowaga tonalna powinna zostac zachowana. Moim zdaniem wszystko zalezy tez od jakosci dzwieku danego kanalu. Sa takie ze na niczym dobrze nie brzmi. Czesto dzwiek kanalu jest podkolorowany - nisiie i wysokie, ale jakkolwiek to potrafi brzmiec przyjemnie na dobrym sprzecie. Na lepszym wzmacniaczu tez sie lepiej slucha.
          Last edited by jamess8; 04.10.2017, 17:20.

Skomentuj

Telewizor samsung 55 cali jak widac ponizej 100hz basu niema

Skomentuj

Miałem jakiś czas temu centralny jamo wyższy model 2 x 16cm , zasilany z jednego uni, od 60hz niby ładnie przetwarzał więc mu zdjalem trochę z suba i ustawiłem na pełne pasmo, na niektórych kanałach nie szło zrozumieć co w ogóle mówią tak niskie tony dominowały. Co do jakości z tv to zależy jaki program ale jest znaczna poprawa np przy zagranicznych kanałach czy filmach z HBO, ale dla tej paplaniny i oglupiaczy na naszych wiodących stacjach bym sobie darował temat

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz posta
                Telewizor samsung 55 cali jak widac ponizej 100hz basu niema
                i mieć nie może , bo na tych mini głośniczkach niski bas jest odfiltrowany , po to są soundbary żeby sobie lepiej telewizję posłuchać , a pasmo zawsze musi być liniowe choćby po to , że ktoś może słucha na słuchawkach.

Skomentuj

Czaruję...
                X