Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skompletowanie sensownego zestawu 5.0 do kina i muzyki.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skompletowanie sensownego zestawu 5.0 do kina i muzyki.

Powitać :)

Na wstępie napiszę że przewertowałem sporo tematów, ale znalazłem jednoznacznej i satysfakcjonującej odpowiedzi.

Poszukuję zestawu, który mógł bym wykonać samodzielnie. Jestem na etapie rozglądania się i mam spory kłopot z doborem elementów. Im więcej czytam tym jestem głupszy. Ale do rzeczy... Źródłem docelowym będzie Pioneer AX3/AX5 i pod niego chciał bym zrobić zestaw. W tym momencie szukam czegoś "godnego" do w/w Pioneera, ale jednocześnie nie rujnującego budżetu. Preferencje - (tutaj ból) często słucham muzyki, więc 50/50. O jakim zestawie myślę? No cóż, jeżeli spójność w kinie to 5 kolumn i wszystkie w konstrukcji d'appolito, z tą różnicą że front był by wolnostojącą kolumną, a centralny i satelity już mniejsze. Pisząc frontowa wolnostojąca - mam na myśli tą samą objętościowo kolumnę, z wydzieloną komorą balastową. Chciał bym zachować taką samą charakterystykę wszystkich kolumn. Ostatecznie (jeżeli warto) wszystkie jednakowe (przód na podstawkach). Wpadł mi w oko zestaw tritrix na głośnikach dayton, ale ciężko z dostępnością u nas, tak samo jak z opiniami... Ale mniej więcej takich kosztów chciał bym się trzymać - 2300 / 2800 za same przetworniki wraz z elementami zwrotnicy. Trochę zrażony jestem do STX, ale to nawyki zza czasów kiedy kolumny trzepały dźwiękiem a'la Altus 140. Może jednak ktoś mnie przekona do jakiegoś konkretnego zestawu

Aha, co istotne - pokój 5,5 x 4,5, wysokość 2,5 metra... Subwofer aktualnie posiadam, więc to plan na później jako dopełnienie.

Z góry dzięki za pomoc w wyborze i proszę o jakieś sugestie i dyskusję. Proszę też o sugestie, czy słusznie zakładam, że kolumny tylne pasuje również zrobić w konstrukcji d'appolito. Może nie ma to większego sensu?

PS. Jestem w stanie przeboleć parę złotych więcej, jeżeli jest jakiś gotowy projekt w stylu Jamo D500. Nawet kosztem degradacji dźwięku w stereo...
    PS2. Ważne info - nie ma możliwości pomiarów i kombinowania ze zwrotnicami, więc w grę wchodzą raczej gotowe projekty.
    Last edited by mbodniak; 16.10.2017, 21:33.

Przemyśl sobie najpierw

1. Ile płyt DVD lub Blue Ray nagranych oglądasz w miesiącu? Bo jak pobierasz divixy w stereo to Ci to całe 5.1 zbędne.
    2. Zestaw do kina i słuchanie muzyki. Już mi się to gryzie. Można amplituner przełączyć w stereo ale subwoofer kinowe raczej są wolniejsze jak te do muzyki.
    3. Pokój ma około 24 metrów ale czy satelity będziesz miał za sobą i będzie zachowana odległość czy jak przeciętny Kowalski satelity nad głową a kanapa pod ścianą. Jak tak to...

Nie zniechęcam Ciebie. Ale u nas panuje taka moda kino domowe a ludzie oglądają filmy z dźwiękiem stereo a całość rozstawiona jest tak, że wszystko wciśnięte jest na siłę między meble bo żona nie pozwala odsunąć kolumn od ścian. I jak efektu 5.1 nie było tak nie ma.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

1. Wszystkie filmy co najmniej ze ścieżkami w DTS/DD. No bez przesady Nie po to ktoś nagrywa ścieżki wielokanałowo żeby je degradować do stereo a później sztucznie podbijać do 5.1 amplitunerem. Baaaa... pozostaję dzięki temu przy filmach z napisami, bo polski lektor rozwala mi głośnością całą zabawę...
      2. Zdaję sobie sprawę że ciężko to pogodzić, nie mniej jednak AX3/AX5 w stereo powinien brzmieć (raczej tylko i wyłącznie) poprawnie. Ostatecznie osobny zestaw stereo mi pozostanie po wyjściu pre i tyle. Ale to chciał bym zostawić jako "ostateczną ostateczność". Dlaczego? A no dlatego że stereo ma mi przygrywać przy książce, czy krzątaniu się po pokoju. Więc tutaj nie oczekuję szału, zważywszy że do stereo zestaw osobny już mam i chcąc nie chcąc będę go porównywał.
      3. Aktualnie 60 cm nad głową, metr od tylnej ściany, po całej szerokości pokoju. Fotele na środku, równo rozstawione. Spokojnie, jest miejsce. Zakładam przeniesienie zestawu do większego pomieszczenia, ale jeszcze nie teraz.

Drążąc dalej - nie stawiam na kolumnach doniczek, nie traktuję ich też jak meble, nie wykręcam gałek tonów do maksimum...

A propos mody - dlatego właśnie nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.
      Last edited by mbodniak; 16.10.2017, 22:12.

Skomentuj

2300zl na głośniki i zwrotnice to niestety musisz celować w STX lub coś podobnego może na Sb Acoustic coś znajdziesz.Na Seas może być mało.

Popatrz na forum w dziale gotowych projektów między innymi Paweł S. robił kino domowe dla kogoś.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

No ok, będę jeszcze grzebał...

Skomentuj

Moje stone na podstawkach od... kwiatkow, ale za to z metr od sciany , troche lepiej niz Kowalskich. Tak na serio, glosniki musza min 6ohm impedancje i min 86-87dB efektywnosc, bo wszystkie made in Japan HT receivery z uwagi na cieplo jakie wytwarzaja przy pracy na 5 kanalach lubia palic koncowki mocy - niestety ale ciezko pobic prawa fizyki w tej cenie. Dobrze tez bys podniosl budzet bo wtedy masz wiekszy wybor. Z SB bylo by OK, nawet jak zrobisz miejsze satelity na tyl, ale z taking samymi wysokotonowymi i podobnymi membranami srednio-niskich to bedzie to w miare podobnie gralo. Co do D'Appolito to wlasnie masz juz problem z niska impedancja i czy ja wiem czy najlepsza konfiguracja - bo ludzie mi mowia ze moje poszkofony maja zamalo wysokich (ze wzgledu na inne rozchodzenie fal nie maja takiego powietrza jak konwencjonalne). Muszisz posluchac u kogos, bo w ciemno to ciezko trafic z gustem, jak nie, to bedziesz budowal co rok nowy zestaw i nigdy to nie bedzie to co oczekujesz. Oj nowe STX juz chyba nie sa az takie zle - 140 to pamietam z lat 80, zawsze sie gwizdki palily bo kazdy podkrecal wysokie by cykalo...

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Czaruję...
            X