Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik przenośny - źle dobrane głośniki do obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik przenośny - źle dobrane głośniki do obudowy

Witajcie!

Zakładam nowy temat bo nie miałem pod co podobnego się podpiąć.

Zacząłem budować przenośny głośnik, który z założenia miał być nieduży, w miarę lekki, dobrze grać i w miarę niedrogi. Kupiłem więc 2 szerokopasmowe Faital Pro 4FE35, Wzmacniacz TDA7492 2x50W, zasilany z ogniw Li-ion 5S5P + BMS (napięcie ok 20V) i przetwornica step up przed wzmacniaczem aby podawane było stałe napięcie. Zbudowalem już prawie obudowę o pojemności 6l netto i tutaj zaczął się problem…

Wykonałem jeszcze raz strojenie w WinISD i okazało się, że ta obudowa dla tych głośników jest zdecydowanie za mała. Zwiększając pojemność charakterystyka niskich częstotliwości wciąż nie jest liniowa, bardzo podbijane są częstotliwości w zakresie 70-300Hz, w najwyższym miejscu do 5dB. Nie wiem jak do zabrzmi, ale domyślam się, że będzie to dudnienie z dużym opóźnieniem (group delay 14ms w najlepszym wypadku).

Zastanawiam się co z tym zrobić, czy zwiększyć obudowę, czy wymienić głośniki na mniejsze czy i jedno i drugie. Myślałem o projekcie Pawła S, STX W.15.140.8 + T.10.200.8 aby wykonać jedną kolumnę i włożyć do środka elektronikę, tylko zastanawiam się jak to będzie grało na otwartej przestrzeni przy wąskiej kierunkowości.

I tutaj moje pytanie, czy charakterystyka kupionych 4FE35 faktycznie nie będzie brzmiała dobrze, czy można te głośniki jakoś wykorzystać skoro już je mam? Czy polecilibyście może jakieś inne przetworniki o mocy ok 30W i do niedużej obudowy?

Poniżej wrzucam specyfikację głośników.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)

http://www.faitalpro.com/en/products...p?id=401005150

Projektujesz w winisd obudowę otwartą (bass reflex) czy zamkniętą? Do tego głośnika moim zdaniem tylko obudowa zamknięta dobrze wytłumiona. Będzie lepszy impuls a pojemność mniejsza

Skomentuj

Obudowa projektowana jest otwarta - Bass reflex. Przy porównywalnej pojemności dużo niżej schodzi częstotliwościowo oraz zależy mi też trochę na pasywnej wentylacji elektroniki w środku więc taka musi zostać. Tylko dla tych głośników jest właśnie gorszy impuls bo ok 14ms i gorsza charakterystyka.

Poniżej zamieszczam wykresy tych głośników w WinISD dla otwartej i zamkniętej.

[IMG][/IMG]

Czy takie charakterystyki są jeszcze akceptowalne czy już nie? bo nie wiem jak to może zabrzmieć w praktyce. Jeśli nie, to poszukam po prostu innych głośników i zrobię drugą obudowę, zależny mi aby to później dobrze grało :)

Skomentuj

Parametr Group delay to nie jest impuls, poza tym wybrales sobie glosnik z bardzo wysoka dobrocia, wiec zasadniczo nie nadaje sie do obudowy BR. Zatem nie spodziewaj sie dobrych charakterystyk częstotliwości.

Skomentuj

Racja, miałem tutaj na myśli opóźnienie.

Kupując głośniki nie miałem jeszcze wystarczającej wiedzy dla ich zastosowania, głównie kierowałem się mocą i sprawnością, dopiero później to wyszło. Dlatego teraz najpierw wolę dopytać zanim zacznę dalsze prace :)

Mam 3 pomysły na te moje głośniki w tym zastosowaniu:

1. Membrany pasywne - podobno w zamkniętej obudowie można zejść podobnie z częstotliwością jak B-R, czy jest sens iść w tym kierunku?
          2. Dołożyć jeden głośnik nisko-tonowy, włożyć go do odseparowanej komory kolumny z B-R a posiadane głośniki 4FE35 włożyć do drugiej komory już zamkniętej o mniejszym litrażu. Głośnik basowy działający jako subwoofer zasilić z oddzielnego wzmacniacza lub gotowego wzmacniacza klasy D 2.1 oraz ustawić częstotliwość graniczną od jakiej 4FE35 już dobrze gra. To rozwiązanie poza większym zużyciem energii wydaje się być ciekawe, ale wolę poznać Waszą opinię.

I rozwiązanie ostatnie, kupić właściwe przetworniki i zrobić z nich głośnik lub nawet jakąś lepszą dwudrożną gotową kolumnę głośnikową używaną i do niej włożyć elektronikę - rozwiązanie chyba najprostsze ale też nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce.

Bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie sugestię i porady, tym razem wolę zacząć od zdobycia wiedzy a później wziąć się za robotę :)

Skomentuj

Czaruję...
          X