Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana wytłumienia kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana wytłumienia kolumn

Chciałbym zmienić oryginalne wytłumienie kolumn Tannoy Mercury M2.
    Czy może ktoś ma doświadczenie w tym temacie ?
    Dysponuję matą bitumiczną 10mm z filcem oraz wełną owczą 20mm z podbitką.
    Czytałem gdzieś, że mata bitumiczna z filcem na boki a wełna owcza na tył.
    Czy są jakieś ogólne zasady wygłuszania monitorów z BR tylnym ?

Ogolna zasada jest taka, zeby nie przetlumic obudowy BR. Mata z filcem i welna czy owata jest ok. Probuj na sluch tak jak Ci bedzie gralo lepiej, porownaj do drugiej kolumny z oryginalnym wytlumieniem.

Skomentuj

Odsłuch oczywiście jest planowany.
      Chciałem jednak wesprzeć się doświadczeniem kolegów, którzy już coś działali z tymi kolumnami.

Skomentuj

Maty bitumiczne najlepiej dać na największe ścianki, więc tutaj się zgadza że na boki.
        Wełna na tył w sumie też się zgadza.

Skomentuj

Oprócz wytłumienia zmieniane będą również elementy zwrotnicy, oraz szczegóły, takie jak okablowanie, gniazda wejściowe, uszczelnienie otworów głośników oraz zamontowane będą gniazda na kolce.
          Co do zwrotnicy, będzie rozdzielona na dwie części. Elementy wszystkie nowe, cewki powietrzne i kondensatory Jantzen Audio, rezystory metalizowane Mundorf, montaż przestrzenny.
          Szczegóły wkrótce. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Fox... Zobacz posta
            Oprócz wytłumienia zmieniane będą również elementy zwrotnicy, oraz szczegóły, takie jak okablowanie, gniazda wejściowe, uszczelnienie otworów głośników oraz zamontowane będą gniazda na kolce.
            Co do zwrotnicy, będzie rozdzielona na dwie części. Elementy wszystkie nowe, cewki powietrzne i kondensatory Jantzen Audio, rezystory metalizowane Mundorf, montaż przestrzenny.
            Szczegóły wkrótce.
            Chyba sie kolega zagalopowal. Te kolumny nie sa warte takich inwestycji.

Skomentuj

Inwestycja rzędu 250-280 zł, więc chyba do przyjęcia.

Skomentuj

Chyba ,chyba ,ale nie napisałeś nawet po co chcesz wprowadzać zmiany i jakie przyjąłeś założenia do tego tuningu .To ,że kolumny mają domyślnie lepiej zagrać nic nie mówi .Dysponujesz chociaż jakimś systemem pomiarowym i znasz parametry głośnika nisko-średniotonowego ?Qts,Fs?
                I o co chodzi w tym ,że zwrotnica ma być podzielona na dwie części ?Mają być dwa wzmacniacze?
                Last edited by czart; 01.11.2017, 12:34.

Skomentuj

Kolumny modyfikuję na swółj własny użytek.
                  Jako że nie zajmuję się tym zawodowo nie dysponuję właściwym sprzętem pomiarowym do pomiaru parametrów z tym związanych.
                  Będę się opierał w ocenie moich prac wyłącznie słuchem.
                  Choć wykonałem już dość sporo elektroniki, kolumny mam pierwszy raz na warsztacie.
                  W mojej ocenie kolumny te w wersji oryginalnej grają matowo. Chciałem dodać brzmieniu trochę więcej szlachetności. Poprawić je jak tylko to będzie możliwe w ramach tego budżetu.
                  Do pogorszenia brzmienia w każdym razie nie powinno dojść.
                  Zwrotnica będzie rozdzielona dla każdego głośnika na osobnej płytce. Większa cewka do woofera oraz większe kondensatory po prostu nie zmieściły by się na jednej płytce. Zaciski pozostają pojedyncze, choć będą solidniejsze.
                  Elementy o takich samych parametrach jak w oryginale.
                  Cewki poza indukcyjnością również o takiej samej rezystancji.
                  W następnej odpowiedzi mogę przesłać dane elementów zwrotnicy.
                  Post założyłem głównie licząc na porady dot. wytłumienia tych kolumn.
                  Last edited by Fox...; 01.11.2017, 13:57.

Skomentuj

Czaruję...
                  X