Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[3-way] W.32.500.8.MC + M.18.200.8.MCX + T.10.250.8.PCX (AWX) | SEAS 27TBFC/G - Zagra?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-way] W.32.500.8.MC + M.18.200.8.MCX + T.10.250.8.PCX (AWX) | SEAS 27TBFC/G - Zagra?

Witam!

Postanowiłem zbudować sobie takie o to 3-waye. Ciekaw jestem czy to zagra. Co do 12' na basie. Hmm.. przewinęła mi się niejedna 12'tka i lubię ten bas. Lubie te potęgę. Ten głośnik chcę mieć w kolumnie i on jest raczej nie naruszalną częścią tego zestawu. Tak samo myślę a propos średniaka, no do tego basu chyba on będzie idealny, natomiast problem mam z wysokim, bo z tego co wiem to oba grają naprawdę zacnie, jednak no seas to trochę wyższa półka - no i potrafi ponoć wytrzymać więcej tzw. dostawania w ciry. Nie jestem fanem [już przynajmniej] łomotu na 100% możliwości zestawu - jednak nie ukrywam, że lubię bas i czasami lubię lekko poszaleć z gałką wzmacniacza, więc chciałbym żeby to było jak najbardziej możliwe, ale no i żeby zagrało fajnie :) Da radę owy zestawik?

Następne pytanie moje to jest takie czy ktoś posiada może już gotowy projekt zwrotnic pod to z SEASEM lub na tym AWXie, ale z tym basem i midem. Ktoś coś wie?

Witam, dobór głośników jak najbardziej prawidłowy.
    Na dzień dzisiejszy nie ma zwrotnic pod takie głośniki.
    W planach mam wykonanie takiego projektu, niestety nie teraz.

Co do Seasa to wszystko zależy od tego do czego konkretnie mają służyć te kolumny.
    Jeśli chcesz grać głośno to ja bym wolał jednak PCX-a lub ALX-a, jak przepalisz to wymiana taniej wyjdzie.
    Last edited by marian; 02.11.2017, 13:08.

Skomentuj

Hmm... czyli póki co zostaje tylko wierzyć parametrom i symulacja w boxsim z parametrów i jakaś korelacja projektów zwrotnic z neta na owych głośnikach. :/ Trochę lipka. Albo na razie jakieś cudo uniwersalne za kilka groszy kupić*aby tylko grało, ale nie chce w sumie katować głośników na uniwersalnej zwrotnicy. Bardzo nie fajnie. Jakieś pomysły?

Skomentuj

Pomysły?
        Jak nie czujesz się na siłach z pomiarami i projektem zwrotki to może kup głośniki, zrób obudowę testową, znajdz kogoś kto zrobi zwrotnicę pod ten zestaw i wyślij na takie pomiary i projektowanie zwrotnicy zestaw do kogoś.

Skomentuj

A propos pomysłów to bardziej miałem na myśli czy ktoś może jeszcze kogoś podrzuci, kto miał styczność z podobnym projektem i może pomóc w kwestii projektu zwroty - nawet odpłatnie. Nie no spoko, dam sobie radę sam ze zwrotką - tylko tak się zastanawiałem czy może już ktoś ma jakieś gotowe - co by się samemu nie bawić.

To dzięki bardzo za szybkie odpowiedzi :) Pozdrawiam!

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Witam, dobór głośników jak najbardziej prawidłowy.
          Co do Seasa to wszystko zależy od tego do czego konkretnie mają służyć te kolumny.
          Jeśli chcesz grać głośno to ja bym wolał jednak PCX-a lub ALX-a, jak przepalisz to wymiana taniej wyjdzie.
          No właśnie ze mną jest różnię, bo czasem potrafi polecieć Dire Straits czy Joe Satriani, czasem Arch Enemy, a czasem jeszcze Vangelis, a jeszcze innego razu jakiś future house czy murzyński rap, więc ciężko mi naprawdę wypośrodkować. Na pewno chcę, aby się nie bał czasami troszkę głośniej pograć :)

Skomentuj

Ja też mam taki plan wykonania kolumn, ba, nawet mam te głośniki od prawie roku czasu, ale wysokotonowy to by był albo T.10.250.8.PCX, lub coś innego w tej cenie, a wybór jest spory i pewnie lepszy. Do dyspozycji mam też SB29RDC-C000-4 jak i VIFA DX25TG-09-04. Ale ruszę to w następnym roku, tak obstawiam, staram się obecnie zorganizować miejsce do pracy, nazwa kodowa "Kolega", będzie tekst typu:"gdzie ty znowu idziesz, ciągle gdzieś się szlajasz, idę do Kolegi", więc nikt nic więcej nie wie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
              Ja też mam taki plan wykonania kolumn, ba, nawet mam te głośniki od prawie roku czasu, ale wysokotonowy to by był albo T.10.250.8.PCX, lub coś innego w tej cenie, a wybór jest spory i pewnie lepszy. Do dyspozycji mam też SB29RDC-C000-4 jak i VIFA DX25TG-09-04.
              Ja planuję wykonać projekt najtaniej jak się da, ale z sensem.
              PCX czy tez ALX to spoko głośniki i nie kosztują dużo.
              Myślę że Kowalski nie potrzebuje nic więcej.

Te kolumny mają być kilerami Altusów :thumbsup:

Skomentuj

ALX ma 90dB, AWX/T.10.250.PCX 92dB,T.10.200.8.PCX 91dB.
                M.18.200.8.MCX 92dB i W.32.500.8.MC 92dB.
                Czy coś przegapiłem?

Skomentuj

jak sie nie spieszy i jak mi podrzucisz skrzynki, to w nowym roku moze bym sie tego podjal

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
                    ALX ma 90dB, AWX/T.10.250.PCX 92dB,T.10.200.8.PCX 91dB.
                    M.18.200.8.MCX 92dB i W.32.500.8.MC 92dB.
                    Czy coś przegapiłem?
                    Boisz się że nie da rady połączyć?
                    Z basu i tak zejdzie SPL po filtracji, średniaka ściszasz do poziomu basu po filtracji, dla wysokiego zostaje nadmiar SPL-u.
                    Zresztą charakterystyka takich kolumn powinna być lekko opadająca z podkręconą lekko najwyższą górą.
                    Przerabiałem już to w wilsonach

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    jak sie nie spieszy i jak mi podrzucisz skrzynki, to w nowym roku moze bym sie tego podjal
                    Eee, to był mój pomysł :angry:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Eee, to był mój pomysł
                      jak masz checi to bierz

ja stolarki nie ogarne tutaj wiec musze miec gotowce

Skomentuj

Jeśli miał bym to robić to na swoich głośnikach, po to aby trzymać te głośniki przynajmniej kilka miesięcy.
                        Osłuchanie różnych koncepcji zwrotnic trochę jednak trwa.
                        No i nie ukrywajmy, niektóre cewki do zwrotnic trzeba będzie kupić bo nie każdy ma taczkę cewek na stanie :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X