Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o wskazanie projektów kolumn w obudowie zamkniętej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o wskazanie projektów kolumn w obudowie zamkniętej

Witam wszystkich,
    Z powodu niedosytu związanego z obecnymi głośnikami chciałbym je zmienić na jakieś duże, dobre (akustycznie) kolumny w obudowie zamkniętej. Duże, ponieważ z tym się często wiąże zakres dołu pasma. Chciałbym też by miały możliwie płaską charakterystyą. Wolałbym obudowę zamkniętą, ponieważ podoba mi się w takich konstrukcjach szybkość i melodyjność basu.
    Początkowo myślałem, by kupić gotowce ale nic ciekawego z zamkniętych na rynku nie znalazłem (w normalnych cenach). Zacząłem więc przeszukiwać fora (w tym to forum oraz forum elektrody) w poszukiwaniach interesujących konstrukcji ale tu też niewiele znalazłem (praktycznie wszystko to BR).
    Pomyślałem więc by może stworzyć coś samemu (na głośnikach STX W.25.200.8.MC + M.10.80.8.MC + T.10.200.8.ALX). Czemu akurat te głośniki? Według opinii wielu osób głośniki firmy STX są całkiem całkiem. Wybór padł na ten woofer bo to jest jeden z dwóch jakie STX proponuje do obudowy zamkniętej, zaś pozostałe głośniki dobrałem tak, by miały podobną skuteczność.
    Wszystko wskazuje jednak na to, że póki co jestem jeszcze za cienki w uszach, by wykonać głośniki od podstaw, zwracam się więc do Was z prośbą o to, byście wskazali mi jakieś godne uwagi projekty kolumn w obudowach zamkniętych. Wymogiem jest to, by miały płaską charakterystykę w możliwie najszerszym paśmie oraz by dało się je w razie czego postawić na jakimś meblu (czyli dobrze byłoby, gdyby to były duże monitory, choć w ostateczności podłogówki też zaakceptuję).

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam,
    Maciek

Nie widzę opcji edycji tematu, więc piszę posta pod postem:

Jeśli nikt z kolegów nie kojarzy podobnego projektu, to może podpowiecie mi jakie alternatywnie głośniki mogę w takim projekcie zastosować... Jako przykład niskotonowego podałem W.25.200.8.MC. Nie ma zbyt dużo opinii w sieci na jego temat, ALE:

W.25.200.8.MC to stara nazwa GDN 25-100-8-SC a on nie ma byt pochlebnych opinii. Jeden z forumowiczów pisał w jednym z postów, że miał ten głośnik i go odradza. Czy mógłby w takim razie szerzej opisać czemu nie jest zbyt dobry i doradzić coś w zamian?
    Pozdrawiam,
    Maciek

Skomentuj

Głośniki jest po prostu słaby.
      Zwróć lepiej uwage na mniejszy model 22 MCX lub wiekszy 27-400-8MC.
      Myslisz że bas z dobrego projektu z obudową BR Ci się nie spodoba?

Skomentuj

Kolego Adzik94,
        Oba głośniki wskazane przez Ciebie są do BR.
        Co do closed i BR, to, oczywiście nie chcę generalizować, ale na podstawie moich dotychczasowych "kontaktów" z kilkoma konstrukcjami (nie najwyższych lotów), mogę wysnuć pewne stwierdzenie, że zamknięte grają troszkę inaczej. Nie oceniam, czy lepiej, czy gorzej, po prostu trochę inaczej. Dobrych konstrukcji BR czy TL dotąd nie słyszałem, więc nie zakładam, że tylko zamknięta mnie usatysfakcjonuje. Nie jestem uprzedzony do BR. Słyszałem po prostu kilku kolumn zamkniętych i grały fajnie. Zupełnie inaczej od głośników, które posiadam obecnie, i które mnie już męczą. Czy konstrukcja finalnie okaże się lepsza od dotychczas słyszanych (jeśli w ogóle uda mi się je wykonać) ? Nie wiem. Jeśli nie, i okaże się, że żyję w błogiej nieświadomości, trudno. Zbuduję wtedy coś sprawdzonego i polecanego na forum.
        Chciałbym jednak najpierw spróbować.

Pozdrawiam,
        Maciek
        Last edited by Maciek_C; 03.11.2017, 17:38.

Skomentuj

Jeśli nie słyszałeś, to proponuję najpierw posłuchaj. Generalnie tanie projekty z BR są zwykle dość wysoko strojone żeby wyciągnąć bas na "ilość" nie na jakość i takie słabe, bumiące wrażenie robią.
          Dobrze zestrojony BR nie przeszkadza w odsłuchu.
          Za tydzień audioshow, wpadaj, sam ocenisz.
          Jeśli głośniki są niedostosowane do zamkniętej, to też wychodzi słabo. W zeszłym roku były jakieś włoskie kolumny na 2x rewelatorach aluminiowych, nie pamiętam czy 8 czy 10 cali, to w zamkniętych i basu z tego wcale nie było. Słabo to na dole grało, chociaż te głośniki potrafią zagrać imponująco. Tyle, że nie w tej obudowie.
          Last edited by Micwoj; 06.11.2017, 08:26.

Skomentuj

Bas z obudowy zamkniętej może być (i jest) dobry.
            Ale nie ukrywajmy, wkładając do obudowy zamkniętej najtańszy głośnik nie sprawimy że bas będzie super, bo jest z obudowy zamkniętej.

Luszti ma po dwa Tiwy 200SX na kolumnę w obudowie zamkniętej.
            Gokar był na odsłuchu i mówił że bas nie urywał tyłka jeśli chodzi o jego ilość (a przecież powinien, 4 głośniki 8" powinny ładnie zamiatać), ale jakość tego basu była po prostu super.

Tyle że Tiw to nie STX

Skomentuj

2300 zł za same niskie tony to rzeczywiście "troszkę" sporo :)
              A czy któryś z kolegów zna może głośniki Dayton Audio, szczególnie z serii Classic? Chodzi konkretnie o DC250 lub DC300. Są dostępne w Polsce a za granicą je chwalą. Może iść w tym kierunku? Kolumna na DC300 to byłby kawał mebla ale na DC250 mogłoby wyjść całkiem całkiem...

Skomentuj

Z tego, co widzę, to te Daytony mają chyba piankowe zawieszenie. Czy powinienem się tego obawiać? Cały czas mam przed oczami głośniki tonsila z wykruszonym zawieszeniem, chociaż są głosy, że nowoczesne zawieszenie piankowe jest dużo bardziej wytrzymałe. Czy macie w tym jakieś doświadczenia?

Skomentuj

Cześć,
                  może nie takie wielkie ale w obudowie zamkniętej
                  http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html

Pozdrawiam
                  ws

Skomentuj

Dziękuję kolego wstach.
                    Faktycznie nieco mniejsze niż przewiduję ale do rozważenia przy braku wyboru :) opis wygląda zachęcająco.
                    Podrawiam,
                    Maciek

Skomentuj

Witam wszystkich!
                      Trochę to trwało ale chciałbym odgrzebać temat choć trochę czasu minęło.
                      Nie dawało mi spokoju wykonanie kolumn w obudowie zamkniętej a do tego postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym i zrobić kolumny w obudowach do których mam sentyment czyli w obudowach po altusach 110.
                      Nabyłem rzeczone obudowy, nabyłem głośniki, (Dayton Audio DC-250, STX M.15.150.8.MCX, STX T.10.200.8.ALX). Wiem, że głośniki różnią się efektywnością, więc odpowiednio je stłumiłem. W obudowach zaślepiłem otwory po pseudo bass reflexach, wykonałem wzmocnienia obudowy, wytłumiłem ją, wykonałem odgrodę dla średniaka o pojemności ok. 3l. Wstawiłem głośniki, dokonałem pomiaru każdego z osobna, zaprojektowałem zwrotnice, pomierzyłem całość i w pomiarach wychodzi całkiem dobrze. Problem w tym, że tego nie da się słuchać. Niby charakterystyka amplitudowa jest znacznie bardziej wyrównana niż moich Jamo E680 ale brak totalnie basu a dźwięk jest jakiś pudełkowy. Tak jakby pomiary nie zgrywały się z odsłuchem. Fakt, jest niedopasowanie fazy w głośnikach bo gdy odwrócę polaryzację średniego, nie ma charakterystycznych głębokich dziur ale czy to może być przyczyną tej "kaszany"?
                      Mam w związku z tym prośbę / sugestię do szanownych kolegów o pomoc w uratowaniu projektu, bo po pierwsze: szkoda zmarnowanego czasu i kasy; po drugie: wydaje mi się, że fajnie byłoby zrobić projekt głośników, które w sentymentalnych obudowach nadałyby nową jakość brzmienia tym zestawom.
                      W razie czego mogę załączyć stosowne pliki (pomiary wykonałem w holmimpulse a zwrotnicę projektowałem w BoxSim).
                      Pozdrawiam,
                      Maciek
                      Last edited by Maciek_C; 07.03.2020, 17:03.

Skomentuj

Brak dołka to podstawowy błąd, brak basu też może być powodowany przez baffle step.

Skomentuj

Czy koledzy mogliby zerknąć na wyniki pomiarów i symulacji i powiedzieć co robię nie tak?
                          Wyniki pomiarów poszczególnych głośników:
                          [IMG][/IMG]
                          Zaprojektowana w boxsim zwrotnica:

Wpływ zwrotnicy na poszczególne głośniki:

Wynik symulacji gotowej kolumny:

Wynik symulacji kolumny z odwróconą polaryzacją średniego tonu:

Wynik pomiarów zrobionej na tej podstawie kolumny:

Wydaje mi się, że pomiary i symulacje wyszły ok ale tego się słuchać nie da :???:

Starałem się uwzględnić baffle step w boxsim i rzetelnie wszystkie parametry obudowy wpisałem. W kolumnie zastosowałem też wzmocnienia obudowy w postaci dwóch płyt z mdf wklejonych skośnie tak, by jedna była pod ukos względem przód - tył a druga względem boków. Płyty są wklejone tak by nie były przegrodami całkowitymi a zajmowały ok. połowy przekroju kolumny.
                          Last edited by Maciek_C; 12.03.2020, 15:47.

Skomentuj

Zmień bramkę bo w tej chwili ten pomiar gotowej kolumny jest wiarygodny tylko na średnich i wysokich tonach. Masz średniotonówkę stx'a która zejdzie w miarę nisko. Wykorzystaj to. Utnij ją niżej. I zlikwiduj tą górę mount everest od 100 do 800Hz. Daj większą cewkę na niskotonowy i większy kondensator. Nie uwzględniłeś baffle step, a jeśli uwzględniłeś to zdecydowanie za słabo go zniwelowałeś. Prześlij mi te pliki jak chcesz to się pobawię :P .

No i ten głośnik jest tak naprawdę głośnikiem do obudowy b-r a nie zamkniętej. Wiem że kłóci się to z początkową koncepcją ale dorób bass reflex może.

I polecam jednak vituixcad'a i artę. Mi taki zestaw sprawdza się bdb.
                            Last edited by Oskar29; 12.03.2020, 17:14.

Skomentuj

Użyłem tych programów bo tylko te znam (z forów internetowych). Tymi o których piszesz muszę się zainteresować :)
                              Teraz miałbym problem by na szybko powtórzyć pomiary ale mam świadomość, że dół nie jest wiarygodny. HolmImpulse miał jakiś problem bo gdy zwiększałem bramkę to nie leciał do pełnych 20kHz tylko ucinał przy kilku kHz, dlatego zostawiłem jak jest.
                              Co do głośnika to tak - jest na granicy ze wskazaniem na BR ale po długim przeszukiwaniu forów tylko ten znalazłem jako kompromis między jakością i ceną, który jeszcze jako tako pasuje do obudowy zamkniętej.
                              W załączeniu wrzucam pomiary poszczególnych głośników i całej kolumny oraz plik do boxsim.
                              Wewnątrz archiwum są pliki txt i zip z HolmImpulse oraz bpj z boxsim.
                              Dziękuję i pozdrawiam!
                              Załączone pliki
                              Last edited by Maciek_C; 12.03.2020, 17:34.

Skomentuj

Coś takiego mi wyszło nie jest idealnie ale mam wrażenie że ta faza też jest jakaś taka dziwna (to było i jest moje główne zastrzeżenie co do holmimpulsa, jakoś dziwnie fazę zapisuje). W każdym bądź razie może będziesz miał jakiś punkt wyjścia.

- - - - - aktualizacja - - - - -

można by jeszcze wyciszyć tą górkę na 1khz ewentualnie.

Skomentuj

Dzięki serdeczne! Widzę, że dla niskich tonów muszę dać elektrolity. Czym baffle step zniwelowałeś? Dużą pojemnością w niskich?
                                  Last edited by Maciek_C; 12.03.2020, 18:55.

Skomentuj

Mi to wygląda jakbyś miał niepodfrezowany głośnik tak trochę. Masz go podfrezowane? Tak samo wysokotonowy. Czy jest podfrezowany?

Baffle step zniwelowałem po prostu dużo większą cewką i kondensatorem. Niższe cięcie woofera wyeliminowało tą górę.

Edit: To RLC na średniaku możesz też wyciąć. Nic prawie nie daje przy 3cim rzędzie.
                                    Last edited by Oskar29; 12.03.2020, 19:06.

Skomentuj

Nie, nie frezowałem. Zostało tak jak było w oryginale (pudło altusów). Pierścień ładnie nachodzi na głośnik. Jak wyfrezuję to między głośnikiem a pierścieniem zrobi się szpara

- - - - - aktualizacja - - - - -

No dobra, mam pytanie, może głupie ale trochę mnie to zastanawia. 220uF to spora pojemność czyli w grę wchodzą elektrolity. Pewnie z bipolarnym o takiej pojemności będzie problem, więc będę musiał połączyć dwa elektrolity zwykłe przeciwsobnie. i tu pytanie: czy dla takiego połączenia elektrolitów pojemność wypadkowa będzie tak samo liczona czy może to, że to są elektrolity wpływa jakoś na wypadkową pojemność?
                                      Last edited by Maciek_C; 12.03.2020, 18:58.

Skomentuj

No i właśnie to jest ten minus robienie na czymś gotowym. Byś wyfrezował i było by płasko a tak masz góry i doliny.

https://www.blackdotaudio.eu/kondens...10-p-4485.html problemu nie ma. Można trochę wyżej uciąć ewentualnie ten woofer. Można spróbować.

Edit: nie nie da się go wyżej uciąć bo już się robi ta góra. Jakbyś chciał go na siłę uciąć wyżej to musiał bys się bawić w RLC albo 3-ci rząd na wooferze. Już taniej będzie chyba ten nisko cięty 2gi rząd zrobić.
                                        Last edited by Oskar29; 12.03.2020, 19:11.

Skomentuj

Czaruję...